6 Tanda-Tanda Awal Mengandung





Maybe entry ni boleh dijadikan reference pada pasangan yang baru kahwin. Yang dah lama kahwin dah ada anak 2-3 pun boleh jugak kalau nak refer kan... Tapi mesti dah expert.. :)

Jom kita tengok tanda-tanda di awal kehamilan :


1. Haid Tak Datang

Haaaa, yang ni buat ibu yang dah pernah mengandung, sure saspen bila tiba-tiba haid tak datang kan.. Untuk yang regular period la... Yang period nya tak regular pun kadang-kadang ada je tiba-tiba mengandung kan... So, perempuan yang tiba-tiba bulan tu tak datang haid, checklah ya... Mane tau pregnant kan... Semua tau check period sendiri kan..:)


2. Morning Sickness atau mabuk

Morning sickness ni loya, muntah-muntah, rasa tak sedap badan dan macam-macam lagi la... Ade je yang morning sickness dia bertukar kat husband =p... sian dia... rasakan ye.. :) 

Mengikut pengalaman aku mengandungkan 2 orang anak tu, anak first alhamdulillah takde sangat mabuk, tapi dapat tau je pregnant, terus batuk teruk, selsema, demam. Sekejap je la... tak lama. Time anak kedua, haaa, yang ni, belum tau pregnant lagi dah malas... badan jadik letih.. kat opis asyik nak tido aje.. pening kepala sampai tahap aku fikir eh, aku ni ada barah otak ke? hahaha...

Memang agak kronik mabuk aku anak yang no.2 ni...


3. Payudara tegang

Ni adalah disebabkan hormon. Patutla banyak rumors cakap, perempuan mengandung ni seksi... Hahaha... So, jangan risau. perubahan hormon tu ya... Time ni elakkan pakai bra yang x selesa... Pakai lose lose je...



4. Pening kepala

Yang ni berkait la dengan point no 2 tadi. Kalau dah bangun pagi sakit kepala, konfem cuti la hari tu. Haha. Rasa x larat nak g keje. Orang kata jangan layan sangat. Tapi udah pening nak buat gane kan... Makan panadol sebijik pastu rehat atau tidur... Husband rajin-rajin la picit kepala isteri tu ya.. :)


5. Rasa Penat

Penat dalam erti kata lain. Badan tak larat nak beroperasi. Nak baringgg aje... Tu masa aku mengandungkan Dani. Banyak gak cuti aku habiskan semata-mata tak larat n malasss nak g keje.. Akibatnya, bila anak xsihat, menggagau carik cuti yang dah nak habis... So, bila mengandung anak kedua, aku dah tak malas-malas dah walaupun morning sickness teruk. Gagahkan jugak pegi keja.


6. Mood swing

Hehe... sian husband la time ni... Mood cepat beno berubah-rubah... kejap nak itu kejap nak ini. Cepat marah, cepat melenting. Jiwa jadik sensitif. Sikit punya hal pun merajuk muncung sedepa... Akulah salah sorang nya tu... =p Maafkan mama, husband. :)


So guys, bila dah dapat tau preggy tu, bolehla start amik vitamin-vitamin supaya badan kita kuat nak hadap semua-semua kat atas ni... 

Antara yang penting, adalah pengambilan asid folik. Biasanya bila dah masuk 2nd trimester, simptom -simptom tu akan berkurang dah. Perasaan mesti kena happy selalu... Penting sebab baby dalam perut tak stress sama...

Selamat berbadan dua...Jaga kesihatan diri..



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Rindu




Baru seminggu anak-anak balik bercuti ngan Aki n Nenek...

Hati dah membuak-buak rindu...

Nak dengar dorang berceloteh...

Tu gambar kat atas tu, Kakyang hantar whatsapp citer yang dorang berangan...

Kahkahkahkah

Tergelak-gelak baca sambil membayangkan dorang ni...

Huwaaa, cepatla minggu depan...

Mama pulang ya amik korang... 

Tunggu mama n papa tau...


6 Sebab Kenapa Korang Perlu Pergi Master Celebration

Pengantin lama.. Yang diraikan. Master Azrin



Cerita ni dah setahun berlalu...

Tapi, kenangan masa tu tetap takleh nak lupa... Aku hampir terlupa nak blogkan kisah ni... :)

Master Celebration Master Azrin masa ni... adik beradik Supermom. Kebetulan pulak dekat ngan umah dan ada masa terluang, so bolehla menghadirkan diri ngan husband n anak2...

