Resepi puding roti marble coklat

atas permintaan ramai, maka aku tempek jugakla resepi puding aku yg tak berapa nk menjadik ari tu...sedap2 tapi lembik sket sebab aku taruk agar2nye sikit..ke terlebih air? (eh air, mmg aku ikut sukatan betul2)

resepi ni aku dapat mase aku terjah blog kak zana ni...

ni link blog dia...http://zanabelongstowanzul.blogspot.com/

selamat mencuba ye korang....

aku nk buat second time la sebab enady suke...aku pun tk sempat nk makan puas2, dia dah habiskan..huhu...suke ye papa, nanti mama buat lagi ek...


Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
10 gram serbuk agar2
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih then matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!



♥ honey ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Tanda-tanda nak bersalin

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP