Thursday, January 15, 2015

Puding Roti Mudah Dan Sedap

Puding roti ni memang antara my favourite gak la... buat sendiri asyikla tak jadi... Sekali si Ann up kat whatsapp dia buat puding roti simple pakai Pemanggang Ajaib (PA) je... Waahhh, mcm best je.. bahan pun simple...

Bahan2 :

Mentega 2 sudu besar
Susu 500ml
Roti - ikutla bape keping nak bubuh. Aku taruk sampai penuh PA tu...
Gula 2 sudu
Telur sebiji
Choc chip - ikut suka nak buh ke tak... setengah orang letak kismis pun sedap kan. Tapi aku xde kismis. Choc chip je yg ada.. belasah la.. hehe

Cara-cara :

Cairkan mentega.
Pukul telur dah campurkan dgn gula n susu... Sebatikan lagi...
Pastu campurkan mentega yang dah cair tadi... kacau bagi sebati gak...

Susun roti dalam PA.
Tuangkan bahan2 yang dicampurkan tadi ke dalam PA yang mengandungi roti tu...
Taburla choc chip kat atas roti tu...



Kuning2 tu mentega... Masa aku gaul ngan susu tu, susu tu sejuk.. so dia berketul2... Tapi sokay je... :)


Tenggekla atas api... 5-10 minit each side... Api kecikkkk je tau...


Pastu kuah dia pulak... baru sedap makan ngan kuah kan...

Susu cair satu tin
Gula ikut la rasa bnyk mane nak buh... aku buh 2 sudu besar je..
tepung kastard 2 sudu besar
Air 1/4 tin...

Campurkan semua n tenggek atas api sehingga kuah tu jadi pekat sikit...

Siapppp...

Dah boleh makan dah panas2 sedap.. sejuk2 pun sedap...

Selamat mencuba...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

1 comment:

Nooriah Abdullah said...

assalam singgah follow sini, nak makan puding roti tapi tk boleh hehe