Wednesday, January 14, 2015

Hari Pertama Sekolah Dani

Tiba dah harinya...12hb Januari 2015. Start sekolah kat Tadika Al-Hidayah... majoriti memang hntar anak bersekolah kan hari Isnin ari tu.

Macam tu jugak Dani... Excited nak hantar dia.. Mama ngan papa amik cuti sehari.. hehe... Dani tadika 5 tahun. So pagi-pagi semangat dia bangun pagi mandi nak g sekolah... Sampai kasut pun pakai dalam rumah haa.. :D



Awal-awal ni uniform tak dapat lagi, so pakai la baju t shirt putih n seluar track suit biru atau hitam. Kasut pun optional, nak pakai boleh, xnak pakai pun boleh... Tapi Dani semangat, aku belikan jugakla kasut sekolah... Standby la kot2 nanti nak pakai masa hari sukan n hari anugerah kan..



Sampai kat sekolah tu, ramai dah parents hantar anak2... Dani masuk n amik tempat... Aku suh dia duk depan sekali... senang ilmu nak masuk.. :)


Dah hantar tu, then cakap kat dia, pesan macam-macam , pastu kitorang keluar la..., boleh dia menangis meleleh-leleh air mata.. adudui abang Dani... Tadi relax je... Maybe dia tengok ada budak2 menangis kan... so berjangki-jangkit dah haaa menangisnya...


Salam cium tangan papa pun ok lagi... tapi dah cebik2 dah...


kitorang keluar... biar jap tengok dia dari jauh.. nampak macam ok, so lepak2 jap jauh sket... Sekali ntah kenape, Enady boleh dia pegi jenguk... Dani apalagiii, meluru la peluk papa dia menangis meleleh2  nak balik.. nak ikut mama balik... Hangenn je aku.. hahaha, dah pesan dah jgn jenguk2.. kang dia nak balik... 


Tu papa dia pujuk tak jalan. Terpaksa la mama yang garang ni g pujuk.. Haihhh lemah betul nak pujuk2 ni... Tapi tak makan pujuk gak si Dani ni.. dok nangeh gak peluk2 aku... Yang si Zara dok usap2 abang dia, pujukla konon nya jangan nangis... hahaha..

Aku tengok parents lain ada dok sekali dalam kelas tu, aku pun dokla jap... Cikgu bagi kertas bergambar suh kaler... Dani lupa pulak nak bawak kaler pencil dia.. Mujur kawan sebelah tak kedekut, dia bagi pinjam.. Aku pun tengokla dia mengaler... dalam kepala ligat pk camne nak kuar ni...sekali dapat idea! Ting!

"Abang, mama lapar la, mama nak g makan jap ngan adik bleh?"

"Haa.. okey! Pegila, kite nak kaler ni.."

Amboi ko abang, halau nampak.. hahaha.. oklah, jom cabutttt...Ciskek abang, klu tau la awak diam kalau dapat kalern kertas tu, satu buku mama bawak g sekolah suh awak kaler.. hahaha..sabo je le..



Aku pun chalo la keluar... Tu dalam gambar tu, budak tu tak nak masuk.. padahal dah 6 tahun ni.. ngamuk2 taknak masuk.. hihi, comel je.. Ayah dia redha je anak taknak masuk.. sampai kitorang balik, dorang lepak duduk kat bangku luar tu...


Parents tunggu anak2 kat luar kelas...


Zara eksyen sket dia.. Hahaha, dia gelakkan abang nanges yer... nanti kite tengok pulak awak mcm mane nanti.. :)

Asyikla dk cakap, abang pegi sekolah, jangan nangis2, nanti mama amik la... hahaha, manisnye bercakap.. sudahnya awak yang nangis nak g sekolah tadi...

Zaman sekarang dah semuanya berteknologi... Cikgu2 whatsapp gambar dorang ni... Surat tawaran pun whatsapp tau sebab posmen lambat anto surat... =D





Cikgu kata dorang happy je lepas tu...


Hari Isnin tu half day sebab sekolah KAFA tak start lagi... Hari Selasa baru start... So singgah opis mama jap setelkan dokumen papa, pastu balikk...


Muka happy... asyikla cakap, "mama, esok kite nak pegi sekolah lagi tau!"

 Gud boy kan abang.. Macam ni lah baru best... :)



First task, mengaler ni haaa... Dani memang suka mewarna... Cikgu puji haa dia mewarna.. siap dapat 2 bintang lagi, Ben10 pulak tu kan... Dani cakap, mama kita nak 5 bintang mcm yang dlm tv tu... 

Hoihhh, nampak nau pengaruh MLM kan... ades...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

2 comments:

Maimun Razali said...

cantik dani kaler..tak terkeluar pun

Ana Lyana said...

ate dah hari2 mengaler, mane tak pro mewarnenye mun.. haha.. tulis2 takmo...adehh