Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2009

2012 on Wed!

sian aku kan...
baru nk tgk citer ni...
dah banyak dah org2 bercerita pasal citer ni...
akibat masa tak mengizinkan aku pendamkan saje..

dan akhirnyeee..
tadi aku dah booking siap2 pakai on9 kat GSC...
hari rabu ni @ alamanda...
kul 9.15 malam..
ade sape2 nk join...?

♥ honey ♥

24 weeks = 6 months

Hello Nurliyana!
24 weeks pregnant

Your baby is still on the skinny side with no body fat but his brain is growing rapidly and he's starting to fill the space in your uterus. By now, you probably have a definite "pregnant" shape and the linea nigra, a dark line of pigmentation, may appear down the centre of your abdomen. Your baby's taste buds are also forming and, believe it or not, his sweet tooth. Could that explain your sudden craving for dodol and kuih lapis? No one knows for sure but it's a good excuse, next time you find yourself stalking the kuih lady at the pasar malam.

• Find out more fascinating fetal development facts
• Read more about being 24 weeks pregnant


♥ honey ♥

di pagi raya Aidiladha 1430

salam semua blogger...
petang2 ni sempat gakla aku on9 walaupun coverage utk broadband ni amatlah menyakitkan hati..
namun aku redha! hikhik...
di sini tiada lagi coverage utk 3G..yg ade cuma GPRS saje...
jadik volume utk internet la tersangatlah sedikit iaitu 19.6MBytes saje..
tapi bolehla aku menuai, bercucuk tanam..cafe world je x dapat nak bukak...
mesti dah hangus habih dah aku punye makanan2 tu...huhu~~

: keluarga belah mertua...lengkap!..:

ok, balik kpd citer asal aku nk story...
sambutan hari raya aidiladha kat sini...
alhamdulillah...agak meriah la..
sebab semua adik badik suami pulang ke kempung...
tak seperti hari raya aidilfitri baru2 ni, aku kan pulang ke kg sendiri...yg lain pun same...
tahun depan insyallah, akan beraya di Pahang pula...
aku juga insyallah akan mengendong budka kecil...
kalau nk dikira, umur babyku nanti adalah 6 bulan...hehehe...
tak sabarnye....
: aku dan suami di pagi raya..:

tentang masakan pula...sangatlah menyelerakan....
birasku iaitu abg lan yang volunteer nk baka…

SALAM AIDILADHA 1430

MAAF...
tak sempat nk reka kad sendiri..
maka aku cilok saje dari en. google...

SALAM AIDIL ADHA

dariku dan suami...
jaga diri dan berhati2 semasa bercuti ini k...
insyallah, kalau kat kampung ade coverage for My BB aku ni..
aku on9 n apdet seperti biasa k...
tata...

note : aku akan bertolak pulang je kampung halaman suami ptg ni...lpas balik kerja...

♥ honey ♥

last day bersama kak ami

dalam keta..hahaha..klako time ni...
thanks to kak N yg snapkan..


: alahaiii..tak nampk lak muka kak N..sori..:


: yang dirai :

tak cukup korum lagi ni sebenarnya...
nor naufal ade hal mase ari tu...
mau ke bank katenye...
huhu..tak best nor takde..

alkisah mase kak ami yang nk bertukar perlis tu...
saje makan2 kat luar...
laksa Lemon Grass Alamanda...
waktu...hari jumaat..rehat lama..

