check up 7 bulan @ 28 minggu (updated!)

ok guys, lupakan dulu story cuti2 aku ke Cameron yg tinggal satu entry je lagi tu...
lupa nk citer pasal aku check up on last tuesday...

as usually, wake on 6.30 am...
setel ape2 yg patut...
on 7.30 am get ready g klink desa Desa Putra, Sg. Merab...
macam last 2 weeks, BSP juga kena buat...
ala yg 4 x amik darah sehari tu..utk check kandungan gula dalam darah...

result check up :

= berat naik lagi ~ 1.3 kg..normal...
= Hb ~ alhamdulillah...naik jugakla walaupun sikit...10.3gm (still under unnormal...normal ~11.0gm)
bahaya bila Hb kurang dr 11.0gm ni adalah
- bleeding mase deliver
- bersalin awal
- keguguran
- kematian janin semasa dalam kandungan...
dan aku dah kena makan ubat iron tu 4 bijik sehari...2 biji pagi n 2 biji malam waktu nk tdo..
= tekanan darah ok..110/70
= degup jantung baby ~ makin hari makin jelas...huhu..teruja...
= gerakan baby...makin kuat terasa...dan aku juga seawal 7 bulan ni dikehendaki mengisi carta pergerakan bayi macam gambar kat bawah ni..

result untuk BSP :

fasting ( berpuasa dr jam 10.00 malam sehingga kul 8 pagi esok ) ~ 5.1

post breakfast ( lpas amik darah kul 8 tu..makan utk breakfast n berhenti makan kul 8.20, lpas 2 jam amik darah balik ) ~ 5.4

post lunch ( dah amik darah kul 10.20 pg tu, makan balik utk cover tengahari..kul 12.00 tghari stop makan, 2 jam lpas tu amik darah balik ) ~ 7.1
huhu...tinggilah pulak..gara2 aku terlupa nk minum air masak lpas makan tu...dah kena bebel ngan nurse..hiks=p

post dinner ( dah amik darah kul 2.00ptg tu, makan la ape2 yg patut n kul 6 stop makan, 2 jam lpas tu amik darah balik ) ~ 5.2
alhamdulillah..turun balik....kul 8 malam g klink desa tu, lpas tu terus g pasar malam..hikhik

dan utk second review for BSP ni, aku takyah jumpa doktor..yeayyy!! suke suke...sebab ape aku suke, sebab aku malas nk ke Dengkil nun...n tgu doktor lama2...berasap punggung tau bila tgu punye tgu, rupanya doktor tgh dok gayut kat tepon...geram tak...padahal aku org yg first dtg ni..kul 2 ptg...kul 3 baru dpt jumpa ngan doktor tu..hell tak?...pas tu mase aku dok dlm bilik tu, boleh tak kejap2 ckp ngan aku, kejap2 tgk phone...last2 jumpanye tak sampai pun 5 minit...manela aku tak jadik hulk!!! huh...nk kena komplen ni...

ok, lastly...gambar latest aku yang sudah 7 bulan pregy...gemuk tak?hehe
huhu..fes time pakai baju pregy g opis...
selalu aku pakai skirt n blouse aje...


OH YE, TERTINGGAL SATU LAGI INFO...

= awal 7 bulan ini juge aku kena cucuk Tetanus atau lebih mesra disebut utk mengelakkan kancing gigi kpd si ibu...(bagi ibu yang pregy anak sulung, injection diberi 2 kali sepanjang pregy...sakit jugaklah menahan..sampai la ni aku masih terasa kesengal2 lan nye..hikhik..yg pregy anak kedua dan seterusnye, sekali je dia inject, aku bulan depan lagi sekali inject..huhu..)

= aku dapat juga full cream milk free dari kerajaan..1 tin...dah jimat tak yah beli susu..hikhik...sebab aku dilarang meminum susu anmum lagi...sebabnye lagik...sebab kandungan gula dlm susu anmum tu tinggi..

ok tu jer..sekian...

thanks to kak nurul aka opismate kak ila(jivebumz) yg sudi baca blog nana..hihihi..