Pernah la pegi 3-4 Master Celebration... Antaranya Mami Hadhatina, Master Azrin, dan lain-lain... Yang bestnya bila pegi Master Celebration ni kan...

1. Makan Free :

Hahahahahaha... Makan no.1 ye Ana.. hehehe... Ofkos la makan... Nak makan sedap-sedap, free pulak tu, nilah masanya.. kat sini la tempatnya.. Hotel2... Master Celeb Mami Hadha yang paling banyak makan sedap sebab masa tu tgh mood raya lagi. Buat sekali open house raya... 
Antara sebab lain makan is no.1 ialah.. selalunya sebelum Master Celebration start, tetamu-tetamu makan dulu... kannnn.. :)

2. Dapat jumpa Otai-Otai Shaklee :

Yeszaa, inilah masanya juga.... Para otai-otai Shaklee berkumpul untuk meraikan... Di samping meraikan, kita leh gak mintak tips-tips untuk lebih berjaya dalam Shaklee macam mereka... Macam Kak Cery, Kak Lyna Noh, Mami Hadha, Mama Ainul, Babah Faiz... boleh jumpa geng-geng Shaklee yang lain jugak... bertukar-tukar idea n buah fikiran. Cara menyelesaikan. Haaa, 2 dalam 1 gitu... sambil jumpa sambil mintak tips... Selalunya dorang tak kedekut nak share ilmu berjaya dorang... :)

3. Pengalaman Orang Yang Diraikan

Haaa, ini selalu buat aku mengalir mata.... Cerita pasal Master tu. Pengalaman dia dengan Shaklee. Macam mana sampai boleh dia jadi Master. Dorang akan kongsikan pengalaman masa ni... Terasa betul diri ini kerdil bila dengar mereka yang anak 5-6 orang, bekerja lagi, urskan rumahtangga lagi... boleh menggapai title Master tu...
Chaiyok Ana Chaiyokkk!

4. Kata-kata Semangat

Bila kita selalu pegi majlis macam ni, lepas tu konfem cas-cas positif membuak-buak dalam diri. Rasa nak buat sekarang jugak. Rasa aku nak berjaya jugak macam orang lain. Kita akan turut terpositif sekali... Termotivasi. Ter semangat waja! Haaaa, aku menaip ni pun rasa semangattt sangat!

5. Amik Aura

Aura. Tau tak apa tu aura? Aura tu contohnya bila kita jumpa atau bercakap dengan seseorang, kita rasa excited sangat. Rasa aura dia tu menyerap dalam badan. Semangat berkobar-kobar. Eh, macam sama je dengan point no. 2 tadi... hehe...

6. Modal Entry Blog

Hehe, akhir sekali, bila kita pegi Master Celebration ni, amik la gambar banyak-banyak... Balik umah boleh la buat modal untuk entry blog.. kuikuikui...

Jangan jadi macam aku ye... Setahun 2 bulan baru nak up entry Master Azrin punya celebration ni... hihi...

Ok bai. :)




Nur Izzara Dania... Kasut baju seluar tu semua dah tak muat. dah simpan dalam kotak.

With my mama Shaklee, Master Ainul. :)

With my nenek Shaklee , Mami Hadha... :)

3 of us. 

with husband n Zara...


Kakyang n Zara.


Presiden Shaklee Malaysia tengah bagi speech.., Victor Lim


Bergambar dgn geng-geng Supermom.




Warga Supermom yang hadir.


InshaAllah nanti ada Master Celebration Nurliyana & Ahmad Zaidi.. .

Semua dijemput hadir ya...

:)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Dani Emir : Operate Gigi

Ni cerita operation gigi Dani hujung bulan lepas.

dah nak hampir sebulan la dari tarikh operate 28 April 2015.

Macam mana nak mula ya...

At first, pipi Dani tiba2 membengkak 2 tahun dulu kot... Jap aku carik link entry kalau la aku ada blog kan dulu..

jap..



Haaa, ni dia...111 weeks ago... aku kira, dalam 2 tahun 3 bulan yang lepas..., pipinya membengkak. Bawak pegi klinik kesihatan kat Presint 9 nun, doc buat surat untuk refer ke Hospital Serdang. Sebab kat sana ada klinik pakar gigi untuk kanak-kanak. Kat Putrajaya nan hado.

Aku pendek2kan cerita je...