♥ honey ♥

sunyi je

Ramai yang dah balik kampung ari ni...
pagi tadi enady hantar aku g keje...
jalan raya mmg lengang selengang nye kat Putrajaya ni..
opss...aku dihantar ye ari ni..
enady dah stat cuti ari ni..
kilang dia shut down dah...

dan aku...masih lagi bekerjaaaa...
sebab ape?
sebab aku dah takde cuti..uwaaaaaaa....
tapi takpe, aku takla meroyan sangat nak balik kampung...raya kat sini pun takpe..hikhik..
tapi aku meroyan nak balik kampung Perak...
uwaaaaaaaa...bukan tak nak balik..tapi faktor kewangan tak mngizinkan...
baby dah nak kuar dah ni, lagila kena banyak berjimat..
musim buah sekarang ni...
terbayang bayang..durian durian..duku duku...
huhu...nakk...
( demi kakaknye, adik aku ijai, dah janji nak bawak satu bakul moto tu nanti..hikhik..leh caya ke)
puas dah i belai2 n pujuk2 enady tau..
suh balik kampung i..tapi nan ado maknenye...
siap dah guling2 dah..hehe( tu tipu =p)

takpelah, redha ajelah...
nak lawan kang derhaka wooo...
ikut saje...
seb baik ibu aku tak kesah...
sebab anak2 dia yg lain balik..ijai ( bar…

nasi ayam yang meletoppzzz

kalau korang g Taman Warisan, korang try la makan Nasi Ayam dia...
mmg sedappppp sangattt...
aku rase macam nk repeat je ari ni..kihkihkih..
harga RM5.50
ABC dia pun tak menghampakan...
harga RM2.50

♥ honey ♥

di manakah letaknye button Customize

utk kak rima...
kalau kita bukak blog org tanpa kita log in
dia akan jadik cam gambar kat atas kan...
nampak tak yg ana dok petakkan tu...just ade create blog dan sign in
kalau kak rima nak masuk blog sendiri, kak rima kena klik kat sign in tu...
lpas masuk kan id n paswed semua...
dia akan kuar macam gambar kat bawah ni...ni kalau kita nk view blog kite la...
kalau kita tak view...
dia akan kuar cam ni..
nak buat entry, kak rima just tekan je kat new post tu...
yg ana dok bulatkan tu...

kalau kita view blog kite pakai id n paswed kite
dia akan berubah mnjadi seperti di atas...
mmg tak nampak ade perubahan, tapi ade perubahan kat atas tu je..
kat bar yg kaler biru tu..
gambar first ade create blog n sign in jer kan...
kalau kak rima dah sign in
dia akan kuar cam kat atas tu..
kat bar sebelah kanan tu ade email id kite, new post, customize n sign out..
di situlah letaknye customize itu...
hehehe..
emm..faham tak kak rima...
kalau tak faham nanti tanya lagi ye...
ok babai...

utk beginner blogger pun boleh take…

naufal yg makin bijak : Geraaammm..hihihi

geram kan tgk gambar2 naufal ni..
huhu..aku lagi la geram...
peelnye dah makin bijak...

♥ honey ♥

7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

tak tau nk apdet ape ptg2 ni..
tu yg post kan entry ni..
utk korang try buat pagi2 esok k..
cuba tau...

7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari
Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :
1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.
2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.
3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi…

tagged by Qaseh aka Mas

pagi2 jawab tag..
ape kes ni ana...
takde keje kah kamu?
ade weiii..
nak amik feel buat keje la ni..hikhikhik..

tagged from Qaseh aka Mas

The RULES:
Bold the statements that are true to you. Italic the statements that you WISH are true. Leave the Fibs alone. Then, stab 5 ladies to do the same test.
The LIST to Bold/Italic/Just-let-it-be:
I miss somebody right now. (my parents) I don’t watch TV these days. I own lots of magazines. I wear glasses or contact lenses.
I love to play video games. I’ve tried marijuana. I have been in a threesome. I have been the psycho-ex in a past relationship I believe honesty is usually the best policy. I curse sometimes. I have changed a lot mentally over the last year. I carry my knife/razor everywhere with me.
i`m independent
I’m totally smart. (kikiki..perasan!)
I’ve broken someone’s bones. I’m paranoid sometimes. I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free. I need money right now. I love sushi. I talk really, really fast. I have long hair. I want to…

hari ahad = lepak umah kakak ipar

lama betuuii aku tak melawat kakak iparku ini...
since raya pun aku tak sempat nk g raya umah dia..
sebab ape tau...
sebab umah dia kat tingkat 3...
penat aku nk naik tangga..
mengah uiii...
tapi disebabkan rase cam dah lama tak g sana...
aku pun syorkan la nak ke sana pd enady...

lagi satu sebab...
hahahhaha..part ni mmg terasa...
akak hantar sms..

