Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

Penggeli Cicak

Ingat tak status yang aku tulis kat FB ari tu?  Oppss, yang add fren ngan aku, leh la baca..hehe..:)


Ok, ni lah cicak yang dimaksudkan..
cicak mainan je pun..
Enady punya.
Aku dah terkena jugak dulu..
Ngan cicak memang aku geli
Even ngan cicak mainan ni..
Walau dah tau tu hanyalah cicak tipu, aku still geli..
Dan sifat geli itu dah turun ke anak aku si Dani..
Hahaha..
Aku plak yang syok menyakat dia..

Enady tengok, hanginn je dia..
Dia kata..
"Ma, anak kita laki ma...janganla bagi dia geli ngan cicak.."
"Ma bukan sakat dia la, ma tunjuk kat dia je..dia yang lari mencicit-cicit satu rumah..hahaha"

Jom layan video aku nyakat Dani..
Natijahnya, malam tu dia mengigau ok..
Jenuh aku pujuk dia asyik terbangun menangis sambil tangan buat tak nak tak nak..
Adeii..
Ok sayang, mama tak buat dah..:)




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Hadiah menang contest#2

Dari blog MJ : http://normj1001.blogspot.com/2011/12/pemenang-bagi-contest-top-komen.html Langsai dah pun voucher tu..Hehe.. Tq MJ..


Dan ini dari Kak Yat Ekhram kita..:) Lama dah dapat pyjamas ni.. tapi tak berkesempatan nak buat entry..:) Tq Kak Yat! Bertambah koleksi pyjamas Dani..hehe.. http://honeysour00.blogspot.com/2011/07/333333-nombor-bertuah.html
Ada lagi.. tapi hadiah kat opis.. Lupa nak snap..:)
note : entry autopublish.
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Contraction @ 33 weeks?

Ermm, tak taula nak kategori kan ape..

Aku sakit perut since lepas breakfast pagi tadi. Sakit perut yang bukan nak membuang.. Dia macam segugut.. Tapi lite-lite je.. Disebabkan sakit perut, aku berjalan jugaklah ke toilet untuk prepare membuang apa2 yang patut. Work station aku ngan toilet agak jauh jugak. Kalau nak dikira, bagi pompuan mengandung macam aku, tempoh berjalan untuk ke toilet, kira-kira dalam 3-4 minit jugak..Haha.. kalau tak pregnant, tak sampai seminit dah sampai.. So, dalam masa dok berjalan nak ke toilet tu, sakit perut tu hilang... Patah balik dok kat tempat, lalu buat kerja..:) Masa ni pukul 10 lebih. Pagi.

Perut macam biasa... mengeras je dari semalam lagi.. Baby pun dok waving je.. Kejap-kejap aku rasa punggung dia belah kanan, lepas tu belah kiri. Aku dapat tau yang tu punggung dia sebab nurse ajar.. Hehe.. Kepala baby memang dah kat bawah. Bila check jantung pun , asyik kat situ je tempatnya. So, nurse cakap, yang kat atas ni, mesti punggung dia. Bila rasa paka…

MakYang dia

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Tunggu papa jemput pulang

Merasa lah semalam pergi kerja dihantar dan diambil bila dah sarat-sarat gini... owh bestnya kalau hari-hari.. Tapi malangnya, satu hari saje sebab hari ni Enady sudah memulakan tugasnya macam biasa.. Kerja laaaa...:) Semalam cuti satu hari sebab bawak Dani pegi follow up ENT dia kat Hospital Putrajaya. Telinga dia bernanah lagi. Balik Pahang hari tu, elok je telinganya. Nanah dah kering.. takde leaking leaking dah. Tapi on Monday ari tu, jadi balik.. Nak pegi hospital Jengka, sana takde rekod dia.. Kat Hospital Putrajaya semua dah ada. Key in je no ic Dani, keluar segala mak nenek report dari mula-mula dia kena infection ni..Takdelah penat aku nak explain kan..:)

Now telinga dia still leaking. Dan aku harap 2-3 hari ni akan ok bila doctor continue Augmentin dan Softradex for 1 week.




Hari ni macam biasa. Drive berdua saja ke opis..:) Wahhh, sekejapnya dah hari Jumaat... Esok cuti.. ape nak buat ek..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Penangguhan Sepenuhnya SBPA dan Stop Payment.

Thursday, January 26, 2012 12:30


Assalamualaikum dan salam sejahtera

YBhg. Dato' / Tuan / Puan

Per : Penangguhan Sepenuhnya SBPA dan Stop Payment.

Terlebih dahulu mohon maaf atas sebarang kesulitan dan kekeliruan yang timbul akibat tidak ketentuan / kepastian tindakan terhadap keputusan penangguhan pelaksanaan SBPA ini.

Saya telah dimaklumkan oleh Pengarah BPOPP bahawa YBhg. Datuk ANM telah diarah oleh YBhg. Tan Sri KSP bahawa pelaksanaan SBPA ditangguhkan serta merta sehingga dimaklumkan nanti. 

