Skip to main content

dani checkup sebulan

salam semua...
pagi tadi ade appointment utk bawak dani cucuk Hepatatis B dos yang kedua...
kat klinik desa kg. Pulau Besar, Kg. Gajah...kul 8.30 pagi gerak aku ngan ibu serta dani naik kete..alhamdulillah aku dah boleh bawak kete pada hari ke-33 ni...dani awal2 aku dah kasik susu...biar dia kenyang sket...

check up baby :

berat : 5.75kg (wahhh..tak sangka berat dani naik banyak...10 hari lpas baru 3.5 kg...mmg pun, aku tgk badan dia pun dah makin besar, panjang dan lebar...pipi dah labuh sket..hehe)

tinggi : 55cm

mama dia pun kene check up jugak utk post natal :

tekanan darah : 110/70

HB : 12.2 gm

Berat : kembali kpd berat sebelum mengandung 76 kg...teruskan misi lagi utk turunkan berat kpd 60kg...hopefully..

pastu part nk cucuk baby paling yang aku tak boleh nk blah...sian sangat bila dani kena cucuk..meraung dia...aku tak pnh dgr lagi dia menangis sekuat itu...dengan dengan aku sekali meleleh..hehe..tak tahan beb dgr suara anak mnjerit...yelah, dani tak pnh meragam lagi...kalau nangis pun, nangis merengek rengek nk susu..bila dgr dia nangis kena cucuk tu, hadoooiii..meruntun hati ni dr sore dia...lpas ni cucuk 2 bulan pulak..alahaiii...

oh ye, nurse klinik desa tu cakap, sekarang ni bila baby kena injection, insyallah baby takkan demam sebab sekarang Kem. Kesihatan dah keluarkan ubat imunisasi yg baru..dulukan, bila baby kena inject je, konfem akan demam kan...aku ingat lagi adik aku si ika dulu bila kena inject, mesti demam...utk baby sekarang tidak lagi...alhamdulillah....taklah aku susah hati..=)

klinik desa Kg. Pulau Besar, Kg. gajah

Jadual Imunisasi





♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…