Skip to main content

Sejukkan badan kat Air Terjun Batu Asah

Lepas dah berpanas-panasan kat Farm In The City tu kan, sambil-sambil dalam kete nak balik tu, dok plan nak g mane lepas ni... Pastu datang idea nak mandi sungai atau air terjun... Kat mana yang paling dekat yer...

Last-last decide la kat Kg. Kemensah nun, belakang Zoo Negara...

Balik umah jap amik dan buat apa2 yang patut, pastu gerak la dalam kul 3 ke sana... Nasib baiklah tak pegi Zoo, jemmm wooo kat depan Zoo tu, ramai sangat orang...



Sampai-sampai kawasan air terjun, kitorang pilih yang sama tempat masa aku pegi gathering UB dulu.. ala tak ingat nama dia... Tapi bestla situ, complete ada tempat BBQ, pondok, toilet, air terjun yang landai... sesuaila untuk budak-budak mandi...


Lama kitorang berendam, Dani awal-awal takut dia nak terjun dalam air tu... Boleh dia jerit taknak papa taknak papa... nanti ada ikan gigit... Kahkahkahkahkah.. kitorang bantai gelakkan dia.. yang dia dah menangis2 dah... Zara cam biasala... dia kan kakak.. hihi, berani! Taknak naik-naik... Dani dah nak balik tu baru dia berani... Taknak balik ko... siap cakap, nanti kita datang sini lagi ye papa mama... hahaha, baru tau kan... 


Kitorang lepak sampai petang, pondok tu takyah amik pun takpe tapi sajela amik kot2 budak2 ni nak tido kan, haghammmm pun deme ni tido.. syok berendam... kitorang tapau KFC, sedapla makan tepi sungai kan... hihi.. habis licin 9 ketul ayam...




Lepak-lepak sejukkan badan... kul 5,30 petang baru kitorang naik... Nanti boleh plan lagi dtg sini kita buat BBQ pulak... ngan Gen Uzir ke, ngan geng2 UB ke, ngan kawan2 lain pun boleh... nanti plan bebaik okey... :)

Sekian cerita cuti Maulidur Rasul dan Hari Krismas di tahun 2015... Esoknya hari Ahad tak keluar sebab bibik datang nak kemas rumah... :)



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…