Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Botol susu pun jadi ek abang?

Pengaruh tv sangat si abang ni tau.. Botol susu dia tu dia buat macam pistol. Kat taska, jumpa kawan2 terus dia tala kan botol susu dia tu kat kawan tu sambil cakap ping! ping! Ping!. Hahaha, bunyi pistol lah tu..
Banyak milestone Dani yang aku tak update kat sini. Citer dia masuk wad hari tu pun aku tak up lagi entry.. Busy sket lately.. Nanti aku citer kay..
Seeee youuuu..:)
♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Hamper raya

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Wordless Wednesday #31

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Hanya gambar

Gambar di hari raya pertama lagi..:)

Jalan-jalan ke rumah sedara mara. Tapi maaf, ini sahaja gambar yang ada. Kamera aku kan rosak.. Minta belas ihsan kamera dari adik2 jelah.. Dorang hp canggih2.. hiks..


Aku, Andy n Zara

Zara with her uncle Anep. Habis pipi zara asyik kena kokak je ngan Anep.

Andy pun sama! Habislah pipi anak aku tu uii..



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Raya Pertama di Tahun 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua..
Dah hari raya ke 7 baru sempat nak update blog untuk hari raya..
Busy ngan macam-macam hal..
Sibuk nak raya, anak masuk wad, setup bisnes baru..
Alhamdulillah, aku masih kuat semangat untuk mengharunginya..

Dah, jom bercerita pasal raya pertama aku..:)

Raya tahun ni ada best dan ada yang tak best.
Best sebab beraya dengan dua orang ahli baru iaitu anak kedua aku, Zara dan adik ipar pertama..hehe, Fyqa.. Wife Ijai. Bestlah sebab bertambah orang kat dapur.. Haha.. Tolong Ibu buat preparation untuk raya. Memang rajin si Fyqa ni.. Fyqa, sila jangan kembang hidung tu yek.. =p Aku kan breastfeed Zara, so, Zara asyiklah nak ngempeng sesaje.. So, keje-keje masak memasak banyaklah Fyqa yang bantu, selain adik pompuan aku yang dorang lagi tu, KakYang dan Ika.. Best ada ramai adik pompuan ni. Haha..

Yang tak best, Enady takde. Huhu.. Sedihnya pagi raya takde suami di sisi.. Dah, takmo citer sedih2..

Pagi raya tu semua excited. Dani ngan Zara pun bangun awal. …

Wordless Wednesday #30

Tidokan adik~~

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Wordless Wednesday #29

Ralit tengok Upin Ipin.

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Mealshake : Untuk kanak-kanak yang kurang berat badan

Anak-anak susah nak makan? Sama macam anak aku.. Dani susah betul nak makan. Kalau makan pun secoet je. Pastu dah tak nak dah. Susu susu susu je pagi petang siang malam. Badan pun dah tak chubby macam dulu. Rindunya badan dia yang dulu..
Aku jumpa solutionnya. Mealshake Shaklee. Aku baru 3 hari je consume kat Dani Mealshake ni. Aku taruk satu sudu teh dalam susu dia setiap pagi, tghari dan malam. Sikit je pun. Perubahan dari segi bentuk badan belum lagi kot. Tapi dari segi dia mintak nak makan tu, adoi la.. kadang-kadang tension aku. Haha, anak tak makan risau, anak nak makan pun risau. 
Bukan tension apa pun. Cuma bila aku tengah susukan Zara, time tu lah dia mintak nasik. Hai lah anak, adik ko dah meraung-raung ni mintak nenen. Aku suh sabar jap. Nakkkk jugak. Terpaksalah heret adik dia sekali suap Dani makan nasi. Kadang-kadang aku bagi je dia makan sendiri. Tapi tau-tau jelah bila bagi makan sendiri ni, ke tempat lain je yang lebih kalau tak dalam mulut kan..
Hebat jugak penangan Mea…

Happy

Hari ni mood happy sangat..

Tak tau sebab apa..