"aii..org putrajaya dh x ingat org nilai ke?"

hahahahaha..hambek ko...
kikikikik..
sori kak...

nasib baik time kitorang dtg semalam,
akak still lagi beri layanan hebat...
belanja aku n enady makan sate...
siap masakkan utk aku lagi hari ni..
aku...
aku hanya duduk...layan novel..layan walkman..layan tv...
dan juga layan mata...hikhikhik

bukan aku tknak tolong...
tapi..aku tak dibenarkan ok..
dok diam2 je...
waahhh..syoknye...
kalau tau camni punye layanan...
mmg tiap2 minggu aku pegi sana..hikhikhik..

kul 9 tadi baru sampai umah..
n terus aku tuju ke lappy..hehehe....
on9 la ape lagi...

oklah geng..dh pukul 11.30..
mase utk tdo...
tata n gud nite...

note : thanks…

Tutorial : upload gambar

salam petang...
dah petang..kejap je kan...
hari ni..aku cam terlebih rajin sket utk buat tutorial...
ade permintaan sebenarnye..
suh aku ajarkan buat blog...
sian dia..jauhhh nun di sana....
demi dia, aku cuba hasilkan tutorial yg tak seberapa ni...
utk blogger2 baru pun boleh cuba..

first, lpas dah register semua...
carik Customize n klik kat Posting..
kat Posting tula kita akan tulis segala cerita dan termasukla nak aplod gambar...

ok, utk aplod gambar, sila klik kat icon yg aku bulatkan tu...
nampak tak arrow merah tu..
haa..klik kat situ...

dan akan keluarlah pop up window macam kat bawah ni...

v
v
v
v
v
v
utk alpod gambar, sila klik kat browse tu...
carikla gambar2 yg korang dah save dalam pc utk dipublish dalam blog..
sebelum aplod tu pastikan korang pilih image saiz kat sebelah kanan tu
dan juga choose a layout kat sebelah kiri...
pilihla sama ada nk buat gambar tu kat tgh ke, kat tepi kanan ke..kat kiri ke...
dan last sekali....
klik UPLOAD IMAGE yang kaler oren tu...

selesai....:-)

♥ honey ♥

23 weeks pregnant

Hello Nurliyana!
23 weeks pregnant


Feeling energetic and excited about the forthcoming birth? If you find yourself dancing around the house with joy, your baby will hear the music and feel you sway, since his hearing and sense of movement are well developed now. He's also started blinking his eyelids. At the end of this week, your baby becomes "viable". This means that he has a chance of survival if he makes an early arrival. However, with each week that passes, he becomes more and more mature, and better able to cope with the outside world.

See an illustration of your baby and find out more fascinating fetal development facts.

note : aku dah dapat rase baby lam perut ni menendang2...huhu..baby mama ni..jgn nakal2 ye...
ohye, baby menendang tu prkara biasa...kalau tak menndang tu, tak normal n jumpa la dgn doktor anda..

♥ honey ♥

Delima Cerahkan Kulit

Ekstrak buah-buahan biasanya digunakan dalam industri kesihatan dan penjagaan kulit kerana buah-buahan kaya dengan vitamin. Sebagai contoh, buah delima yang ada digunakan dalam rawatan kosmetik kerana kaya dengan vitamin dan kandungan terapeutik.

Mengikut kepercayaan masyarakat Cina, buah ini telah dibawa ke China oleh Disnasti Han kira-kira 100 tahun Sebelum Masihi. Ia telah digunakan sejak berabad yang lalu sebagai bahan perubatan tradisional.

