Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

Krisis Mesir Nasib Rakyat Kita

Lately, busy ngan pindah umah. Serius, tak amik port pun hal-hal semasa. Sehinggalah pagi tadi, aku bukak berita harian on9. Nampak tajuk berita yang pasal minyak akan melambung naik dan baru tahu Kisah Mesir ni. Bila baca semua berita yang berkaitan dengannya, aku tak rasa pun masalah Mesir ni akan jadik worse. Aku fikir krisis tu krisis biasa-biasa yang macam selalu aku tengok kat Buletin Utama part yang berita dunia tu je.
Sekali terjumpa link Blog ni. KRISIS MESIR NASIB RAKYAT KITA.
Setelah baca dan baca..
Masya Allah.. teruknya keadaan kat sana..
Kita sebagai rakyat Malaysia, tolongla support rakyat kita yang lebih kurang 11,000 orang terkandas di sana..Tolong suarakan kepada kerajaan supaya bawa mereka pulang ke tanah air..
Kerajaan Malaysia, tolonglah ambil tindakan yang sewajarnya. Sekian Terima Kasih!.

noted : emo ok baca rentetan kisah mesir ni..
lagi kisah Krisis Mesir : - Nadia - Ariff Shah - Kat FB : http://www.facebook.com/pages/Selamatkan-pelajar-dan-rakyat-Malaysia-di-Mesir/1856…

penat yang takkan habis + Enady demam + Dani cherry berry

dari balkoni

hall
dah 2 malam kami tidur kat rumah baru. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Kecuali, Enady. Beliau telah dijangkiti virus batuk dan selsema. Sian dia.. Akibat dari pindah barang-barang la. Habuk banyak kan.. dan beliau mc ari ni.
Dani pun. Beliau telah mengalami cherry berry. Malam tadi je 5 pampers aku tukar. Sampai kat bahagian tu dah melecet. Apalagi si kecik tu, bila basuh vontot dia, menangis sekuat hatila, pedih.. alahai la Dani.. terpaksa la jugak aku basuh. aku taruk cream nappy rash yang pureen tu tak jalan. Ari ni try taruk bedak Agnesia. harap-harap ok. Tengah berfikir ni, apa yang aku bagi dia makan semalam sampai dia cherry berry tu..hurmm
Rumah tak siap kemas lagi. Rumah baru, rumah lama. Semua kena kemas dan bersihkan. Syukur sangat-sangat Kak Yang ada sementara tunggu result SPM dia. Thanks KakYang.
Penat sangat. Banyak yang nak kena buat. Ikut hati nak cuti hari ni. Nak temankan enady yang nak demam tu. Tapi beliau kata, tak payahla. Mama kan …

jalan-jalan naik ERL

dalam kete mase nk pergi ERL : elok je berjaga..:)
2 kali Sabtu yang lepas..hehe, aku ada training tupperware kat Ampang nun.. pegi ngan Kak Ina, opismateku. Tapi aku kene naik train. Disebabkan KakYang pun off ari tu, Dani pun lom pnah lagi naik ERL, justeru dengan mendapat keizinan en.suami, maka dengan itu, kami bertiga pergilah ke Bandar Tasik Selatan dengan menaiki ERL.. ape gile skema ayat aku ni..=p Kak ina tunggu kat sana..
Seronok tak terkata sebab excited nak tunjuk Dani keretapi laju.. Kak Yang pun tak pernah naik ERL lagi...
tapi yang geramnya, elok2 je sampai kat ERL, Dani tido! Alahaii anakku, mama bawak kamu sebab nak tunjuk keretapi laju tu..kamu boleh tido pulak ye..hurmm..:)
lena betul dia tido!
ERL Putrajaya
Kak Yang tukang bawak beg..:)



sekian... matlamat tak tercapai..hihi.. Lain kali mama bawak lagi ye Dani.. untuk cerita lanjut, korang g kat blog adik aku ni..KakYang
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Sejak bila aku tersuka kat Warna Merah ni..=p

Dari kiri : cover External Hard Disk, Purse (papa, bila nak belanja mama purse baru ni? =p) dan hujung tu purse kalau nak g Pasar Tani atau bila aku malas nak bawak handbag. Aku taruk semua sekali dlm tu.. Hp + ic + lesen + duit + pendrive + earphone dan macam-macam lagi selagi muat.. Hahaha.. tak perasan semuanya kaler merah..:)
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Khurafat : besttt..!