♥ honey ♥

Cameron Highlands

Ucu n family tiba di Lata Iskandar tepat jam 11.30 pagi...
lama kan kitorang lepak2..hehehe...
then teruskan perjalanan mendaki ke Cameron Highlands...=p tipu..naik kete lorr..

sampai kat Cameron Valley jam berape aku tak ingat...
tapi tak dan nak tangkap gambo kat ladang teh tu...
tangkap dari atas je...sebab ucu ali nak round atas dulu...
lagipun enady tak benarkan aku turun sebab tangganye terlalu curam...
aku pun gerun tapi ala...teringin la nk tgkpa gambo kat situ...
takpela..next time pegi lagi..ayat pujuk diri sendiri..=p






lpas tak sampai setengah jam berada di ladang teh tu...kitorang teruskan perjalanan lagi utk mncari strawbery farm...
setibanya di Healthy Strawbery Farm...org ramai sangat dan banyak bende dah habis...
yg paling frust, ingatkan dapatla masuk kat strawbery farm n petik sendiri buah strawbery tu..
tapi tak boleh..farmnye tutup..huhu...
aiskrim strawbery pun habis...sempat la gak rase semangkuk..itupun share ramai2..huhu...
kater hari krismas kan...mesti la org ramai...

sudahnye..tangkap gambo ajele ngan bunga lavender ni...
tak wangi ponnn~~hehe
kejap je jalan2 kat atas tu...
berhenti rehat jap kat taman agro tu utk makan2 n buat ape2 yg patut...
dalam kul 3.30 ptg kitorang turun....
banyak tempat tak dpt pegi sebab banyak yg tutup...
butterfly farm, vegetable farm...tak dapat g...uuuu...


on the way turun, jumpa kedai2 yg kat tepi jalan tu...
jual sayur2, strawbery2...pokok2 bungan dan kaktus...
ape lagi shopping laa....
sempatla rembat teh lemon tu...pes strawbery utk kak N, dried strawbery utk kak izzah...
itu yg dorang kirim la...seb baik ade...

perkara wajib bila naik ke Cameron kan...
bungeeeee...aku suke bungeee..tak tau la nape...hikhikhik..
dan yg seronoknye...
enady berjaya mmbuat suprise kat aku dgn bungan ni...
dr jauh aku dah nampak dah dia dok belek2 bunga2 tu...
dalam hati, owhhh...papa nk belikan aku bunga la..suke suke...senyum sensorang...:)
pastu aku layan mata jela tgk pokok2 bunga tu...

mase nk balik tu...on the way ke kete, aku tanyala dia..

aku : papa belikan mama bunge ek..?
dia : eh mane ade?
aku : tadi tu, nmpk papa kat bunga2 tu...
dia : lorr..papa tgk2 je org tu balut bunga tu...
(dlm hati aku, sangat kuciwa tau!...menciiikk...)

bukak2 je pintu kete...ade bunga kat seat seblah driver...(mmg tu selalu tmpat aku..hikhik)
waaaaa....papa jahat tauuuu...
saje nk kasik mama bengang2 ngan papa pastu terharu..ishhhh...

kira berjayala kan suprise dia...huhu...

♥ honey ♥

Lata Iskandar, Tapah

Cuti Krismas yg lepas, aku n enady mmg dah plan nak jalan2 ke Cameron Highlands...
enady dh janji nk bawak aku ke Cameron sebelum deliver kan..so, janji tertunai..
thanks papa...
yg bestnye, ibu, kak yang n ika tak lupe ijai..ikut sekali...
sebenarnya, mmg dh plan minggu tu nk balik kampung aku...
on the way nk balik kampung tu singgahla jap kat Cameron tu...
balik kampung tu juge ade agenda lain...wedding mmbr satu sekolah dulu..tu nanti aku citer lain k...

