Skip to main content

Contraction @ 33 weeks?

Ermm, tak taula nak kategori kan ape..

Aku sakit perut since lepas breakfast pagi tadi. Sakit perut yang bukan nak membuang.. Dia macam segugut.. Tapi lite-lite je.. Disebabkan sakit perut, aku berjalan jugaklah ke toilet untuk prepare membuang apa2 yang patut. Work station aku ngan toilet agak jauh jugak. Kalau nak dikira, bagi pompuan mengandung macam aku, tempoh berjalan untuk ke toilet, kira-kira dalam 3-4 minit jugak..Haha.. kalau tak pregnant, tak sampai seminit dah sampai.. So, dalam masa dok berjalan nak ke toilet tu, sakit perut tu hilang... Patah balik dok kat tempat, lalu buat kerja..:) Masa ni pukul 10 lebih. Pagi.

Perut macam biasa... mengeras je dari semalam lagi.. Baby pun dok waving je.. Kejap-kejap aku rasa punggung dia belah kanan, lepas tu belah kiri. Aku dapat tau yang tu punggung dia sebab nurse ajar.. Hehe.. Kepala baby memang dah kat bawah. Bila check jantung pun , asyik kat situ je tempatnya. So, nurse cakap, yang kat atas ni, mesti punggung dia. Bila rasa pakai tangan sendiri pun, aku dapat rasa shape dia..:) Hebat kan kuasa Allah SWT yang memberikan nikmat ini kepada ibu-ibu mengandung.:)

Pukul 2 petang, sakit perut lagi... Memulas-mulas.. Pun sama jugak, asal aku nak g toilet je, terus hilang sakit tu.. lalu aku pun berjalan-jalan ke partition orang lain..

Mmm, macam dah syak dah. contraction ke  ni? Baby gerak ok, aktif!

Pukul 3 petang ada meeting seksyen.

Pukul 5 petang, jadi lagi sakit perut tu...hati memang dah tak keruan. Tapi cuba think positive. False alarm je kot ni. Lom lagi terasa nak bersalin.. Baby pun belum matang lagi.. Baru 33 weeks. Takkan kot... Dalam masa yang sama, msg Enady. Bagitau yang aku start sakit perut 3-4 jam sekali. Terus dia balas, esok kita beli barang baby yang tak cukup lagi tu ye ma... Haha, kelam kabut dah mamat tu..=p

Serius, barang satu apa pun tak standby lagi dalam beg. Aku baru punggah baju2 abang baby masa newborn dulu. Satu bakul! Banyaknye...Esok nak basuh. Takyah dah beli banyak2 lagi.. Cuma tambah sikit2 la kaler pink atau kaler gigirl..:)

Pukul 7 malam, aku sakit perut lagi. Tapi kali ni, betul2 aku membuang...=p

Bila dah jadi mcm tu, terus aku fikir... Maybe betul Nor cakap, false alarm je tu.. Dalam masa yang sama, still berjaga-jaga jugak. Sebab ada je kes yang deliver tak cukup bulan kan..

Sampai sekarang dah tak rasa memulas lagi perut ni. Tapi still perut ni kejap keras kejap tak keras.. Tang bila dia mengeras tu yang aku rasa senak sikit nak bernafas.. Tegang je kulit perut ni..

Insyallah takde apa-apa kot..

Adik baby, nak keluar dari perut mama biarla cukupkan bulan dulu ye nak..:)


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…