Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2015

Sejukkan badan kat Air Terjun Batu Asah

Lepas dah berpanas-panasan kat Farm In The City tu kan, sambil-sambil dalam kete nak balik tu, dok plan nak g mane lepas ni... Pastu datang idea nak mandi sungai atau air terjun... Kat mana yang paling dekat yer...
Last-last decide la kat Kg. Kemensah nun, belakang Zoo Negara...
Balik umah jap amik dan buat apa2 yang patut, pastu gerak la dalam kul 3 ke sana... Nasib baiklah tak pegi Zoo, jemmm wooo kat depan Zoo tu, ramai sangat orang...


Sampai-sampai kawasan air terjun, kitorang pilih yang sama tempat masa aku pegi gathering UB dulu.. ala tak ingat nama dia... Tapi bestla situ, complete ada tempat BBQ, pondok, toilet, air terjun yang landai... sesuaila untuk budak-budak mandi...

Lama kitorang berendam, Dani awal-awal takut dia nak terjun dalam air tu... Boleh dia jerit taknak papa taknak papa... nanti ada ikan gigit... Kahkahkahkahkah.. kitorang bantai gelakkan dia.. yang dia dah menangis2 dah... Zara cam biasala... dia kan kakak.. hihi, berani! Taknak naik-naik... Dani dah nak bal…

Farm In The City, Seri Kembangan

Jeles betul tengok kawan-kawan update dorang g bercuti sana sini kan. Plan asal ngan family nak g Pangkor asalnya hujung bulan November ari tu, tapi aras sebab-sebab yang x dapat nak dielakkan, maka postponedlah cuti-cuti Generasi Uzir itu... Next year kita plan elok-elok ok.. :)
Yang kitorang ni pulak, xde plan tapi cadangnya nak adhoc je jalan-jalan Melaka ke, Port Dickson ke, tapi tapi tapiiii, tgk timeline kat FB semua pun update jem sana sini... maka, camcel gak yer.. Buat letih ngan bergaduh ngan anak2 je kang.. hahaha, deme tu dahla mane reti nak bersabar lagi... Dani boleh lagi, Zara tu.. huhuhu... A kata dia, A lah. jangan ubah.
Bosan gak dok umah kan, hari cuti Maulidur Rasul tu, memang tak ke mana la sebab papa dorang ni ada perhimpunan Maulidur rasul kat MAEPS sana... Masukla kejap muka tu kat tv.. hahaha, excited anak-anak.
Cuti Krismas esoknya pun, tak ke mana-mana sebab Solat Jumaat kan... so 2 hari rehat kat rumah... tapi petang Jumaat tu kuar jap g lawat baby Kak Ila…

Rezeki Hasil Berblog : Tq ZALORA

Macam tahun lepas, dapat lagi collaboration ngan Zalora tahun ni... Alhamdulillah, selagi korang rajin update blog, rajin jugakla Zalora ni bagi RM100 voucher Zalora... :)
Tahun lepas aku redeem purse ngan baju Tshirt untuk Enady rasanya, xde plak aku entrykan benda yang aku redeem tu. Purse tu dah selamat hancur dah aku guna... Tshirt pun ada je bergantung tu Enady tak berkenan sangat yang aku pilih... Taste dia Tshirt kat PDi tu je yang dia gemor... So, aku decide aku pilih barang aku lah tahun ni...
Waktu nak memlih amat terhad sebab 31 Dec tamat dah tempoh dia. Dengan Zalora kena blocked kat opis aku ni. So, time kul 1-2 petang je leh bukak Zalora... Ada yang berkenan sekali xleh guna voucher plak... So pilih2 dah makan masa 3 hari... At last nekad la, proceed je 2 barang ni... Jam ngan Beg 3 in 1...
Jam tu harga RM49.90, Beg tu RM39.90. Ada ballance lagi duit. Tapi malas aku nak fikir lama-lama, submit jer order.. huhu... 
Akhirnya sampaiiii la Zalora ku tadi... Tq again ZALORA.…