Pegila walk in kat Hosp. Serdang tu. tak masuk dalam pun, nurse bagi tarikh appointment untuk tengok gigi Dani...

Huhu, appointment lagi.

Dah tiba hari appointment, doctor nak cabut 2 batang gigi geraham tu. Aku kata cabut jelah... Lepas tu, dia kata dia akan set appointment untuk jumpa pakar bius. Untuk cabut semua gigi dia.

Untuk cabut gigi dia semua tu kena warded 1 hari. Doc pun bagi la tarikh sekian sekian... 

Kena cabut semua sebab kat gusi Dani dah ada infection. Dia tak sakit pun tapi doctor bilang, risau hari mendatang... nanti bertambah teruk.

Tarikh appointment berlalu macam tu je... hehe... Nurse call, kenapa tak datang? 

Aku cakap, aku nak tangguh operation sebab anak kecik lagi... hahaha, sebenarnya aku takut nak operate-operate ni...Bayangkan la Dani tu kecik lagi masa tu, umur dia 3 tahun... 

So, aku postpon.

Sampai la tahun lepas kot, bulan 8. Ntah macam mana ntah aku leh bgtau enady, jom la papa, kita bawak Dani jumpa pakar gigi.

Dani tak sakit gigi pun masa ni. Memang takde sakit langsung sejak aku tak pegi appointment kat Hospital Serdang tu. 

Bila decide nak pegi, prosedur pun macam biasa la.. hehehe, pegi klinik kesihatan Presint 9, dapat surat suh pegi Hospital Serdang. Pastu tunggu apointment nak cek gigi. Aku ingatkan bila pegi dapatla tarikh cepat untuk operate gigi tu sebab aku nak mintak tolong mak aku jaga la Dani, kononnya bila operate tu kan...

Sekali Tarikh operate nya dapat bulan 4. 28hb April 2015. 6 bulan aku tunggu daripada bulan 11 tahun lepas.. hahaha.. Memang ramai nurse tu cakap...

So, 25 Mac 2015, pegi jumpa pakar bius.

Masa jumpa pakar bius, macam-macam la aku tanya. Risiko komplikasi tetap ada. Hah, tu yang cuak tu. Tapi doctor tu pun tenang kan aku, jgn risau puan. Ni just operate biasa. So far takde kes lagi tapi yelah, saya nak cakap 100 % xde risiko tu tak boleh la. Still ada risiko. Aku pun ok lah.

Tawakal.

27hb April, warded. Tidola 1 malam kat hospital ni...



Register wad kul 9 pagi. pastu kul 2 dia suh datang balik untuk masuk wad. Dah kul 2 pun still tunggu lagi takde katil kosong. Dalam kul 4 petang baru ada katil. Wad 5B katil 7.


Kali ketiga Dani masuk wad. Tapi kali ni bukan yang macam dulu-dulu. Kali ni nak cabut gigi. :)


Makan malam kat hospital. Chicken chop tuuu.. hihi... Makan la kenyang-kenyang Dani. Pukul 10 awak dah kena puasa.



Aktiviti kat wad. Main mainan la apa lagi.. selain daripada main tab. Mujur la mau jugak dia duduk diam... Then nasib baik ada gak kawan seangkatan nak cabut gigi gak... Chinese boy. Very friendly an agresive too.. adoi, katil hospital tu dia leh lompat2 sukahati dia je... main slide kat ruang menunggu tu sampai jatuh2 pun relax je dia... Mama dia pun takleh nak kata apa... hihi...




Lepas makan tadi, dalam kul 8.30 malam, Dani dah tertido dah... Kiranya last dia minum air kul 8.30 tu lah... Sampai lah pagi esoknya...




28 April 2015.



Kat tingkat 5 ni ada taman atas dia... tapi xleh nak keluar... dorang kunci pintunya.. ntahapa2, baik takyah buat taman ye dakk.. :)



Alhamdulillah la pagi-pagi Dani bangun dia takde mintak susu or makan... Aku pun kena tahan lapar jugak sebab taknak Dani mintak makan... Lapar giler dah aku rasa... Terliur betul aku tgk roti ngan scramble egg tu... Kawan chinese Dani tu ajak dia g main kat playground depan kaunter wad tu je... Dorang blah je cepat2 aku melantak.. kahkahkah.. lapar wey...

Jam 9 lebih, kawan chinese Dani tu dah kena tolak masuk OT. Dani turn no.3... 