Sebab dah nak balik raya kot..

hahaha.. semorang pun kan nak balik raya..:)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Lecithin Shaklee : Berat turun 15kg dalam masa 2 bulan !!!

TERUJA, saya masih TERUJA!! Dari saat nama saya di tagged oleh Datin Walis sehingga kini, pesanan SHAKLEE LECITHIN masih membanjiri inbox email, FB dan phone saya. SUNGGUH TERUJA!
Apa yang berlaku sehingga ramai anda diluar sana ingin mendapatkannya?? Berikut ialah Pengakuan BENAR dari seorang teman istimewa yang juga merupakan loyal customer saya, Datin Walis  Ya BENAR!! 15 KG dalam masa 2 BULAN! Datin Walis merupakan ibu gigih yang ingin menjayakan penyusuan esklusif beliau, seorang wanita jelita(memang cun!) dan sgt menjaga penampilan beliau. Apa yang beliau amalkan? Bagi menjayakan penyusuan susu ibu, beliau mendapatkanBreastfeeding Set E dan untuk menurunkan berat badan beliau mengamalkan pengambilan SHAKLEE LECITHIN. Info penting yang anda perlu tahu tentang SHAKLEE LECITHIN! LECITHIN

Satu baju dah muat..

Alhamdulillah...satu baju kurung zaman sebelum kahwin dulu dah muat..Yeay! Ni yang buat aku lagi sayang kat Shaklee ni..:)
Bermula kisahnya satu sahur tu, aku terbangun lambat tapi masih sempat la nak minum secawan milo n makan kurma 3 biji. Nak iron baju mmg dah tak sempat sebab dua-dua anak tu dah bangun.. Sekali sarung je baju yang tak payah iron. Baju yang kat dalam gambar tu lah...
Eh, dah muat!
Sejak mengandungkan Dani lagi baju tu tergantung je kat dalam almari. tahun 2009 kalau tak silap. Akhirnya dah boleh pakai balik..
Walaupun tak nampak kurus mana aku sekarang ni tapi perubahan yang sikit makin buat aku bersemangat nak kurus lagi..Nak kata aku jaga makan, tak jugak sebab ibu menyusu ni asyiklah lapar..aku makan je apa yang aku rasa nak makan. Kadang-kadang tu sampai tersandar kekenyangan lepas berbuka tu.
Aku cuma amalkan makan Herb-Lax plus Lecithin. Herb-Lax ni suplemen yang hanya makan 1 atau 2 kali seminggu. Lepas makan tu, ko akan rasa sakit perut yang mild je untuk …

Demam

Dah lamaaaa sangat dia tak demam.. Sejak aku bersalin hari tu.. Kelmarin, tiba-tiba demam panas. Demam yang tiba-tiba. Petang tu elok je balik dari taska, main-main ngan adik dia, bergaduh2 ngan aku dapur.. Sekali masa nak berbuka, senyap je dia. Tengok-tengok dah tertido. Dalam hati, pelik pulak si Dani ni tido.. awal lagi ni.. Selalu dia tido kul 10-11 malam macam tu.. Bila pegang badan dia, panasss! Haruslah aku gelabah.., macam mana boleh tiba-tiba demam ni.. amik air jerlum kepala then bagi makan ubat.. Muntah pulak, terus shoot ubat vontot.. Dengan harapan pagi2 esok dah ok lah.. Bangun paginya badan masih dedar dedar lagi. Tapi aku bawak jugak pegi school sebab nak bagi dia aktif. Dani ni kalau kat taska memang aktif. Dia seronok berkawan.. Kang kalau kat umah, melepek je baring, lambat lak baik demam. But, aku still pantau ngan ciksgu-cikgu dia..n tinggalkan ubat.. Sampai petang, Dani ok je. Takde dia merengek ke apa ke.. Ligat main ngan kengkawan.. Now, alhamdulillah dah ok.. Aku ni risau bukannya …

"Sukakah engkau aku ajarkan satu bacaan yang dapat melangsaikan hutang-hutangmu dan melenyapkan duka dan kesedihanmu?