Buah yang berasal dari Timur Tengah ini dalam bahasa Perancis dipanggil pomegranate yang bermakna epal yang berbiji banyak. Ia mengandungi efek ekstrogenik, mengurangkan gangguan menopos dan mencegah kanser reproduksi.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa buah delima mengandungi bahan anti-oksidan (flavonoids) yang merangsang pengeluaran elastin dan kolagen sihat. Anti-oksidan diperlukan bagi meneutralkan dan melindungi sel kulit daripada kerosakan selular yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas memusnahkan komponen selular penting y…

risau semacam

uikk..apesal cerah semacan je muka aku ari ni...
pic ni no edit2 ek..
original. pakai kamera hp saje..

salam pagi semua...
harap korang ceria2 selalu k..
dan ingat aku di sini..hikhik..

nak share ngan korang la satu bende ni..
korang risau tak kalau org yg kita tgu tak muncul2...
kalau kawan2 mngkin perasaan bengang tu ade kalau lambat sampai tak bagitau ke ape ke kan...
tapi ni kalau org yg korang sayang, dah bagitau dah nk gerak..then selama 2 jam tgu..tak jugak muncul2..padahal jarak antara tmpat kerja dan rumah hampir 30 minit saje..

huu..begitulah aku semalam...
risau giler aku bila enady tak jugak balik2 bila jam dah tunjuk kul 8.30 malam..
padahal dah call aku sebelum tu kul 6.30 ptg dia dh nak otw balik ke rumah...
perjalanan antara tmpat kerja dia dan rumah hanya memakan masa lbih kurang 30 minit la..

kul 7.30 aku call, tak angkat2...
pk +ve jela ..maybe atas moto...dalam hati dah tk sedap hati..
risaula kan, naik moto, ujan lak tu..mula la pk bukan2..
kul 8.00 malam aku call lagi..
tak jawab …

pulang

tata...
nak pulang ke rumah dan masak...
menu malam ni, nasi goreng ayam..
yeehaaa...

♥ honey ♥

sedap hingga menjilat jari

before

after

thanks kpd jiranku, Ina
tula na, nape tulis status kat FB...
kan ana dah terliurr..
hikhkhk..tu yg mintk sket tu...

anyway...mmg sedapppppppp sangattt...
sampai ana hirup tau kuah tu..
nak resepiiiii..
hehee...

note : daging salai masak lmak cili api

♥ honey ♥

sedap hingga menjilat jari

before

after

thanks kpd jiranku, Ina
tula na, nape tulis status kat FB...
kan ana dah terliurr..
hikhkhk..tu yg mintk sket tu...

anyway...mmg sedapppppppp sangattt...
sampai ana hirup tau kuah tu..
nak resepiiiii..
hehee...

note : daging salai masak lmak cili api

♥ honey ♥

jadual gaji kakitgn kerajaan 2010

sila klik utk paparan lbih besar..:)

♥ honey ♥

lama tak buat entry masak2 kan

masak sardin atas permintaan suamiku..hikhikhik..
ngidam ye...=p
sayur brokoli...
festime aku memasaknye dan hubby terus suka..
dan meminta supaya masak lagi...
penggemar sardin...
terpaksa sensed badan tu..syeksyi uu..
buah pisanggg!! lama tak makan buah ni..
pisang emas tau..
akhir sekali, landlord nak interprameee..

♥ honey ♥

petua lagik - buah delima

dah dah..
past is past ok...
citer semalam aku tknak ingat dah..
sampai masenye nanti, aku pegi je lah klink, minum air gula n cucuk...
lantaklah..
hikhikhik ade ke macam orang give up..=p

aku ade petua lagi nk share ngan korang2 yang sedang pregy...
baru tau last week from Kak N,
dan aku terbaca juga dalam majalah Pa & Ma..

