Skip to main content

petua lagik - buah delima

dah dah..
past is past ok...
citer semalam aku tknak ingat dah..
sampai masenye nanti, aku pegi je lah klink, minum air gula n cucuk...
lantaklah..
hikhikhik ade ke macam orang give up..=p

aku ade petua lagi nk share ngan korang2 yang sedang pregy...
baru tau last week from Kak N,
dan aku terbaca juga dalam majalah Pa & Ma..

: makan buah delima sambil bercucuk tanam...emy, ni buah delima hasil dari pokok delima yg aku tanam kat FV tu tau..hakhakhak :

Buah Delima

" Semasa kandungan mencecah empat bulan, disarankan ibu2 mengandung ni memakan buah delima.
Ia dipercayai dapat menghalang bayi daripada terkena penyakit kuning.
Namun dengan syarat, buah itu tidak boleh dikongsi dengan sesiapa pun.
Sekiranya sebutir buah jatuh pun, kita perlu mengutipnya.
Sebabnye, mungkin khasiat buah delima itu ada pada buah yang terjatuh itu.
Buah delima jugak boleh upkan brain baby kite.."

Air kelapa

Amalkan meminum air kelapa bagi melebatkan rambut bayi.

**************

mase aku makan buah delima tu, aku tak jumpa lagi petua yang dalam majalah Pa & Ma tu..
dahla aku makan terabur2...yela buah tu kecik kan..

fes time makan mase ngandung ni kak Mas yg bawak...
n Kak N kate, usia kandungan 7 bulan ke atas bolehla stat makan buah delima ni utk brain baby...

bila aku baca Pa & Ma tu..hikhik..rupanya ianya tak boleh dikongsi..
ntah betul atau takk..
cuba ajelah ek...

♥ honey ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…