Apabila datang kesusahan dan bala, baginda Rasulullah SallaLlahu 'alaihi Wasallam selalu menganjurkan kepada para sahabatnya supaya memohon bantuan daripada Allah Subha Nahu Wa Ta'ala. Kerana hanya Dialah yang berkuasa melepaskan kita daripada sebarang kesusahan.Pada suatu hari, baginda SallaLlahu 'alaihi Wasallam masuk ke masjid, kata Abu Sa'id al-Khudri, lalu baginda melihat seorang lelaki Ansar bernama Abu Umamah sedang termenung, pada wajahnya tergambar kedukaan. Kemudian baginda Rasul bertanya; "Apa yang engkau buat di sini pada waku begini, wahai Abu Umamah?"Abu Umamah menjelaskan; "Aku sedang bingung kerana terlalu banyak hutang, ya Rasulullah."
"Sukakah engkau aku ajarkan satu bacaan yang dapat melangsaikan hutang-hutangmu dan melenyapkan duka dan kesedihanmu?"Abu Umamah berkata; "Tentulah aku suka, ya Rasulullah!"
"Bacalah setiap pagi dan petang bacaan ini," kata baginda Rasul.Bacaan yang dimaksudkan ba…

Ayat2 ini bagai titisan air yg menyejukkan, memberi ketenangan dan kemenangan..

"Tidak ada kesusahan atau bencana yg menimpa seseorang melainkan dgn izin Allah, dan sesiapa yg beriman kepada Allah,Allah akan memimpin hatinya utk menerima apa yg telah berlaku dgn tenang dan sabar" (Surah At-Tghabun:11) "Dan berilah khabar gembira kpd org2 yg sabar iaitu org2 yg apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata:"Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dn kepada Allah jualah kami kembali:(Surah Al-Baqarah:155-156)

 kredit to : Mamafaiz.com

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Tangan yang memberi lebih dari tangan yang menerima

Di bulan yang baik ni, mari kita menderma..yang penting ikhlas..

*****************************************

Assalamualaikum

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Tuan/Puan,

MEMOHON DERMA/ SUMBANGAN UNTUK PEMBINAAN SURAU AS-SOLIHIN BANDAR PUNCAK UTAMA KAJANG.

NO. KELULUSAN JAIS : JAI.BPM/01/015/7 Jld 1 (3)
NO. KELULUSAN MAIS: (2) MAIS/SI/BHB/01-3/009/4/2-92

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Pihak Jawatankuasa Surau As-Solihin sedang mengumpul dana untuk tujuan membina sebuah surau seperti yang tercatat di atas. Kos bagi pembinaan surau tersebut dianggarkan sebanyak RM400,000.00 [Ringgit Malaysia : Empat Ratus Ribu Ringgit].  Sebarang sumbangan dan derma ikhlas adalah amat diharapkan untuk menjayakan projek ini. Sumbangan boleh disalurkan melalui Ahli Jawatankuasa Pembinaan Surau atau secara Bank-In/Online ke akaun berikut:

Nama Pemilik Akaun                : Surau As-Solihin
Nama Bank                              : Bank Muamalat
No. Akaun                    …

My passion

Salam Nuzul Quran buat semua umat Islam di seluruh dunia..
Alhamdulillah dengan rezeki hari ini..

Maaf sebab lately aku banyak pos entry berkenaan Shaklee. It's my passion now! Sendiri guna dan sendiri teruja. Bila teruja, tu yang dikongsikan bersama... Insyallah korang dijamin kepuasan hati bila menggunakannya..:)

Aku consume yang ni. Set Breastfeeding. Bagi yang tak breastfeeding, jangan risau, ada juga set untuk skin care, set kurus, set untuk sihat dan lain-lain..

Meh aku share dari blog kak Hadha..

v
v
v
v


Cadangan Vitamin Untuk Ibu Menyusu

Berikut adalah vitamin-vitamin yang disyorkan bagi ibu menyusu serta kepentingan setiap vitamin tersebut.





Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : 

Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : 

Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

Vitamin C : 

Sebaga…