Skip to main content

check up 7 bulan @ 28 minggu (updated!)

ok guys, lupakan dulu story cuti2 aku ke Cameron yg tinggal satu entry je lagi tu...
lupa nk citer pasal aku check up on last tuesday...

as usually, wake on 6.30 am...
setel ape2 yg patut...
on 7.30 am get ready g klink desa Desa Putra, Sg. Merab...
macam last 2 weeks, BSP juga kena buat...
ala yg 4 x amik darah sehari tu..utk check kandungan gula dalam darah...

result check up :

= berat naik lagi ~ 1.3 kg..normal...
= Hb ~ alhamdulillah...naik jugakla walaupun sikit...10.3gm (still under unnormal...normal ~11.0gm)
bahaya bila Hb kurang dr 11.0gm ni adalah
- bleeding mase deliver
- bersalin awal
- keguguran
- kematian janin semasa dalam kandungan...
dan aku dah kena makan ubat iron tu 4 bijik sehari...2 biji pagi n 2 biji malam waktu nk tdo..
= tekanan darah ok..110/70
= degup jantung baby ~ makin hari makin jelas...huhu..teruja...
= gerakan baby...makin kuat terasa...dan aku juga seawal 7 bulan ni dikehendaki mengisi carta pergerakan bayi macam gambar kat bawah ni..

result untuk BSP :

fasting ( berpuasa dr jam 10.00 malam sehingga kul 8 pagi esok ) ~ 5.1

post breakfast ( lpas amik darah kul 8 tu..makan utk breakfast n berhenti makan kul 8.20, lpas 2 jam amik darah balik ) ~ 5.4

post lunch ( dah amik darah kul 10.20 pg tu, makan balik utk cover tengahari..kul 12.00 tghari stop makan, 2 jam lpas tu amik darah balik ) ~ 7.1
huhu...tinggilah pulak..gara2 aku terlupa nk minum air masak lpas makan tu...dah kena bebel ngan nurse..hiks=p

post dinner ( dah amik darah kul 2.00ptg tu, makan la ape2 yg patut n kul 6 stop makan, 2 jam lpas tu amik darah balik ) ~ 5.2
alhamdulillah..turun balik....kul 8 malam g klink desa tu, lpas tu terus g pasar malam..hikhik

dan utk second review for BSP ni, aku takyah jumpa doktor..yeayyy!! suke suke...sebab ape aku suke, sebab aku malas nk ke Dengkil nun...n tgu doktor lama2...berasap punggung tau bila tgu punye tgu, rupanya doktor tgh dok gayut kat tepon...geram tak...padahal aku org yg first dtg ni..kul 2 ptg...kul 3 baru dpt jumpa ngan doktor tu..hell tak?...pas tu mase aku dok dlm bilik tu, boleh tak kejap2 ckp ngan aku, kejap2 tgk phone...last2 jumpanye tak sampai pun 5 minit...manela aku tak jadik hulk!!! huh...nk kena komplen ni...

ok, lastly...gambar latest aku yang sudah 7 bulan pregy...gemuk tak?hehe
huhu..fes time pakai baju pregy g opis...
selalu aku pakai skirt n blouse aje...


OH YE, TERTINGGAL SATU LAGI INFO...

= awal 7 bulan ini juge aku kena cucuk Tetanus atau lebih mesra disebut utk mengelakkan kancing gigi kpd si ibu...(bagi ibu yang pregy anak sulung, injection diberi 2 kali sepanjang pregy...sakit jugaklah menahan..sampai la ni aku masih terasa kesengal2 lan nye..hikhik..yg pregy anak kedua dan seterusnye, sekali je dia inject, aku bulan depan lagi sekali inject..huhu..)

= aku dapat juga full cream milk free dari kerajaan..1 tin...dah jimat tak yah beli susu..hikhik...sebab aku dilarang meminum susu anmum lagi...sebabnye lagik...sebab kandungan gula dlm susu anmum tu tinggi..

ok tu jer..sekian...

thanks to kak nurul aka opismate kak ila(jivebumz) yg sudi baca blog nana..hihihi..

♥ honey ♥
8 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…