Then around 10.30 pagi, turn Dani kena tolak masuk OT... Start dah mama ko ni berdebar nak oi..



Senyappp dia membisu sepanjang dia kena tolak ke dewan bedah tu... Nampak muka cuak dia.. Pucat lesi. kikikiki...




Dah masuk Dewan Bedah dah time ni... Tapi kena tunggu kat luar jap sebab doctor pakar nak ready kan barang2...

Meh la wefie sekejap ye abang...

Ramai nurse puji... waaah baiknya adik ni... senyap je dia....


Adala dalam 15 minit gak tunggu... Dani dah kebosanan..



Tepat pukul 11.00 pagi Dani masuk dalam bilik bedah tu. Then Dani dibaringkan pastu doctor bagi gas untuk bius. Tak sampai 2 minit pun.. Dani dah tertidur... So, xdela adegan drama airmata.. hahaha, Doctor suh cium anak je pastu aku keluar.. Dani tak sempat pegang tangan aku pun sebab dia pegang kereta robot dia tu...:)

Dudukla aku dalam 1 bilik tu.

1 jam 15 minit.

Kul 12.15 tengahari, nurse panggil.


Aku sampai-sampai kat Dani, Dani tak sedar lagi... macam dalam gambar kat atas nun... Lama jugak nak tunggu dia sedar. 20 minit ada.

Bila dia sedar, dia mengamuk... Nak turun dari katil. Menjerit meraung-raung marah kan doctor yang cabut gigi dia. Bila doctor tenangkan, doctor tu kena marah..

"Diamlah doctor! Dani taknak dengar doctor cakap!!"

Pastu sambung jerit lagi..

Adehhh.. aku dukung jap pun takmau gak diam..

Dia suh cabut apebende ntah dalam mulut dia tu... padahal mana ada apa2... Dia meraung-raung sambil tunjuk mulut dia... 

"Amila ni mama!! Amik ni!! Cabut Ni!! Dani taknak!!!"

Aku ni tergelak jugakla sikit sebab cara dia marah doctor tu unexpected. Tak sangka dia akan cakap macam tu... Lama dia meraung-raung tu sampai suara dah hampir xde.. Asyik nak termuntah je.. Patutla kalau nak operate, kena puasa malam sebelum tu kan... Nak elakkan muntah rupanya...

Doctor cakap, mungkin Dani tak selesa sebab bius gigi tu masih ada lagi. Dia jadik kebas n air liur meleleh-leleh... Dia nak telan air liur pun susah. Pastu, lagi satu sebab, tadi masuk tiub pernafasan so tekak memang akan jadik perit sikit. Tu yang dia nak termuntah je tu.

15 minit dia meraung-raung tu, doctor bius decide bagi dia ubat penenang. Dah cucuk ubat penenang pun dia meraung-raung lagi. Macam tak berkesan... hihi...

Then lama-lama.. dia dah boleh dikawal... dah senyap sikit. Kesian betul tengok dia... Sampai nurse n doctor pun kesian...dorang cakap.." laaa, ni budak baik tadi ke... siannnya adik ni..." Ramai la nurse2 n doctor2 kerumun dia... bagi kata2 semangat kat Dani n aku jugak.. hehe... Papa Dani je yang boleh handle Dani kalau dia mengamuk. Aku tak cukup sabar lagi nak hadap dia mengamuk. 



Dah kena tolak balik wad masa ni.. mulut dia belah kiri tu meleleh-leleh air liur ngan darah sebenarnya...



Sampai wad dia sambung tidur.. kesan dari ubat penenang tadi. Kawan dia yang chinese tu dah siap makan dah.. Yelah dia tak banyak pun cabutnya.. dalam 2 batang geraham je... dah lompat-lompat main dah dia...

Dalam kul 5 petang, dah discaj dah... Amik Zara kat school pastu balik... Dani dah under control. Kan dah cakap, Papa dia je leh handle..haha... Dani senyap je sepanjang balik umah tu..


Mandi pun taknak.. oklah.. lap-lap badan je ye... Senyap n tak bercakap lagi.. adehhh Dani, siannya awak... Tahan sikit ya.. Nak gigi cantik kan..:)




Aku kongsikan gambar gigi Dani yang kena cabut tu.. Gigi atas habis dah semua... Sebab semua memang tinggal tunggul je.. Tunggul tu tenggelam dalam gusi. Risau ada infection datang balik.. tu yang doctor decide cabut semua...