Sempat jugak layan movie Khurafat ni ari Rabu yang esoknya cuti Thaipusam.. Pukul 11 malam kat GSC Alamanda. Dani? hehe.. MakYang dia jaga.. cayang u lah KakYang..
Panggung penuh beb.. itupun aku beli online aku tgk semua waktu tayangan penuh. sampai kul 12.50 am pun penuh.. Seb baik ada kul 11 malam. itu pun hall 3.. kecik sikit Hall nye dan aku duduk 3 baris dari depan ye.. sangat tak best.. tu yang takde feeling sangat tgk citer nye.. Lagi satu sebab takde feeling sebab aku rasa part yang siang hari je aku bukak mata luas-luas.. bila part malam je, aku tutup mata dah.. Enady rilex je kat sebelah aku..hihi..tapi ade la jugak tearas gerakan badan dia yang terkejut tu.. haha..
Citer ni not bad la.. jalan cerita simple dan padat dengan penceritaan.. tak terlalu berat sampai kene pk pk.. Percubaan yang baik buat Shamsul Yusoff... Tahniahh..:)
noted : part yang paling seram masa Shamsul angkat mayat kat dalam hutan tu.. adeii..
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

cuti Thaipusam

Selamat menyambut Thaipusam kepada yang menyambut nya... Terima kasih kerana memberi cuti..hehe.. Bolehla bersenang lenang kat rumah..Eh tapi tak senang jugak.. Cuti2 ni kenala melayan 2 hero aku ni.. Sian kak yang kene keje.. takpe, dia dah cuti semalam..
Seronok melayan hero yang sorang ni...Macam-macam ragam dia tunjuk.. Bak kata Ceera , entry dia yang pasal perkembangan positif tu..yang pasal otak tu.. aku biarkan je dia main seharian kat hall... tengok je akal dia nak buat apa.. bila dah penat tertdo sendiri.. hehe..gud dani..:)
Bila dah dibiarkan... haaa.. jadi cengginila..gambar kat bawah ni...
Tengah suap-suap dia makan, sekali terlepas pandang yang dia dah teraburkan bubur dia yang dalam mangkuk tu.. Masing-masing melangut tengok tv..haha..



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Selamat malam, Dani...

Dani tido ngan MakYang ye... Bukan mama tak nak tido ngan Dani, tapi MakYang yang nak tido ngan Dani.. KakYang, sila bangun buat susu dia nanti ye..hahaha..
noted : mak aihh.. Dani.. ape ke hey nye kaki kamu macam tu?..
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Progres terbaru Dani

Untuk tatapan nenek dan aki Dani...
Cucu ibu ngan ayah ni dah pandai memanjat dan meniti-niti tepi sofa ni haa.. Dan pandai juga turun sendiri..hehe..
Gud Dani..:)



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Hai warga Putrajaya..=p

Hai aunty n uncle sekalian, caye akan tinggal kat umah bayu..wuwuwuw.. kat umah bayu caye tu ada aman menan..banyak syok woo..=p
Akhirnya penantian itu berakhir.. Dapat jugak kuarters.. Dulu tahun 2008 aku apply dan dapat kat Presint 14. Tapi memikirkan enady agak jauh nak keluar Highway Elite tu, so, aku tolak.. 2 tahun aku tunggu beb..nak dapatkan Kuarters ni.. sebab kena Q semula..Kali ni dapat kat Presint 11. Kuarters baru.. Tadi g amik surat tawaran kat BPH. Esok insyallah akan selesaikan perkara2 yang lain..Dalam hujung bulan ni dapatla aku duduk umah tu kan.. Syukur Alhamdulillah...
Kat bawah ni, gambaran kuarters yang aku akan duduk nanti.. cantik.. gambar ni aku snap kat BPH tadi...nanti dah pindah aku tunjuk lagi k...



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

"MakYang, balikla lambat2 tau, bolehla Dani ajak mama main kat taman.." =p

Seronoknye Dani dapat main kat Play Ground...
Auww..cak!..:)
Mama..dani takut...=p
Mama...janganla tinggalkan dani..wuwuw.=p




Dani tgk bird.. alahai.. comel je tgk mata dia tu..:)
Yang ditunggu telah tiba..:) Wek!!..Dah jom balik!..:)
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Hotfm kat Alamanda

Hari Khamis yang masa Dani lebam-lebam tu kan, macam biasa, lepas amik Dani kat Taska, aku kena amik KakYang pulak kat Alamanda. Before tu, bukak radio hotfm sekali dengar Kiran, Suraya dan Ikhwan ada Jam Tour kat Alamanda. Wahh..bagus tu.. memang on the way nak ke Alamanda pun.. Untung-untung dapat jumpa dorang secara live..
Dan aku park kat tempat biasa aku pick up KakYang.. Kat tempat tunggu teksi tu, kat Carrefour. Sekali tengok ada 2 bijik van Hot FM..huhu.. dorang buat Jam Tour tu kat sebelah Chakri Express berdepan ngan Nando's Starbuck.. Apa lagi, sementara tunggu KakYang, aku lepakla situ.. Makan pulut manis n Dani aku bagi dia makan karipap. Free je.. HotFM yang bawak. Sambil tu isi borang untuk Lucky Draw..
Sampai nak dekat kul 7 tunggu Lucky Draw tu. Tak lucky la itu hari..huhu.. senang-senang je ada kakak tu menang RM500..takde rezeki..:)
Dah.. Jom layan gambar..:) Sangat friendly dorang ni...