KEPALA DAN TANGAN ANAK DIBELAH, IBU MERAUNG TAK SANGGUP TENGOK

Sharing dari NORAIZAH MOHDAssalamualaikum, Meskipun sudah terlambat mengikuti peraduan ini, sempena hari lahir anak saya Nuha Amanda (21.12), sungguh menggamit memori suka dan duka lantas terpanggil untuk berkongsikan cerita.Semoga bermanfaat pada pembaca.
.Sejak lepas umur anak saya 40 hari, bermula episode yang mampu membuat hati ibu dan abah tak terkeruan. Nuha alami masalah kulit yang serius. Jika di kampong Terengganu di panggilnya kenan. Semakin hari masalah Nuha semakin teruk. Klinik pakar, hospital, klinik biasa sudah tidak terkira kami bawa, demi nak sembuhkannya.
.Tibalah umur Nuha 7 bulan, di kepala Nuha ada ketulan seperti bisul, Ya Allah besar sangat bernanah sedikit. Ya Allah masa tu, hati ibu dah tak senang dan bimbang. Air mata ibu dah tak tertahan nak.. Nuha lagilah asyik menangis. Pasti sakit ye anak kusayang, tika itu Nuha juga demam suhu mencecah hampir 40.
.Kami bawa ke klinik berdekatan, doktor tersebut kata, ini tidak boleh dibiarkan kerana nanti kuman lagi mere…

Happy Birthday Arissa Humayra Yang Ke 4 Tahun.

Tq Fana di atas jemputan.... :)
Happy Birthday Arissa Humayra... Semoga menjadi anak yang solehah, taat pada Allah dan ibu bapa...Semoga comel selalu.. :)
Birthday party ni kat Puchong, umah mil Fana.. Lama gile tak jumpa family Kakzah n Abg Ajis ni... Ajak Enady lajak ke Saujana Putra tu (umah Kakzah) kalau kitorang dari mana-mana, ade je hal nya... Taknak tertembung ngan org tu lah tu... hehehe... Takpe ai tau, hati u untuk ai sorang je..=p


Yang dukung baby tu Kak Zah... dan tiga orang Makyong... Yang hujung tu Layla dah selamat bersalin dah pun..Baby girl. Tahniah Layla dan Angah... Then turn aku, pastu baru Fana...

Bersama KakZah, anak menantu cucu KakZah.. Seronok tengok family ni, happy go lucky.



Ni birthday girl... Tak dapat nak amik gambar dia, susah nak bergambar... Bad mood sket dia ari tu..


With my only son. Dani.


Ngan anak-anak dara KakZah.. :) Jaja n Yasmin.


Sebelum pulang, Wefie again!! Thanks uolls... :) jangan lupa jemput lagi... Ada masa nanti kami datang rumah ya Ka…

Mendonut bersama Dani

Mama terlebih rajin sebenarnya.
Kemas-kemas dapur, ternampak pulak satu pack yis mauripan... Apa nak buat ni kan... Tapi dalam kepala terbayang donut je sebab geng-geng Whatsapp UB kemaruk masing-masing mendonut. Gebu gebas je semua.. Hehehe...

Mula-mula aku buat sorang je... Uli la kat dapur tu terkontang kanting.. hahaha. Tiba masa nak bulat2kan tu, Dani menunjukkan minat... Aku buat bulatkan kecik2, pastu ajar dia buat bentuk donut tu... Kedut-kedut haa, dia buat... Takpelah kan abang, janji masuk perut sedappp... ;) Zara macam tak berapa minat, kalau dia minat dah lama dah dia berebut ngan abangnya nih...


Hasilnya bila digoreng.. Hihihi... adela rupa donut kan... :)



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Menang Contest Anak Bijak Mak Menang

Alhamdulillah, sangkut jugak satu kod bar tu. Beli pun memang stok untuk susu anak-anak kan, so, sambil2 tu joinlah contest.
Dani n Zara dah slow-slow kurang minum susu... Selalunya sebulan mmg 4 pack sorang. Sekarang dah 2 pack. Tu pun tak habis lagi.. Sejak Dani dah free bottle ni, lega sket aku. Malu kan abang, dah nak masuk 6 tahun minum botol lagi. Takpela, kita belajar minum pakai cawan, Abang mintak je nak susu bila2, mama buatkan dalam cawan ok... So far dah nak masuk 2 minggu.. Alhamdulillah... Actually ada cerita di sebalik dia dah boleh minum cawan ni.. hihi, nanti story lain.. :)
Citer pasal contest ni, hari tu aku ada citer kat sini pasal contest Anak Bijak Mak Menang ni... Sempat lagi kalau korang nak masuk.. Beli susu formula tu, make sure ada kad kat luar... Jangan beli yang xde balut plastik tu... Pastu ikut step kat situ... Kalau finalis, ade la.. :)
Tq Dutch Lady.


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

3 tahun 10 bulan

Mama,

Tengok kaki kakak ni, number four mama...

