sambal tempoyak

saje nak tayang kat korang sambal tempoyak ni...
nyum nyum..sedap weiii...
sape yg tak suke tu..
rugila...
senang je buat sambal tempoyak ni...
aku share la ngan korang sket ek...

nk buat tempoyak:

ala, kalau korang makan durian kan..
beli la lebih sket utk buat tempoyak...
buatlah banyak mana pun...
amik isinye saje..
bijik sila buang ye...
pastu gaul2...
jgn lupa taruk garam n gula sket...
pastu taruk dalam bekas...
simpan dlm peti ais...
peram la dalam seminggu ke lebih ke...
sampai dia ade bau masam2 sket...
pastu boleh makan dah...

nak buat sambal :

amik cili api n tmbuk...
taruk garam secubit...
kalau perlu..taruk gula...~ ni utk kalau tempoyak tu dah masam sangat...
pastu gaulkan dgn cili api yg ditumbuk tadi..
dan siap dihidang...
senang kan...

makan ngan ikan goreng panas2...
nasik putih pun panas2..
taruk pulak kicap manis cap kipas udang..
huhu..nikmatnye...
nasib baik bukan bulan poser lagi ni..
kalau bulan poser...huhu..ampunnn la..
tunjuk gambar makanan...hehe
kami yang sangat simple...
hari2 biasa lauk pun biasa2 je...
kami tak kesah...
kalau hari cuti sabtu ahad ke public holiday ke...
tu lain cerita lah kan...
mesti masak 2-3-4 jenis...
6 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Tanda-tanda nak bersalin

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP