Tuesday, April 13, 2010

Tutorial : nak buat border kat sidebar

kali ni aku nk tunjukkan cara2 macam mane nk buat border kat tepi tu..kat sidebar tu..( macam gambar yg kat atas tu )

macam biasa..mula2..

KLIK LAYOUT > edit HTML

copy coding kat bawah ni..


#Profile1 {
padding: 0 5px 0 5px;
background: #ffffff; --> ni korang bolehla tukar kaler lain..ni kaler putih
border: solid #000000 1px; }

#HTML1, #Profile1, #HTML2, #Text2, #Text1, #HTML3, #LinkList8, #BlogList1, #HTML4, #LinkList2, #LinkList3, #LinkList4, #LinkList6, #LinkList5, #BlogList2, #LinkList1, #BlogArchive1, #HTML7, #HTML6, #Label1, #Text4, #TextList1, #TextList2, #HTML10, #LinkList7, #BloggerButton1, #HTML15 { padding: 0 5px 0 5px; border: solid #38B63C 3px; <---- ini plak color border, background: #ffffff; }

pastu pegi kat edit HTML tu, dan korang pastekan coding2 ni kat belah sidebar wrapper atau left sidebar wrapper tapi lpas tande } ni ek...

ok...mesti korang tertanya2 ape bnde yang ni kan


#HTML1, #Profile1, #HTML2, #Text2, #Text1, #HTML3, #LinkList8, #BlogList1, #HTML4, #LinkList2, #LinkList3, #LinkList4, #LinkList6, #LinkList5, #BlogList2, #LinkList1, #BlogArchive1, #HTML7, #HTML6, #Label1, #Text4, #TextList1, #TextList2, #HTML10, #LinkList7, #BloggerButton1, #HTML15 { padding: 0 5px 0 5px; border: solid #38B63C 3px; <---- ini plak color border, background: #ffffff;

klu korang scroll lagi kat edit html tu kan mesti ade jumpa coding2 macam kat gmbar atas ni,
kat situlah nnti korang akn tau mane yg korang nk diborderkan...contoh aku punye, kat ruangan giveaway from damia tu aku nk borderkan, just amik widget id : image2 tu dan letakkan dekat senarai # tu tadi...make sure ade tande # dan diikuti Image2.

dan setiap kali korang nk add gadget ape2, jgn lupa tgk dulu kat senarai widget id tu ape coding yang dorang taruk utk widget id...pastu ulang macam biasa letakkan #...

harap korang faham la ek...

tq...


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

3 comments:

widydib said...

kalau nak borderkan tajuk entry camne?

honeysour's blog said...

diba , g kat link ni
http://honeysour00.blogspot.com/2010/04/tutorial-nak-buat-border-kat-title.html

Kasih Ibu said...

boleh cuba ni