Hihihi... yelah kakak.. :)

Selamat berumur 3 tahun 10 bulan kakak Izzara...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Casio Watches 2015

Sekarang ni semuanya hanya di hujung jari kan... Ada gadjets dan online banking memang sap sap soi jelah... Hihihi, debit kredit tu semuanya terpulang pada individu tu sendiri. Dah nama pun perempuan kan, memang takleh lari la dari perkataan shopping. Zaman dulu-dulu, g la merayap ke shopping-shopping mall... Zaman sekarang, agak-agak malas, on je lappy, paling malas, on je kat hp... Silalah shopping puas-puas... hehehe... Sekarang, lelaki pun dah rajin online shopping... So, istilah perempuan kaki shopping dah takleh guna sangat pada masa ni. Lelaki pun sama..=p
Pengaruh online ni sangat kuat bila adanya group kat Whatsapp, Wechat, Line dan macam2 lagi lah.. Hahaha, sharing is caring gitu... Benda baik harusla kita kongsi kan... 
Macam akulah, ada satu group kat Whatsapp yang we all share everything pasal shopping ni.. Kedai murah2 celah mana pun kitorang share tau. Baru-baru ni, salah sorang geng tu share dia shopping beli jam.. Woweee, memang berbaloi lah... Yang rasa taknak beli pun…

32 minggu

Jarang sangat bercerita pasal kandungan no.3 ni kat sini kan...Sekejap je rasa dah 32 minggu. Bermakna dah 8 bulan. Gedebuk gedebak tinggal sebulan lebih je lagi sebelum adik baby keluar. Tiba-tiba rasa tak sabar dah nak bersalin.. Hehehe, tak larat nak usung perut sana sini di musim cuti sekolah ni. Rasa tak selesa sangat dah, asyik nak terkucil je. Sian anak-anak takleh nak berjalan jauh  n lama sangat.. G taman ari tu pun, tak tahan panas dah aku ni.. asyik ajak balik je... Bertahan la ye anak-anak, lagi 2 bulan mama bagi korang hadiah.. haha...




Kelmarin check up 32 minggu. Berat ternaik plak extra 0.4 kg dari yang sepatutnya... patut kena naik sekilo je 2 minggu. Apakan daya, selera dah mula kembali. Tapi still makan light tapi banyak kali ngulangnye.. mane la nak tak naik banyak kan...
HB alhamdulillah, setelah 2 3 minggu below 11 je... kali ni naik sikit...syukurr..
Urine plak trace sikit. Esoknya kena repeat urine je.. Alhamdulillah gak takde apa.. urine kembali normal. Kurang…

Set Pantang Yang Menjadi Pilihan Ramai Ibu-Ibu

. Assalamualaikum.

Hai, nama saya Asilah. Berumur 27 tahun, ada 2 orang anak. Sorang boy dan sorang girl. Yang boy tu, dah 3 tahun 4 bulan. Yang girl tu pulak, baru 7 bulan lebih. . . Ok, saya nak share something yang bestt sangat dengan anda semua. Rugi sangat sapa yang tak baca sampai habis ni. Hihi..Saya ada pengalaman bersalinkan anak saya dengan cara yang berbeza. Si abg tu, bersalin secara czer. Yg si adik tu pulak, bersalin normal. Alhamdulillah anak2 saya sihat, saya pun ok. ;) . . First time rasa betul-betul jatuh cinta dengan Shaklee, sebab set pantang ni lah..Masa tu, saya baru beranakkan anak sulung saya. Firas Ammar dilahirkan secara czer seberat 3.5kg.Dah balik rumah, kak ipar saya hadiahkan set pantang Shaklee ni. Tapi masa tu dia bagi VITALEA, ZINC, B COMPLEX dan VITA C je. . . Memang sebenarnya saya tak beli apa-apa set pantang lagi pun masa tu. 3Rezekii...Hehe...Tanpa sebarang jamu, saya hanya bergantung kat set pantang Shaklee ni 100%..Saya tak join membership Shak…

Ke Taman Wetland, Putrajaya

Tq to all teachers kat TBC INSPEN. Susah payah arrange untuk bawak budak-budak ni pergi ke Taman Wetland ni. Mak pak deme pun tak pergi lagi kat tempat baru ni.. hihi... Taman Wetland tu dah pernah pegi la, tapi yang tarikan baru ni lom lagi.. Nanti nak pegilah sekali ke sana...
Macam biasala, balik sekolah tu excited bebudak ni bercerita... itulah inilah begitulah beginilah... Macam-macam... hehehe...Mama senyum je la melayan...

















♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