Sunday, August 7, 2011

Resepi trifle puding


Hari tu version orang lain kan.. tapi kali ni betul-betul version aku buat sendiri..:)

Bahan-bahannya :

1 butter cake brand Silver Bird (brand lain aku tak pernah cuba lagi)
1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu cair tadi tu)
2 sudu besar tepung custard
4 sudu besar penuh gula
Jelly (brand Nona)

Cara-cara :

1) Butter kek tu dipotong kecil-kecil dan susun sepadat-padatnya dalam bekas. Tu untuk lapisan bawah. Jangan guna bekas yang terlalu besar. Kalau boleh guna bekas saiznya yang lebih kurang kat dalam gambar atas tu.

2) Tuangkan fruit cocktail sekali ngan air-air dia dan susun jugak di atas lapisan kek tadi.

3) Masak atas api 1 tin susu cair + 1 tin air + tepung custard + gula. Kacau sehingga larut dan likat.

4) Campuran custard yang dimasak tadi tuang atas lapisan fruit cocktail dan kek. Kemudian biarkan dia sejuk dan lapisan atas menjadi sedikit keras.

5) Jelly dimasak sebentar di atas api dengan menggunakan air sebanyak 400ml. Apabila larut jelly tu tadi, tuang perlahan-laahn atas lapisan campuran custard yang dah sejuk tadi. Kalau lapisan tu dah sejuk dan sedikit keras, insyallah jelly itu akan elok terlapis di permukaan sahaja. Kalau masih panas campuran custard tu, jelly itu akan menembusi ke bawah. Aku dah pernah try buat. Habis hancur trifle puding tu..

Selamat mencuba uolls...Sedap dimakan ketika sejuk.

6 comments :

ibuafiqahhuzaifah said...

harus cuba niey...
yum3..

fazemy said...

Mcm sedap je..slurp slurp..time org dtg umah aku leh cuba ni. weee

JIVEBUMZ said...

sedapnyaa mau cuba nanti lah!

JIVEBUMZ said...

sedapnyaa mau cuba nanti lah!

zie aziz said...

As salam nk tny kat mana nk beli tepung silver bird tu? Tq

zie aziz said...

As salam nk tny kat mana nk beli tepung silver bird tu? Tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...