Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

check up 7 bulan @ 28 minggu (updated!)

ok guys, lupakan dulu story cuti2 aku ke Cameron yg tinggal satu entry je lagi tu...
lupa nk citer pasal aku check up on last tuesday...

as usually, wake on 6.30 am...
setel ape2 yg patut...
on 7.30 am get ready g klink desa Desa Putra, Sg. Merab...
macam last 2 weeks, BSP juga kena buat...
ala yg 4 x amik darah sehari tu..utk check kandungan gula dalam darah...

result check up :

= berat naik lagi ~ 1.3 kg..normal...
= Hb ~ alhamdulillah...naik jugakla walaupun sikit...10.3gm (still under unnormal...normal ~11.0gm)
bahaya bila Hb kurang dr 11.0gm ni adalah
- bleeding mase deliver
- bersalin awal
- keguguran
- kematian janin semasa dalam kandungan...
dan aku dah kena makan ubat iron tu 4 bijik sehari...2 biji pagi n 2 biji malam waktu nk tdo..
= tekanan darah ok..110/70
= degup jantung baby ~ makin hari makin jelas...huhu..teruja...
= gerakan baby...makin kuat terasa...dan aku juga seawal 7 bulan ni dikehendaki mengisi carta pergerakan bayi macam gambar kat bawah ni..

result untuk BSP :

fasting ( be…

Cameron Highlands

Ucu n family tiba di Lata Iskandar tepat jam 11.30 pagi...
lama kan kitorang lepak2..hehehe...
then teruskan perjalanan mendaki ke Cameron Highlands...=p tipu..naik kete lorr..

sampai kat Cameron Valley jam berape aku tak ingat...
tapi tak dan nak tangkap gambo kat ladang teh tu...
tangkap dari atas je...sebab ucu ali nak round atas dulu...
lagipun enady tak benarkan aku turun sebab tangganye terlalu curam...
aku pun gerun tapi ala...teringin la nk tgkpa gambo kat situ...
takpela..next time pegi lagi..ayat pujuk diri sendiri..=p






lpas tak sampai setengah jam berada di ladang teh tu...kitorang teruskan perjalanan lagi utk mncari strawbery farm...
setibanya di Healthy Strawbery Farm...org ramai sangat dan banyak bende dah habis...
yg paling frust, ingatkan dapatla masuk kat strawbery farm n petik sendiri buah strawbery tu..
tapi tak boleh..farmnye tutup..huhu...
aiskrim strawbery pun habis...sempat la gak rase semangkuk..itupun share ramai2..huhu...
kater hari krismas kan...mesti la org ramai...

sudahn…

Lata Iskandar, Tapah

Cuti Krismas yg lepas, aku n enady mmg dah plan nak jalan2 ke Cameron Highlands...
enady dh janji nk bawak aku ke Cameron sebelum deliver kan..so, janji tertunai..
thanks papa...
yg bestnye, ibu, kak yang n ika tak lupe ijai..ikut sekali...
sebenarnya, mmg dh plan minggu tu nk balik kampung aku...
on the way nk balik kampung tu singgahla jap kat Cameron tu...
balik kampung tu juge ade agenda lain...wedding mmbr satu sekolah dulu..tu nanti aku citer lain k...

so, awal2 pagi dah bangun...
ibu siap masakkan bihun lagi...
tanpa dijangka, family ucu pun nk join sekali...
bertolak lain2 la...janji jumpa kat Kuala Woh...
sekali kat Kuala Woh macam agak menyeramkan...sebab tak ramai orang...
nk tgu lama lagi...kitorang dah sampai Kuala Woh, ucu n family baru kat Sg. Buloh...
ade la menunggu dalam sejam setengah nk sampai ke Tapah nun...
so, aku decide utk tgu aje kat Lata Iskandar...
kat situ view cantik sket...sedapla mata memandang daripada kat Kuala Woh tu...

bertolak jam 7 pagi...sampai exit Tol Tapah tu…

salam pagi..

pagi ni meeting...
meeting terakhir seksyen utk tahun 2009 ni...
tak berkesempatan aku nk apdet blog...
padahal banyak giler dah aku draft kat blog tu..

kalau rajin ari ni kang aku nk tuko layout aku tu...
macam dah boring lak tgk kaler putih je..

ok..korang take care...


♥ honey ♥

AVATAR~~~ Bestttt!!!

lpas dah main2 kat game budak2 tu...(eh..budak2 ke? aku tgk ramai je org dewasa pun main kat situ )
tepat kul 9.50 malam...
movie nk start dah...
yg paling teruja adalah ika....
dia mane penah g tempat2 macam ni...
so, macam2 ragam aku tgk dia...
terkejut bila dgr sound tiba2 je berbunyi..hahaha...
mmg sakit perut tahan gelak...

