Skip to main content

puding kak zura..kahkahkah


aku nak share ngan korang...lately ni aku suke gile buat puding ni...dah 3 kali rasenya aku buat...puding ni aku tak tau nama nye ape...last2 aku taruk je nama puding ni puding kak zura...hahaha..sebab puding ni mase kenduri naik buai dani ari tu, kak zura (kawan ibu) yang buatkan...aku tanya dia nama puding ni, dia pun tak tau..huhu...sedappppp...aku buat pastu aku taruk dalam peti ais...bila pas makan nasik mesti carik ni..asyikla bukak peti ais tu.. seb baikla peti ais ku jnis yang inverter..jnis yg jimat letrik tu..kalau tak mau berjuta2 bila letrik ku tiap2 bulan..haha

k dah dah..korang pun mesti nk cuba buat resepi ni kan...senang bebeno..campak2 je dah siap...hehe

bahan-bahannye :

agar-agar - satu peket yang harga RM3.00 tu..ade yg kedainye RM2.80..kat mydin aku tgk RM2.50

susu cair - 1 tin

tepung kastard - 2 sudu besar

sumi - satu peket

Gula - secukup rasa

air - 6 cawan minum kopi tu

cara - cara :

1. blendkan 2 sudu tepung kastard dengan susu cair. pakai blender tau. utk tidak tepung tu berketul2...

2. cairkan agar-agar tadi dengan 6 cawan air...tenggekla atas api kan..

3. bila dah cair masukkan susu cair + tepung kastard tadi n gula. gula tu ikut korangla..nk rase manis tambah la lebih...

4. pastu bila semua dah sebati, tutup api n masukkan dalam bekas.

5. Sumi tu korang potong2 n masukkan dalam agar-agar tu bila dah keras sikit...biarkan dalam 20 minit. jgn terus masuk sumi mase agar2 tu tgh panas, kang cair..aku dah try..mmg cair...huhu..

6.. ok dah siap!..:)

SELAMAT MENCUBA...

bila dah cuba tu jgn lupa publish kat blog k..hehe..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…