Skip to main content

Puding Roti Mudah Dan Sedap

Puding roti ni memang antara my favourite gak la... buat sendiri asyikla tak jadi... Sekali si Ann up kat whatsapp dia buat puding roti simple pakai Pemanggang Ajaib (PA) je... Waahhh, mcm best je.. bahan pun simple...

Bahan2 :

Mentega 2 sudu besar
Susu 500ml
Roti - ikutla bape keping nak bubuh. Aku taruk sampai penuh PA tu...
Gula 2 sudu
Telur sebiji
Choc chip - ikut suka nak buh ke tak... setengah orang letak kismis pun sedap kan. Tapi aku xde kismis. Choc chip je yg ada.. belasah la.. hehe

Cara-cara :

Cairkan mentega.
Pukul telur dah campurkan dgn gula n susu... Sebatikan lagi...
Pastu campurkan mentega yang dah cair tadi... kacau bagi sebati gak...

Susun roti dalam PA.
Tuangkan bahan2 yang dicampurkan tadi ke dalam PA yang mengandungi roti tu...
Taburla choc chip kat atas roti tu...



Kuning2 tu mentega... Masa aku gaul ngan susu tu, susu tu sejuk.. so dia berketul2... Tapi sokay je... :)


Tenggekla atas api... 5-10 minit each side... Api kecikkkk je tau...


Pastu kuah dia pulak... baru sedap makan ngan kuah kan...

Susu cair satu tin
Gula ikut la rasa bnyk mane nak buh... aku buh 2 sudu besar je..
tepung kastard 2 sudu besar
Air 1/4 tin...

Campurkan semua n tenggek atas api sehingga kuah tu jadi pekat sikit...

Siapppp...

Dah boleh makan dah panas2 sedap.. sejuk2 pun sedap...

Selamat mencuba...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…