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Kali ke-2

mase kat klinik..
Tepat kul 12 tengah malam.. mata tak ngantuk lagi ni.. Anak bujang aku tuh dah lama lena.. Kul 9 tadi dah ajak masuk bilik..hehe.. MakYang dia pun dah masuk tdo.."oit KakYang, apa barang tdo awal..hehe"
BlogWalking dan idea untuk tulis kisah Dani kena pukul ari tu datang mencurah-curah sampai aku tak tau nk start dari mana..:)
Ok... pada sapa yang always baca blog aku, mesti tau yang aku sangat deseprate nak carik taska untuk Dani selepas BS dia dah tak nak jaga dia...Carik punya carik jumpla Taska ni. Hari pertama Dani tak de masalah nak sesuaikan diri. Pengasuh taska tu cakap Dani ok..
Hari Kedua : - Pagi, hantar Dani macam biasa. - Petang masa nak amik tu ada calar kesan kena cakar kat bawah mata dia n kat telinga ada kesan cakar yang sampai berdarah. Rujuk entry ni.
Hari Ketiga : - Pagi, aku tanya la kat taska tu, kenapa telinga dani ni..(sambil tunjuk kat dia telinga dani), mase tu takde pun lebam-lebam macam dalam gambar kat bawah.. dia cakap maybe …

Pemenang MyDaniShop Giveaway

Peserta :
1) http://mahafiza.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html (Pja Makino)
2) http://fiesyah.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveway.html (Yuyu Abas)

3) http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Nurul Uyun)

4) http://thecolourfulisland.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Ctnurkhijah Fishal)

5) http://just2contest.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html (Just Suntin)

6) http://nanamrul-contest.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Fauzana Ismail)
7) http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html (E.B Ezrin)

8) http://contestibuaqimi.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Adyna)

9) http://suzie284contest.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html (Suzi Fadhilah)

10) http://ourstoryblogcontest.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Nadiah Suhane)

11) http://mycontestzone.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(Nadiah Sidek)

12) http://cokelatcelup.blogspot.com/2010/12/mydanishop-giveaway.html(S…

Terima kasih

Salam sahabat-sahabatku sekalian..

Terima kasih atas sokongan anda semua.

Saya sangat terharu...Sungguh.. Bila baca komen anda semua, terus air mata meleleh..

Tak sangka ramai yang support saya...

Buat masa ini, saya tak mempunyai kekuatan lagi untuk berkongsi apa yang saya alami di sini..

Insyallah, nanti saya akan kongsi jua.. Buat pengajaran ibu-ibu, bakal ibu dan tak kiralah siapa pun..

Doakan saya ya.. Lebih-lebih lagi Dani tu...

Terima kasih banyak-banyak...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Budak tecik ini demam :(

Hari Ahad malam Isnin yang masa budak-budak nak start sekolah tu.. Dani demam panas.. Memang panas sangat badan dia.. hampir 40 darjah.. Dan first time Dani demam dan merengek sepanjang malam.. Memang kami tak tido.. Aku, Enady, Ibu, Ayah, Kakyang..(Ika dah tidola sebab esoknya sekolah)... Menangisss je.. sampai buat semua menitis air mata kecuali Enady.. Ibu ngan ayah sekali nangis tgk Dani.. Suasana memang sedih pilu mase tu.. Jam waktu dalam kul 12.30 tengah malam la kalau tak silap...

Dah lap-lap badan dia pun still nangis jugak.. Hampir2 putus asa... Camne ye leh diam.. Jap aku ingat-ingat balik......................................... haaa... ibu bagi susu rasanya.. Dani pun tido lena.. Masing-masing masuk bilik nak tdo.. tapi aku ngan enady..takde maknanya tido ye.. masing-masing tgk Dani yang sedang lena.. kejap2 Dani bangun.. dia pun tak tido lena kan.. sedihnya..
Sampai berhingus-hingus dia nangis... aku ingatkan dia nak selsema.. rupanya hingus yang masa nangis tu.. ala, kala…

Disebabkan kejadian itu, panasss je telinga aku ni kena bebel.. (UPDATED)

--------------------------------------------------

jam dah pukul 3 pagi, mata tak mau tutup.. last2 on lappy, apdet blog..
mau citer pasal apa ya..
haaa!..
just nak share saja...takde niat apa2 di sebalik kejadian..
petang tadi, aku amik Dani macam biasa kat Taska Seri Kandi tu..Mase dalam keta baru perasan yang telinga dani macam kena cakar sampai berdarahla sikit. Kat mata pun ada kesan cakar..
Aduhaiii..nilah risiko yang kena tanggung bila hantar anak kat taska ye. Aku tak maula jadi mak-mak yang cerewet sangat. Aku just think positive jelah.. dani budak baru, so, biasalah tu budak2 lain main2 ngan dia.. pastu tercakar ke..kan.. Lagipun, aku nak ajar Dani biar jadi kental sikit.. takdela nak manja2 je kan.. Tapi kalau keadaan ni berlarutan, aku akan ambil tindakan la.. cewahh, macam nak buat report polis lak.. taklah, aku akan carikla budak tu sape n cakapla ngan mak dia.. itu saja..
K.. takpelah kan kena cakar2 tu.. Dani pun sengih je memanjang.. Takde merengek2 pun..
Pastu, nak …