6 tiket semuanya...:)





hahaha..lawak tgk ika...
teruja habess...

citer Avatar mmg bestla...bagi peminat2 cerita sains fiksyen cam aku ni...
bagi yg tak berapa minat, maybe akan tertdo di awal cerita....
ibu ngan enady dah tertdo dah awal2 tu...boring katenye...
kak yang n ijai..steady je...
di awal cerita, agak lembap sket...
tapi kalau tak tgk dr awal, nanti tk paham lak bila sampai tengah2 n ujung...
adik aku, anep cakap..maybe ade avatar2 sebab si Jake tu dah join puak avatar tu kan...
ntah le..same2 kita saksikan nanti...

komen aku utk citer ni...
mmg kreatif la si James Cameron ni...
dia juga yg buat citer Titanic tahun 1998 dulu kan...
hihi, baru2 ni ade ditayangkan kat TV2 ci…

28 weeks pregnant

Hello Nurliyana!
28 weeks pregnant

You may notice about now, that your baby moves around a lot more when you have a bath or shower. She's responding to the light and noise. Your breasts may begin to produce colostrum, the concentrated early milk, so don't be surprised if they leak a little.

• Find out more fascinating fetal development facts
• Read more about being 28 weeks pregnant


note : esok check up...malam ni kena puasa stat kul 10 mlm utk result BSP esok...
uwaaa....perkara yg paling leceh sebab kena ulang alik ulang alik dr umah ke klink..
kul 8.00 pagi ~ amik darah...
kul 8.30 pagi ~ makan...
2 jam kemudian...kul 10.30 pagi ~ amik darah lagi...
then makan tengahri pulak...stop kul 12.00 tengahri...
2 jam pas kul 12.00 tu kena puasa...
kul 2 ptg ~ amik darah lagi...
makan utk malam plak..n stop sampai kul 6.00 ptg...
2 jam puasa....
n kul 8 malam ~ dtg klink balik utk amik darah lagi...last la tu..
huhu...
sangat leceh kan...takpe, demimu anak...mama redha...

esoknye…

tk dapat layn bowling kat alamanda, layan game budak2 ni pun ok

hahahaha..tajuk panjang giloss...
hari kedua ibu n adik2 kat Putrajaya ni aku bawak dorang g pasar malam Putrajaya...
hari selasa malam kan ade pasar malam kat cni..
tapi mls pulak aku nk snap gambo..
lagipun hujan kan...
mase tu la terjumpa ngan kenangan2 lama aku..
huhu..terjumpa ngan mak mertua tk jadi n adik2 nye....hihihi..
arghh..citer lama..abaikan...

hari ketiga kat sini...
plan nk bawak tgk wayang ~ Avatar...
memandangkan tiket yg aku booking tu pukul 9.50 mlm...
jadiknye, aku cdangkan utk kuar awal ..lpas maghrib tu untuk men bowling sekejap...
sementara nk tgu movie tu stat kan..

sekali masuk2 kat bowling tu, alahaiii..ramainye orang...
rupanya ade tournament la..huhu...
melepas ibu nk merasa main bowling...
lenkali gak ye bu..nanti2 bila2 along bawak lagi...

movie pun lambat nk stat lagi...
last2 aku bawak masuk kat dalam game budak2 yg depan bowling alamanda tu...
jadikla kan...
nk window2 aku rase cam malas pulak nk jalan jauh2...


: main benda alah ni pun dah berpeluh2 aku tau...:

kak yang n …

kul 1 pagi layan KFC

kan hari tu ibu n adik2 aku dtg Putrajaya ni..
hari pertama malam tu aku bawak g Mydin USJ...
untuk shopping barang2 sekolah kak yang n ika...
tapi tak dpt nk shopping lama2...sebab pegi pun dalam kul 8 lbih..malam..
mydin tu tutup kul 11.00 malam...
tak sempat nk snap gambar2 sebab kelam kabut carik barang alat2 tulis dorang tu...
ibu pun cakap tak puas nk round satu Mydin...
huhu..beso bu..tak sempat..takpe, lenkali ek kita dtg lagi...hiks..

sampai kul 11 malam la kitorang dok kat kaunter tu..Q utk bayar la....
panjang Q nye...maklumla, nk bukak sekolah dah kan..
ramai la orangnye...

memasing perut dah lapo..
ade plak org yg nk blanje KFC..hehe...
ape lagi...pucuk dicita ulam mendatang la...hikhik..
tq papa...
ibu n ika...
ijai
org yg blanje...enady
aku n kak yang..

♥ honey ♥