: makan buah delima sambil bercucuk tanam...emy, ni buah delima hasil dari pokok delima yg aku tanam kat FV tu tau..hakhakhak :

Buah Delima

" Semasa kandungan mencecah empat bulan, disarankan ibu2 mengandung ni memakan buah delima.
Ia dipercayai dapat menghalang bayi daripada terkena penyakit kuning.
Namun dengan syarat, buah itu tidak boleh dikongsi dengan sesiapa pun.
Sekiranya sebutir buah jatuh pun, kita perlu mengutipnya.
Sebabnye, mungkin khasiat buah delima itu ada pada buah yang terjatuh itu.
Buah delima jugak boleh upkan brain baby kite.."

Air kelapa

Amalkan meminum air kelapa bagi melebatkan rambut bayi.

**************

mase aku makan buah delima tu, aku tak ju…

tak ok

akhirnya, enady mau jugak temankan aku ke klink utk check up pg tadi..
bukan aku yg ngade2 ajak dia ye, dia yg kesian tgk aku dgn keadaan diri yg tak berape nk sihat ni..
aku ingt dia nak masuk lambat ke tempt keje tapi tgk2 terus sarung suar jin..mm..cutila tu..

check up kali ni amat menghampakan aku...
huhu..mmg rase down sngt2...
tapi aku redha....

berat aku naik lagi...
2 minggu 2 kg!!!
aku sendiri terkejut...gilee..aku makan ape sampai naik 2 kilo...
dahla 3 hari ni aku takde sangat selera nk makan...
huhu..sedeyyy...

bila nurse tu tau aku demam, batuk n selesema,
terus dia cakap..konfem Hb turun lagi..
mmmaaaggg turun,,adoiii la...
10.1 gm je..

dah lpas amik berat n amik darah utk Hb tu..
step kedua, turun bawah utk check perut...
alhamdulillah...baby sihat...
mmbesar degn cepat dan jantung nye aku dgr cukupp jelasss...
lega hati mama ni tau..baby dok lam perut mama baik2 ye..
jgn nakal2..
oh ye, aku mula terasa pergerakan baby...hikhik..suke suke..

dan step ketiga..jumpa doktor...
doktor ade ari ni..…

check up 5 bulan stengah

hahahha...
ni semua gara2 Hb ku turun last 2 weeks..
dan aku dikehendaki utk datang 2 minggu lpas last check up 5 bulan ari tu...
esok ye...
aku masuk lambat ke opis...
tak taula enady mau temankan atau tak..
rasenye macam tak kot...
aduii, dahla aku dgn selesema nye...
selesema bukan yang biasa2 tu ye kawan2...
selesema yang boleh pening kepala bila asyik disedut...srettt srettt,..gituuu...=p
yela, toilet dahla jauh sebatu...
takkan tiap kali aku rase nak hembus hingus terpaksa lak aku lari g toilet...
nak hembus kat tgh2 partition ni kang, ade plak yang dok perli2 aku kang..hehehe..

org kate, kan pregy kan tak leh makan ubat sebarangan kan..
takut effect kat baby nanti...
kalau tak nak makan ubat, minumla air jus oren...
jus oren kan vitamin C...
vitamin C boleh ilangkan selesema, tapi take time la..
takkanlah terus baikkan...
kalau mkn ubat, gerenti sehari 2 dah baik...
minum fresh orange suam ye, jgn lak g bantai ais...
tu untuk kurangkan sesak nafas kat dada ni...
mujarab atau tak, depend on kondisi d…

Farewell Hi-Tea for kak ami

Tempat : Pantry Seksyen Wang Awam
Tarikh : 13 nov 2009
Masa : 4.00 petang
Yang dirai : Puan Amilia binti Omar

antara dishes yg ade...

roti john unan..(femes ni kat Putrajaya..sedappp)

kuih seri muka

putu mayam

sandwich
bihun goreng yg ditempah kat cafe Khazanah, sedap la plak, tapi bila beli waktu pagi nka bekfes tu tak sedap..

tapai pulut..
n aiskrim...aiskrim ni makan ngan tapai tu tau..

ahli2 belakang tabir yang tak berapa nk pink..hikhik

kak ami yg speechless