so, awal2 pagi dah bangun...
ibu siap masakkan bihun lagi...
tanpa dijangka, family ucu pun nk join sekali...
bertolak lain2 la...janji jumpa kat Kuala Woh...
sekali kat Kuala Woh macam agak menyeramkan...sebab tak ramai orang...
nk tgu lama lagi...kitorang dah sampai Kuala Woh, ucu n family baru kat Sg. Buloh...
ade la menunggu dalam sejam setengah nk sampai ke Tapah nun...
so, aku decide utk tgu aje kat Lata Iskandar...
kat situ view cantik sket...sedapla mata memandang daripada kat Kuala Woh tu...

bertolak jam 7 pagi...sampai exit Tol Tapah tu dalam kul 9.30 pagi...
takleh bawak laju2 sebab terlebih muatan kat tempat dok blakang...
dgn beg2 baju lagi nk balik kampung..hehe..
sampai Lata Iskandar dalam kul 10.30 pagi...
kat situla lepak2 agak lama jugak la...sampai jam 12.00 tengahari...tgu ucu n family...

sempat gak aku rembat topi tu..murah je..RM9...

kawasan kat Lata Iskandar tu sesak dgn kereta2, lori2, bas2 yg mahu ke Cameron...
itulah satu2nya jalan yg dekat nk ke Cameron...
ade jalan lain..ikut Simpang Pulai, Ipoh..tapi itu dah jauh ke depan...
lagipun itu je jalan yg aku tau...lagi satu tujuan utama ikut Tapah sebab nak lepak2 jap kat Lata Iskandar tu...hehe

posing jap ngan enady...wajiblah kan..
lihat perot itu..udah beso..=p

aku n ika...suke dia dpt jalan2..

adik badik pompuan..

kak yang, ibu, ika n me..

tak tau nak buat caption ape dah...
korang layan ajelah gambo2 tu ye...











♥ honey ♥

salam pagi..

pagi ni meeting...
meeting terakhir seksyen utk tahun 2009 ni...
tak berkesempatan aku nk apdet blog...
padahal banyak giler dah aku draft kat blog tu..

kalau rajin ari ni kang aku nk tuko layout aku tu...
macam dah boring lak tgk kaler putih je..

ok..korang take care...


♥ honey ♥

AVATAR~~~ Bestttt!!!

lpas dah main2 kat game budak2 tu...(eh..budak2 ke? aku tgk ramai je org dewasa pun main kat situ )
tepat kul 9.50 malam...
movie nk start dah...
yg paling teruja adalah ika....
dia mane penah g tempat2 macam ni...
so, macam2 ragam aku tgk dia...
terkejut bila dgr sound tiba2 je berbunyi..hahaha...
mmg sakit perut tahan gelak...

6 tiket semuanya...:)





hahaha..lawak tgk ika...
teruja habess...

citer Avatar mmg bestla...bagi peminat2 cerita sains fiksyen cam aku ni...
bagi yg tak berapa minat, maybe akan tertdo di awal cerita....
ibu ngan enady dah tertdo dah awal2 tu...boring katenye...
kak yang n ijai..steady je...
di awal cerita, agak lembap sket...
tapi kalau tak tgk dr awal, nanti tk paham lak bila sampai tengah2 n ujung...
adik aku, anep cakap..maybe ade avatar2 sebab si Jake tu dah join puak avatar tu kan...
ntah le..same2 kita saksikan nanti...

komen aku utk citer ni...
mmg kreatif la si James Cameron ni...
dia juga yg buat citer Titanic tahun 1998 dulu kan...
hihi, baru2 ni ade ditayangkan kat TV2 citer Titanic tu...ari sabtu lpas kalau tak silap...

♥ honey ♥

28 weeks pregnant

BabyCenter® Malaysia - The most complete online resource for new and expectant parents

Hello Nurliyana!
28 weeks pregnant

You may notice about now, that your baby moves around a lot more when you have a bath or shower. She's responding to the light and noise. Your breasts may begin to produce colostrum, the concentrated early milk, so don't be surprised if they leak a little.

