Skip to main content

penat yang takkan habis + Enady demam + Dani cherry berry

dari balkoni


hall

dah 2 malam kami tidur kat rumah baru. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Kecuali, Enady. Beliau telah dijangkiti virus batuk dan selsema. Sian dia.. Akibat dari pindah barang-barang la. Habuk banyak kan.. dan beliau mc ari ni.

Dani pun. Beliau telah mengalami cherry berry. Malam tadi je 5 pampers aku tukar. Sampai kat bahagian tu dah melecet. Apalagi si kecik tu, bila basuh vontot dia, menangis sekuat hatila, pedih.. alahai la Dani.. terpaksa la jugak aku basuh. aku taruk cream nappy rash yang pureen tu tak jalan. Ari ni try taruk bedak Agnesia. harap-harap ok. Tengah berfikir ni, apa yang aku bagi dia makan semalam sampai dia cherry berry tu..hurmm

Rumah tak siap kemas lagi. Rumah baru, rumah lama. Semua kena kemas dan bersihkan. Syukur sangat-sangat Kak Yang ada sementara tunggu result SPM dia. Thanks KakYang.

Penat sangat. Banyak yang nak kena buat. Ikut hati nak cuti hari ni. Nak temankan enady yang nak demam tu. Tapi beliau kata, tak payahla. Mama kan kena simpan cuti. Aikk.. perli ke ape tuh pa? =p

Serius, ada anak ni mmg kena banyak hal perlu berkira-kira. Selagi tak demam yang kena berselimut satu hari tu, insyallah aku akan datang kerja. Semuanya untuk anak..

Oklah, esok cuti, bolehla aku kemas rumah. Nanti aku jaja gambar kat korang k.. Memang selesa rumah baru ni.

See u..

Noted : kak ejan aka Mamalyna, baju yang akak bagitau tau ari tu, ada kat opis ni. Tapi tak taula nak jumpa akak bila.. nanti ana msg akak k..sori tau tunggu lama.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…