Kena jahit la lubang gusi tu sebab ternganga je kan... Banyak jugak kena jahit...

aduh... 


Ni gigi-gigi yang dicabut.. memang aku mintak kat doctor, aku nak gigi Dani. Nak simpan buat kenangan.. hahaha... sayang tau gigi susu sekali seumur hidup tu...


Malam tu dia request nak nasik goreng.. aku nak buat bubur dia tak nak... aku pun buat la bubur nasi lembik sikit.. untuk dia mudah nak telan nanti...

Banyak dia makan... lapar kan, puasa dari pukul 8.30 malam sebelum operate tu.. 24 jam dia tak makan tak minum...

Oh ya, bagi yang ada pertanyaan, apa punca Dani kena operate n giginya rosak sampai macam tu?

Dani bukan penggemar gula-gula.. Memang jarang sangat-sangat dia makan gula-gula... Gigi dia rosak sebab dari umur dia lepas tak breasfeed tu. dia minum susu sambil tido.. BIla dia dah tido, susu tu still ada dalam mulut dia... then susu formula masa tu belum lagi kempen besar-besaran kurangkan gula dalam susu tu... Kalau tak silap aku.. baru start kan 2 tahun lepas yang susu formula dikurangkan glukosa...

Jadi.. itulah ceritanya...

sekarang Dani dah ok.. lubang-lubang gusi dia tu dah bercantum. tapi benang dok ada lagi.. Ari tu dia tunjuk kat aku then dia tarik2 benang tu.. adoi Dani.. seriau mama... Aku tya sakit tak? Dia kabo tak sakit...

Alhamdulillah selesai semuanya... Syukur Ya Allah...




Nasi Kerabu Sedap

Assalamualaikum selamat pagi...

Breaksfast dah?

Ari ni 2nd bos belanja.

Mekasih bos..

Nasi kerabu ayam bakar KakYan kat Taman Ayer Hitam nun...

Antara yang tersedap n favourite setakat ini..  ;)

Daily Advice #8





♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Kerang & Ikan Bakar

Alhamdulliah...

Ni dinner malam ni...

Jauh tau import dr ikan bakar belakang istana negara kat KL nun...

Tq Kakwan...

Selamat dah masuk perut.. burp!

Korang dah dinner?

:)

Susu Free

Tq Dumex!

Nak jugak susu sample free yang paling besar pernah aku dapat?

G kat laman web Dumex tu pastu klik free sample...

Isi la jap detail yang dia nak tu...

Pastu submit...

Then tunggula dia hantar ke rumah...

Ting tong!

Menang Tiket Kidzania

Alhamdulillah...

Macam tak percaya...

Pagi-pagi dapat berita gembira, sapa tak seronok kan...:)

Tq to geng-geng Ubrian... exspecially Dira and Izza yang bagitau aku menang Kidzania tadi..

Tahniah Izza pun menang...

Disebabkan aku teruja.. teruja sangat-sangattt... terus buat enty.. haha...

Tiket pegi Aquaria pun tak tebus lagi... Bila nak perginya papa oi...

Rezeki anak-anak namanya ni...

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah...

Seronokla anak-anak nanti ni...

Dapat pulak tiket free kan...

Mak bapak lagi berganda-ganda seronoknya...:)







♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Daily Advice #7





♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Dinner

Hai semua... dah makan malam ke? 

Aku.. alhamdulillah.. kenyang... 

telur dadar

Udang masak kari

sambal mangga..

licin jugak nasik malam ni...

:)


Makan Nasi Minyak

First of all,

Terima kasih kak Nor di atas jemputan...

Gantung kuali saya ari tu.. hehehe..

Kendurinya kat Dewan Jubli, INSPEN je...


Pelamin dia simple je tapi cantik..:)


Pengantin baru sampai...



Memang rare lah... ada putu mayam nih... :)


Ngan Shida. Opismate yang aku jumpa hari tu... yang lain tak nampak batang hidung...


Ngan Kak Nor. Kak Nor ni ex opismate aku... Baru je pencen bulan 2 hari tu... tahniah Kak Nor & Husband dapat menantu...


Pengantin lama pun nak tumpang sekaki.. Hihi, ada photobooth, apa lagi kan.. posing lah! Anak-anak jangan ditanya, sibuk berlari ke sana ke mari... Dapat keluar rumahla katakan.. hahaha..

OK dah.. tu je.. :)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...