Tutorial : upload gambar

salam petang...
dah petang..kejap je kan...
hari ni..aku cam terlebih rajin sket utk buat tutorial...
ade permintaan sebenarnye..
suh aku ajarkan buat blog...
sian dia..jauhhh nun di sana....
demi dia, aku cuba hasilkan tutorial yg tak seberapa ni...
utk blogger2 baru pun boleh cuba..

first, lpas dah register semua...
carik Customize n klik kat Posting..
kat Posting tula kita akan tulis segala cerita dan termasukla nak aplod gambar...

ok, utk aplod gambar, sila klik kat icon yg aku bulatkan tu...
nampak tak arrow merah tu..
haa..klik kat situ...

dan akan keluarlah pop up window macam kat bawah ni...

v
v
v
v
v
v
utk alpod gambar, sila klik kat browse tu...
carikla gambar2 yg korang dah save dalam pc utk dipublish dalam blog..
sebelum aplod tu pastikan korang pilih image saiz kat sebelah kanan tu
dan juga choose a layout kat sebelah kiri...
pilihla sama ada nk buat gambar tu kat tgh ke, kat tepi kanan ke..kat kiri ke...
dan last sekali....
klik UPLOAD IMAGE yang kaler oren tu...

selesai....:-)

♥ honey ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Tanda-tanda nak bersalin

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP