Skip to main content

Cameron Highlands

Ucu n family tiba di Lata Iskandar tepat jam 11.30 pagi...
lama kan kitorang lepak2..hehehe...
then teruskan perjalanan mendaki ke Cameron Highlands...=p tipu..naik kete lorr..

sampai kat Cameron Valley jam berape aku tak ingat...
tapi tak dan nak tangkap gambo kat ladang teh tu...
tangkap dari atas je...sebab ucu ali nak round atas dulu...
lagipun enady tak benarkan aku turun sebab tangganye terlalu curam...
aku pun gerun tapi ala...teringin la nk tgkpa gambo kat situ...
takpela..next time pegi lagi..ayat pujuk diri sendiri..=p






lpas tak sampai setengah jam berada di ladang teh tu...kitorang teruskan perjalanan lagi utk mncari strawbery farm...
setibanya di Healthy Strawbery Farm...org ramai sangat dan banyak bende dah habis...
yg paling frust, ingatkan dapatla masuk kat strawbery farm n petik sendiri buah strawbery tu..
tapi tak boleh..farmnye tutup..huhu...
aiskrim strawbery pun habis...sempat la gak rase semangkuk..itupun share ramai2..huhu...
kater hari krismas kan...mesti la org ramai...

sudahnye..tangkap gambo ajele ngan bunga lavender ni...
tak wangi ponnn~~hehe
kejap je jalan2 kat atas tu...
berhenti rehat jap kat taman agro tu utk makan2 n buat ape2 yg patut...
dalam kul 3.30 ptg kitorang turun....
banyak tempat tak dpt pegi sebab banyak yg tutup...
butterfly farm, vegetable farm...tak dapat g...uuuu...


on the way turun, jumpa kedai2 yg kat tepi jalan tu...
jual sayur2, strawbery2...pokok2 bungan dan kaktus...
ape lagi shopping laa....
sempatla rembat teh lemon tu...pes strawbery utk kak N, dried strawbery utk kak izzah...
itu yg dorang kirim la...seb baik ade...

perkara wajib bila naik ke Cameron kan...
bungeeeee...aku suke bungeee..tak tau la nape...hikhikhik..
dan yg seronoknye...
enady berjaya mmbuat suprise kat aku dgn bungan ni...
dr jauh aku dah nampak dah dia dok belek2 bunga2 tu...
dalam hati, owhhh...papa nk belikan aku bunga la..suke suke...senyum sensorang...:)
pastu aku layan mata jela tgk pokok2 bunga tu...

mase nk balik tu...on the way ke kete, aku tanyala dia..

aku : papa belikan mama bunge ek..?
dia : eh mane ade?
aku : tadi tu, nmpk papa kat bunga2 tu...
dia : lorr..papa tgk2 je org tu balut bunga tu...
(dlm hati aku, sangat kuciwa tau!...menciiikk...)

bukak2 je pintu kete...ade bunga kat seat seblah driver...(mmg tu selalu tmpat aku..hikhik)
waaaaa....papa jahat tauuuu...
saje nk kasik mama bengang2 ngan papa pastu terharu..ishhhh...

kira berjayala kan suprise dia...huhu...

♥ honey ♥
4 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…