Skip to main content

Drive tanpa husband

Tak pernah lagi drive berdua ngan Dani sejauh ini : Putrajaya >> Kg. Gajah,Perak.

Selalu pun mesti ngan papa Dani. Tapi papa Dani kerja lagi esok (Sabtu) dan ada satu hal yang harus diselesaikan. (Nak bawak balik kereta Toyota LE bagi kat ibu). Haruslah aku drive lain-lain kan.

Minggu ni berbuka ngan the whole family! Yeay!! Except Emilia More ni lah. Dia nun jauh tercampak kat UiTM Sg. Petani nun. Sian, jauh nak balik kampung. Bersabarlah sayang ye, nanti raya kita jumpa..:) Senang-senang dengarlah lagu raya Bersabarlah Sayang tu ek..=p

Ijai nak bawak tunang dia, Fyqa sekali. Anep pun naik ngan dia sekali. Nanti sampai RnR Rawang, kidnap Anep, naik ngan aku. Ibu suruh. Ijai yang cakap. Haha, padahal memang nak buat macam tu pun.

Tak tahulah macam keadaannya nanti. Selalunya lepas berbuka, aku melepek dulu. Maghrib pun hampir2 nak Isya' baru aku solat. Sampai ke tengah lautan mabuknya. Sampai sahur tak mandi pun ada. Harap malam ni dapat bertahan..Semangat nak jumpa ngan ibu ayah kot..Moga dapat bertahan ye wahai badan..

Ibu, Ayah, Ika...tunggu Along, Dani, Abang Ijai, Kak Fyqa dan Abang Anep ok ...:)

note : Alhamdulillah dapat bertahan puasa hari ni. Baru dapat 2 hari penuh. Lagi 3 hari?? Ke lautttt... Aku muntah-muntah dan loya.
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…