Thursday, May 27, 2010

puding kak zura..kahkahkah


aku nak share ngan korang...lately ni aku suke gile buat puding ni...dah 3 kali rasenya aku buat...puding ni aku tak tau nama nye ape...last2 aku taruk je nama puding ni puding kak zura...hahaha..sebab puding ni mase kenduri naik buai dani ari tu, kak zura (kawan ibu) yang buatkan...aku tanya dia nama puding ni, dia pun tak tau..huhu...sedappppp...aku buat pastu aku taruk dalam peti ais...bila pas makan nasik mesti carik ni..asyikla bukak peti ais tu.. seb baikla peti ais ku jnis yang inverter..jnis yg jimat letrik tu..kalau tak mau berjuta2 bila letrik ku tiap2 bulan..haha

k dah dah..korang pun mesti nk cuba buat resepi ni kan...senang bebeno..campak2 je dah siap...hehe

bahan-bahannye :

agar-agar - satu peket yang harga RM3.00 tu..ade yg kedainye RM2.80..kat mydin aku tgk RM2.50

susu cair - 1 tin

tepung kastard - 2 sudu besar

sumi - satu peket

Gula - secukup rasa

air - 6 cawan minum kopi tu

cara - cara :

1. blendkan 2 sudu tepung kastard dengan susu cair. pakai blender tau. utk tidak tepung tu berketul2...

2. cairkan agar-agar tadi dengan 6 cawan air...tenggekla atas api kan..

3. bila dah cair masukkan susu cair + tepung kastard tadi n gula. gula tu ikut korangla..nk rase manis tambah la lebih...

4. pastu bila semua dah sebati, tutup api n masukkan dalam bekas.

5. Sumi tu korang potong2 n masukkan dalam agar-agar tu bila dah keras sikit...biarkan dalam 20 minit. jgn terus masuk sumi mase agar2 tu tgh panas, kang cair..aku dah try..mmg cair...huhu..

6.. ok dah siap!..:)

SELAMAT MENCUBA...

bila dah cuba tu jgn lupa publish kat blog k..hehe..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

3 comments:

atty's said...

thanks kasi resepi nanti nak terai .cam shedap jer..

Adlina Husaini said...

lorr letak sumi eh?? pandai la hang neh

QueenWizza said...

cambest..nk try ar nnt hehe..