• Find out more fascinating fetal development facts
• Read more about being 28 weeks pregnant


note : esok check up...malam ni kena puasa stat kul 10 mlm utk result BSP esok...
uwaaa....perkara yg paling leceh sebab kena ulang alik ulang alik dr umah ke klink..
kul 8.00 pagi ~ amik darah...
kul 8.30 pagi ~ makan...
2 jam kemudian...kul 10.30 pagi ~ amik darah lagi...
then makan tengahri pulak...stop kul 12.00 tengahri...
2 jam pas kul 12.00 tu kena puasa...
kul 2 ptg ~ amik darah lagi...
makan utk malam plak..n stop sampai kul 6.00 ptg...
2 jam puasa....
n kul 8 malam ~ dtg klink balik utk amik darah lagi...last la tu..
huhu...
sangat leceh kan...takpe, demimu anak...mama redha...

esoknye pulak, hari rabu...aku kena refer ke KK dengkil utk doctor review result BSP aku tu...
uwaa....mintak takde ape2la esok...sebab doctor kate, kalau ok, takyah buat lagi dah..

♥ honey ♥

tk dapat layn bowling kat alamanda, layan game budak2 ni pun ok

hahahaha..tajuk panjang giloss...
hari kedua ibu n adik2 kat Putrajaya ni aku bawak dorang g pasar malam Putrajaya...
hari selasa malam kan ade pasar malam kat cni..
tapi mls pulak aku nk snap gambo..
lagipun hujan kan...
mase tu la terjumpa ngan kenangan2 lama aku..
huhu..terjumpa ngan mak mertua tk jadi n adik2 nye....hihihi..
arghh..citer lama..abaikan...

hari ketiga kat sini...
plan nk bawak tgk wayang ~ Avatar...
memandangkan tiket yg aku booking tu pukul 9.50 mlm...
jadiknye, aku cdangkan utk kuar awal ..lpas maghrib tu untuk men bowling sekejap...
sementara nk tgu movie tu stat kan..

sekali masuk2 kat bowling tu, alahaiii..ramainye orang...
rupanya ade tournament la..huhu...
melepas ibu nk merasa main bowling...
lenkali gak ye bu..nanti2 bila2 along bawak lagi...

movie pun lambat nk stat lagi...
last2 aku bawak masuk kat dalam game budak2 yg depan bowling alamanda tu...
jadikla kan...
nk window2 aku rase cam malas pulak nk jalan jauh2...


: main benda alah ni pun dah berpeluh2 aku tau...:

kak yang n ijai...

game ape ntah ni...yg psti tangkap2 ikan..

hahaha..lawak ok tgk ika menari...

tk dpt men bowling betul2..main game mainan ni pun jadikla kan...
hehe...



♥ honey ♥

kul 1 pagi layan KFC

kan hari tu ibu n adik2 aku dtg Putrajaya ni..
hari pertama malam tu aku bawak g Mydin USJ...
untuk shopping barang2 sekolah kak yang n ika...
tapi tak dpt nk shopping lama2...sebab pegi pun dalam kul 8 lbih..malam..
mydin tu tutup kul 11.00 malam...
tak sempat nk snap gambar2 sebab kelam kabut carik barang alat2 tulis dorang tu...
ibu pun cakap tak puas nk round satu Mydin...
huhu..beso bu..tak sempat..takpe, lenkali ek kita dtg lagi...hiks..

sampai kul 11 malam la kitorang dok kat kaunter tu..Q utk bayar la....
panjang Q nye...maklumla, nk bukak sekolah dah kan..
ramai la orangnye...

memasing perut dah lapo..
ade plak org yg nk blanje KFC..hehe...
ape lagi...pucuk dicita ulam mendatang la...hikhik..
tq papa...
ibu n ika...
ijai
org yg blanje...enady
aku n kak yang..

♥ honey ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...