Skip to main content

nasi ayam terbaik eceh eceh..=p

plan hari sabtu hari tu mmg terbaik la weii..
ari jumaat tu siap2 carik resepi camne nak buat nasi ayam..
setelah berhempas pulas, buat keje rumah, basuh baju, sidai kain, sapu sampah..dengan dani nye bangun plak..alahaiii si kecik..tdo la lagi...
akhirnyaa..berjaya jugak aku menyiapkan nasi ayam made by honeysour ni..hahaha...
pukul 2 ptg ok baru dapat makan..huhu...

rasa...
mm..biasa biasa saje...sedap lagi korang buat kot..hikhik...

nak resepi?
erk..aku kopipes je dr internet..tak tau dari blog mane..alahaii..ampun sebab main cilok je resepi sape ntah..

senang je buat rupanya..leh repeat ni..:)

untuk ayam :

ayam direbus bersama halia yang ditumbuk lumat. air rebusan ayam tu jgn buang ye. dah siap rebus, toskan n perap bersama sedikit sos tiram dan kicap selama ikut suka la. paling lama 1/2 jam la..pastu goreng je macam biasa..

untuk nasi :

bawang merah dan bawang putih ditumis sehingga naik bau wangi nye. pastu masuk kan bawang merah n bawang putih tu tadi kat dalam beras yang hendak ditanak. air rebusan ayam tadi tu campurkan bersama beras. paham ke korang..alah, macam nk masak nasi tu kan..cuma air nya diganti kan dengan air rebusan ayam..pastu tarukla garam n kunyit sket utk rasa dan kasik nasik tu kaler kuning..

untuk sup :

ni senang..buat je macam sup biasa.. tumis bawang merah + putih + halia + sup bunjut. taruk air ikut suka banyak mane. dah mendidih tu masukkan garam secukup rase. tarukla asam keping sikit utk rase masam2..aku bubuh kentang untk tidal nampak kosong ke...last sekali baru taruk daun sadri...siapp...

untuk sambal merah :

blendkan cili merah bersama dgn bawang putih + garam + sos cili skit..ikut sukala nk banyak mane...tapi jgn banyak sangat..blendkan semua tu n masak atas dapur sekejap..kang sakit perut lak kan...

untuk kicap :

goreng bawang putih + cili api..pastu tumbuk..ikut suka nk lumat ke tak... campurkan bersama kicap dan amik skit air rebusan ayam tadi...

ok..dah siapppp..hehe...
selamat mencubaaaaa...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…