Skip to main content

tak ok

akhirnya, enady mau jugak temankan aku ke klink utk check up pg tadi..
bukan aku yg ngade2 ajak dia ye, dia yg kesian tgk aku dgn keadaan diri yg tak berape nk sihat ni..
aku ingt dia nak masuk lambat ke tempt keje tapi tgk2 terus sarung suar jin..mm..cutila tu..

check up kali ni amat menghampakan aku...
huhu..mmg rase down sngt2...
tapi aku redha....

berat aku naik lagi...
2 minggu 2 kg!!!
aku sendiri terkejut...gilee..aku makan ape sampai naik 2 kilo...
dahla 3 hari ni aku takde sangat selera nk makan...
huhu..sedeyyy...

bila nurse tu tau aku demam, batuk n selesema,
terus dia cakap..konfem Hb turun lagi..
mmmaaaggg turun,,adoiii la...
10.1 gm je..

dah lpas amik berat n amik darah utk Hb tu..
step kedua, turun bawah utk check perut...
alhamdulillah...baby sihat...
mmbesar degn cepat dan jantung nye aku dgr cukupp jelasss...
lega hati mama ni tau..baby dok lam perut mama baik2 ye..
jgn nakal2..
oh ye, aku mula terasa pergerakan baby...hikhik..suke suke..

dan step ketiga..jumpa doktor...
doktor ade ari ni...
dan doc tu tgk aku punye result2 yg lpas..
dan terus doc tu cakap...

"awak kena minum air gula ni"

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....nangis dah aku depan doc tu..
ngade2..=p
aku rase aku bolehla lagi kot nk minum air gula tu
tapiiiii..
bila doc cakap sebelum dan selepas minum air gula kena amik darah...
whaaaaaaattttttttt!!! amik darah lagi...
huhu..sedeyyyyy..lagi banyak airmata aku kuar...
puas aku pujuk doc tu taknak minum air gula n amik darah tu...
tapi doc tu said no jugak...

huhu~~~~~~~~~~~~~aku nangis ni..=p (tipu)

takpela..demimu anak...
mama tabahkan diri...

act, dalam family aku, takde sape pun yg ade penghidap kencing manis n darah tinggi..
itula, tapi sebab berat aku naik mendadak..tu yg kena tu..adoiila..matikkk..dah terbayang kelikatan air gula dan picagari yang akan menyakiti tangan aku..

♥ honey ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…