Bayaran perbezaan yang dijadualkan sebelum ini pada 31 Januari 2012 hendaklah dibatalkan dan adalah menjadi tanggungjawab YBhg. Dato'/Tuan/Puan Pengarah JANM Negeri dan Cawangan termasuk Ketua Akauntan di SAD agar memberi arahan kepada bank-bank untuk membuat stop payment atau mengarahkan bank-bank agar tidak membuat sebarang proses terhadap cek yang telah dihantar untuk bayaran perbezaan ini dengan serta merta.
( Cek dan juga EFT)

Sehingga kini, lain-lain perubahan LPC hendaklah menggunapaka…

Teluk Senangin + Lumut

*Entry ni patutnya keluar pada Hari Isnin yang lepas.. Tapi ntah kenapa dia jadi draft... so, abaikan persoalan yg last sekali tu ek..

****************


Kisah percutian sekitar Disember lepas.. haha, percutian lah sangat kan..

Time ni hujung tahun lepas. Masa balik Perak nak amik Dani.. Cuti lama kan.. So, berjalan berjalan berjalan, sampailah kami kat sini. Plan awal memang nak ke Teluk Batik. Tapi plan ke lautttt sebab banyak sangat plannya.. Haha, kejap nk g tengok ayah aku main helikopter kat Batu Gajah nun, pastu dah siap-siap, hujan pulak. Ayah pun cakap ayah dah nak balik sebab sana pun hujan.. Semua dah siap, Enady ngan Dani dah masuk kereta dah. Last-last capai je apa yang boleh, jom ke pantai aku cadangkan. Tak de bawak makanan ape pun.. Waktu tu dah pukul 4 petang. Redah ajelaaa..


Nak pegi Teluk Batik, konfem ramai orang. Plus aku pun selalu pegi situ. Then decide pegi Teluk Senangin je. Aku pernah sampai kat situ tapi time lepas SPM dulu. Tu pun sekali je..:) Carik dalam Pa…

Selamat Tahun Baru Cina + Balik Jengka

Selamat bercuti yer uolls.. Jaga diri baik2..:)
Aku akan pulang bercuti di kampung mertua. Mana lagi kalau bukan di Jengka 17, Pahang. Balik Subuh Ahad kot.. Esok husband masih lagi bekerja.. Jom, sape balik Jengka, kita jumpa..:)
Buat yang meraikannya, Selamat Tahun Baru Cina!

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Review 32 weeks check up

Review semalam punya 32 minggu check up.

Urine : Normal
Berat : Naik banyakkkkkkk sampai 2.5 kg
Hb : Naik sikiit je..Dari 10.0 ke 10.2mg. Still pen kaler merah bila tulis dlm buku. Dan kerana itu, aku dah kena makan ubat iron tu 4 biji sehari ye.. aduhaii..

Jantung baby : Normal
Kaki : Tak bengkak lagi
Kedudukan baby : Kepala dah kat bawah..

Jumpa lagi next check up 34 weeks on 2 February 2012.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Going to 32 weeks check up

Already 32 weeks.. Huh, berdebar nak menanti lagi 8 weeks or less.. Kalau ikut history, on 38 weeks aku dah deliver abang baby.. Jap lagi nak pegi check up. Pukul 10 pagi kat Presint 11. Harap-harap Hb aku naik kali ni.
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Whoopee Baby Diapers: Free Diapers Sample

Kindly provide the information below
for sample request by sending them
to whoopee@peoplengrit.com Name :
IC No :
Address :
HP No :
... Baby Name :
Baby's IC No :
current diaper brand :
Request Sample size :
(you are allowed to mix)

Please allow 4-5 weeks of delivery


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Wordless Wednesday : Habit baru

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

First capture

Masa hantar Dani kat taska..:) Aku nak amik gambar dia, dia pun sibuk jugak nk amik gambar..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Diam itu Lebih Baik

LEBIH BAIK DIAM Banyak Kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang tidak keruan. Baik perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengerjakannya, asalkan hati menyuruh empunya diri berbuat demikian. Nabi SAW bersabda : “Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai.”
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim). Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang .Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : “Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim) Demikian juga kepada orang bawahan sama ada kerana usia atau pangkat. Anas r.a , pembantu rumah tangga Nabi SAW berkata: “Aku membantu rumah tangga Nabi SAW selama sepuluh tahun dan bel…

Surat untuk nenda.

