Skip to main content

Lata Iskandar, Tapah

Cuti Krismas yg lepas, aku n enady mmg dah plan nak jalan2 ke Cameron Highlands...
enady dh janji nk bawak aku ke Cameron sebelum deliver kan..so, janji tertunai..
thanks papa...
yg bestnye, ibu, kak yang n ika tak lupe ijai..ikut sekali...
sebenarnya, mmg dh plan minggu tu nk balik kampung aku...
on the way nk balik kampung tu singgahla jap kat Cameron tu...
balik kampung tu juge ade agenda lain...wedding mmbr satu sekolah dulu..tu nanti aku citer lain k...

so, awal2 pagi dah bangun...
ibu siap masakkan bihun lagi...
tanpa dijangka, family ucu pun nk join sekali...
bertolak lain2 la...janji jumpa kat Kuala Woh...
sekali kat Kuala Woh macam agak menyeramkan...sebab tak ramai orang...
nk tgu lama lagi...kitorang dah sampai Kuala Woh, ucu n family baru kat Sg. Buloh...
ade la menunggu dalam sejam setengah nk sampai ke Tapah nun...
so, aku decide utk tgu aje kat Lata Iskandar...
kat situ view cantik sket...sedapla mata memandang daripada kat Kuala Woh tu...

bertolak jam 7 pagi...sampai exit Tol Tapah tu dalam kul 9.30 pagi...
takleh bawak laju2 sebab terlebih muatan kat tempat dok blakang...
dgn beg2 baju lagi nk balik kampung..hehe..
sampai Lata Iskandar dalam kul 10.30 pagi...
kat situla lepak2 agak lama jugak la...sampai jam 12.00 tengahari...tgu ucu n family...

sempat gak aku rembat topi tu..murah je..RM9...

kawasan kat Lata Iskandar tu sesak dgn kereta2, lori2, bas2 yg mahu ke Cameron...
itulah satu2nya jalan yg dekat nk ke Cameron...
ade jalan lain..ikut Simpang Pulai, Ipoh..tapi itu dah jauh ke depan...
lagipun itu je jalan yg aku tau...lagi satu tujuan utama ikut Tapah sebab nak lepak2 jap kat Lata Iskandar tu...hehe

posing jap ngan enady...wajiblah kan..
lihat perot itu..udah beso..=p

aku n ika...suke dia dpt jalan2..

adik badik pompuan..

kak yang, ibu, ika n me..

tak tau nak buat caption ape dah...
korang layan ajelah gambo2 tu ye...











♥ honey ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…