Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

6 Tanda-Tanda Awal Mengandung

Maybe entry ni boleh dijadikan reference pada pasangan yang baru kahwin. Yang dah lama kahwin dah ada anak 2-3 pun boleh jugak kalau nak refer kan... Tapi mesti dah expert.. :)

Jom kita tengok tanda-tanda di awal kehamilan :


1. Haid Tak Datang

Haaaa, yang ni buat ibu yang dah pernah mengandung, sure saspen bila tiba-tiba haid tak datang kan.. Untuk yang regular period la... Yang period nya tak regular pun kadang-kadang ada je tiba-tiba mengandung kan... So, perempuan yang tiba-tiba bulan tu tak datang haid, checklah ya... Mane tau pregnant kan... Semua tau check period sendiri kan..:)

2. Morning Sickness atau mabuk
Morning sickness ni loya, muntah-muntah, rasa tak sedap badan dan macam-macam lagi la... Ade je yang morning sickness dia bertukar kat husband =p... sian dia... rasakan ye.. :) 
Mengikut pengalaman aku mengandungkan 2 orang anak tu, anak first alhamdulillah takde sangat mabuk, tapi dapat tau je pregnant, terus batuk teruk, selsema, demam. Sekejap je la... tak lama. Time anak…

Rindu

Baru seminggu anak-anak balik bercuti ngan Aki n Nenek...
Hati dah membuak-buak rindu...
Nak dengar dorang berceloteh...
Tu gambar kat atas tu, Kakyang hantar whatsapp citer yang dorang berangan...
Kahkahkahkah
Tergelak-gelak baca sambil membayangkan dorang ni...
Huwaaa, cepatla minggu depan...
Mama pulang ya amik korang... 
Tunggu mama n papa tau...

6 Sebab Kenapa Korang Perlu Pergi Master Celebration

Cerita ni dah setahun berlalu...
Tapi, kenangan masa tu tetap takleh nak lupa... Aku hampir terlupa nak blogkan kisah ni... :)
Master Celebration Master Azrin masa ni... adik beradik Supermom. Kebetulan pulak dekat ngan umah dan ada masa terluang, so bolehla menghadirkan diri ngan husband n anak2...
Pernah la pegi 3-4 Master Celebration... Antaranya Mami Hadhatina, Master Azrin, dan lain-lain... Yang bestnya bila pegi Master Celebration ni kan...
1. Makan Free :
Hahahahahaha... Makan no.1 ye Ana.. hehehe... Ofkos la makan... Nak makan sedap-sedap, free pulak tu, nilah masanya.. kat sini la tempatnya.. Hotel2... Master Celeb Mami Hadha yang paling banyak makan sedap sebab masa tu tgh mood raya lagi. Buat sekali open house raya...  Antara sebab lain makan is no.1 ialah.. selalunya sebelum Master Celebration start, tetamu-tetamu makan dulu... kannnn.. :)
2. Dapat jumpa Otai-Otai Shaklee :
Yeszaa, inilah masanya juga.... Para otai-otai Shaklee berkumpul untuk meraikan... Di samping meraika…

Dani Emir : Operate Gigi

Ni cerita operation gigi Dani hujung bulan lepas.
dah nak hampir sebulan la dari tarikh operate 28 April 2015.
Macam mana nak mula ya...
At first, pipi Dani tiba2 membengkak 2 tahun dulu kot... Jap aku carik link entry kalau la aku ada blog kan dulu..
jap..


Haaa, ni dia...111 weeks ago... aku kira, dalam 2 tahun 3 bulan yang lepas..., pipinya membengkak. Bawak pegi klinik kesihatan kat Presint 9 nun, doc buat surat untuk refer ke Hospital Serdang. Sebab kat sana ada klinik pakar gigi untuk kanak-kanak. Kat Putrajaya nan hado.
Aku pendek2kan cerita je...
Pegila walk in kat Hosp. Serdang tu. tak masuk dalam pun, nurse bagi tarikh appointment untuk tengok gigi Dani...
Huhu, appointment lagi.
Dah tiba hari appointment, doctor nak cabut 2 batang gigi geraham tu. Aku kata cabut jelah... Lepas tu, dia kata dia akan set appointment untuk jumpa pakar bius. Untuk cabut semua gigi dia.
Untuk cabut gigi dia semua tu kena warded 1 hari. Doc pun bagi la tarikh sekian sekian... 
Kena cabut semua se…

Nasi Kerabu Sedap

Assalamualaikum selamat pagi...Breaksfast dah?Ari ni 2nd bos belanja. Mekasih bos.. Nasi kerabu ayam bakar KakYan kat Taman Ayer Hitam nun...Antara yang tersedap n favourite setakat ini..  ;)

Daily Advice #8

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Kerang & Ikan Bakar

Alhamdulliah...Ni dinner malam ni...Jauh tau import dr ikan bakar belakang istana negara kat KL nun...Tq Kakwan... Selamat dah masuk perut.. burp!Korang dah dinner?:)

Susu Free

Tq Dumex!Nak jugak susu sample free yang paling besar pernah aku dapat?G kat laman web Dumex tu pastu klik free sample...Isi la jap detail yang dia nak tu...Pastu submit...Then tunggula dia hantar ke rumah...Ting tong!

Menang Tiket Kidzania

Alhamdulillah...

Macam tak percaya...

Pagi-pagi dapat berita gembira, sapa tak seronok kan...:)

Tq to geng-geng Ubrian... exspecially Dira and Izza yang bagitau aku menang Kidzania tadi..

Tahniah Izza pun menang...

Disebabkan aku teruja.. teruja sangat-sangattt... terus buat enty.. haha...

Tiket pegi Aquaria pun tak tebus lagi... Bila nak perginya papa oi...

Rezeki anak-anak namanya ni...

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah...

Seronokla anak-anak nanti ni...

Dapat pulak tiket free kan...

Mak bapak lagi berganda-ganda seronoknya...:)







♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Daily Advice #7

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Dinner

Hai semua... dah makan malam ke? 
Aku.. alhamdulillah.. kenyang... 
telur dadar
Udang masak kari
sambal mangga..
licin jugak nasik malam ni...
:)

Makan Nasi Minyak

First of all,

Terima kasih kak Nor di atas jemputan...

Gantung kuali saya ari tu.. hehehe..

Kendurinya kat Dewan Jubli, INSPEN je...


Pelamin dia simple je tapi cantik..:)


Pengantin baru sampai...



Memang rare lah... ada putu mayam nih... :)


Ngan Shida. Opismate yang aku jumpa hari tu... yang lain tak nampak batang hidung...


Ngan Kak Nor. Kak Nor ni ex opismate aku... Baru je pencen bulan 2 hari tu... tahniah Kak Nor & Husband dapat menantu...

Pengantin lama pun nak tumpang sekaki.. Hihi, ada photobooth, apa lagi kan.. posing lah! Anak-anak jangan ditanya, sibuk berlari ke sana ke mari... Dapat keluar rumahla katakan.. hahaha..

OK dah.. tu je.. :)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