Update untuk Nenek Dani >>> Assalamualaikum Nenek dan Aki,
Dani dah sihat hari ni. Dani dah pegi school. Badan Dani dah tak panas dah. Telinga Dani je berair lagi tapi Dani rasa dah kurang sikit kot sebab mama pun dah tak lap-lap lagi telinga Dani ngan napkin. Kadang-kadang Dani korek-korek sendiri je telinga lepas tu keluar kerak-kerak nanah yang dah kering. Dani tak selesa lah nenek, tu pasal Dani korek sendiri. Mama korek sakit. Kuat betul mama lap. Jangan bagitau mama ek, Dani ngadu ngan nenek ni.
Aki...
Tiap-tiap hari Dani rasa seronok nak pegi school. Sampaikan hari Sabtu Ahad pun Dani nak pegi school. Tapi mama cakap, Sabtu Ahad cuti. Mama suruh rehat-rehat je kat rumah, main2 ngan mama. Main ngan mama tak best. Mama selalu marah bila Dani punggah-punggah barang. Kadang-kadang Dani kesian jugak kat mama, sian mama. Perut mama dah la besar. Terbongkok-bongkok mama kutip semua barang mainan Dani. Ada adik dalam tu. Bila ntah dia nak keluar. Dani tak sabar nak main ngan adik…

Udoh lelap!

Dani tengah tengok tv. Aku ngadap lappy. Aku intai dia, kusyuk betul tengok tv. Lepas tu aku amik kamera nk snap gambar dia, boleh pulak dia perasan kamera tu..


Pastu sengih. Tau yang aku nak snap gambar dia..=p


Lepas amik gambar tu, terus aku upload dalam lappy.. Dalam 5 minit macam tu, aku toleh belakang.. Hahaha.. udah tido anak teman ni... Dani Dani...:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Demam Panas.

Salam hujung minggu!
Hujung minggu yang bagi aku sangat susah hati mengenangkan hal anak. Tiba-tiba dia demam panas pukul 2 pagi tadi. Nak bagi ubat memang bercinta lah! Aku jerlum je Dani ngan air.. nak mandikan kesain pulak pukul 2-3 pagi tu kan.. Sambil aku jerlum, dia merengek-rengek. Bagi susu, terus tido balik. Tapi tak lena. Kejap-kejap terbangun. Terfikir lak aku, ntah bagaimana nanti anak dah sorang sebelah kiri sorang sebelah kanan kalau jadi serupa macam ni. Haishh, Mintaklah dijauhkan..
Papa dia keje malam tadi. So, pagi-pagi tadi dia balik. Terus decide nak pegi hospital sebab telinga dia dah start bernanah dua-dua belah. Otitis namanya. Doctor pernah explain, telinga hidung dan mulut saling berkait. Kalau ada hingus kat hidung then tak keluar, ada kemungkinan bila demam yang over panas, jangkitan tu akan keluar ikut telinga sebab kat hidung dia dah blocked.
Pernah je jadi sebelum ni. Last kena time Hari Raya Puasa bulan 9 tahun lepas. Merasa la pagi2 raya kedua dah beraya k…

Lunch with blogger

Bertempat di Umai Cafe, Putrajaya. Kat area monumen tu.. Makan kat situ sedapnya bolehla tahan.. Tapi tolonglah service tu kasik cepat sikit.. Terliur aku tadi nk makan nasi goreng Umai.. Tapi disebabkan ramai sangat orang yang order ala carte, Maka we alls decide order western saje... Tu pun setengah jam jugak menunggu..
Tempat dah strategik.. View dah lawa.. Tambah la stove untuk masak ngan tukang masak uii.. Bisnes masyuk ni..:)
ThanksJuen N.. Sudi ajak aku lunch. Plan last minute, kalau tak boleh ajak ramai lagi kan..:) Next time k!
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Semua nak sendiri-sendiri dah sekarang

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Teman papa cuci kereta

No story.. just photos..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

[Petua / Tips ] - Merawat Buasir...

Jangan buang kulit manggis. Basuh kulit manggis dan jemur hingga kering. Rebuskan dengan 5 cawan air sehingga menjadi 1 cawan. Minum air rebusan tersebut setelah suam. Amalkan selalu. 


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Baby Nadhim adalah adik Naufal..:)

Wedding Yana & Shah

Phewww, sebulan aku perap cerita ni... busy dan terlupa dah save dalam draft..:)
So, layan ekk..:)


Ni wedding Yana. Geng sekepala waktu zaman sama2 study kat itm dulu. Sangat seronok tengok dia kawen..Finally! Aku tau jugak kisah2 cintan2 dia dulu2.. Now, dia bahagia.. Tengok muka pun dah tau.. Congrates Yana..:)

Masa akad nikah ari tu, dia ada jemput jugak. Kat umah dia, Sungai Buloh nun. Tapi aku tak dapat nak pegi sebab kesihatan tak mengizinkan.. Resepsi yang ni kat Tropicana Golf & Country Resort. Resepsi khas untuk kengkawan..kelasss ko Yana! :) Kebetulan Enady free, so aku ajak dia.. Siap aku cakap aku mengidam nak tengok Yana kawen..haha.. boleh? Enady turutkan aje..:) Thanks sayang..


Boleh tangkap gambar dari jauh jelah.. Maklumlah.. ni bukan kenduri kawen yang biasa2 tu.. yang boleh ko ke depan bersesak2 dngn orang yng nk tangkap gambar.. Penuh protokol..:) so, aku hormat la majlis orang. maka tangkap dari jauh saje..:)



Mat Stim aka Aizisyam. Geng sekepala masa belajar ju…