Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2016

Iman Warded.

2 minggu lepas, 13 Nov 2016. Aku nekad bawak gak Iman ke Emergency lepas Maghrib tu sebab bunyi nafas dia mcm lain. Tak macam selalu. Kalau dia batuk2 tapi nafas xde bunyi wheezing tu, aku leh ikhtiar lagi sapukan apa untuk kurangkan batuk. Tapi ni dah bunyi, segeralah ke emergency. 
Sampai kat Emergency Hospital Putrajaya, syukur alhamdulillah tak ramai orang sangat tapi still menunggu. Tapi tak lama. Sampai2 je check kat triage tu, Iman terus dibawak ke dalam untuk amik neb. MA kat situ check dulu Iman punya dada, dorang tak bape dengar sangat craps. So, Iman kena refer Doctor. Tak lama pun tunggu, dalam 10 minit camtu. Doctor checked. Kahak banyak. Doctor suh Iman amik neb untuk cairkan kahak. Second time Iman amik neb ni. Masa dia 6 bulan dulu pernah gak amik.


Amik neb cairkan kahak. Lepas tu doctor check semula. Still bunyi lagi. Amik neb untuk kali kedua.. pastu rehat. Doctor check again. still ada bunyi. Neb kali ketiga. dah habis neb, rehat. Then doctor checked. Doctor cakap,…

Happy Graduation Day Kakyang!

Kakyang grad 25 Oktober 2016 kat UiTM Shah Alam nun. Ibu ngan ayah 24hb dah sampai. Semangat lah kan anak pompuan dorang nak konvo. Last kitorang semua g konvo tahun 2011 kot. Anep punya konvo kat UIA. hah, 5 tahun baru nak merasa konvo2 lagi... Lepas ni yang si bngsu la pulak kot. Taktau berapa tahun lagi, sebab dia baru nak amik SPM haa... ke sempat kakak dia ni selit satu konvo kejap sebelum si bongsu konvo? hikhik...
Petang Isnin tu, xde buat apa, maka jomla kita jalan ke Sogo. Tempat faveret Ibu kalau nak shopping n datang KL/Putrajaya. Dapatla rembat handbag 1, aku rembat kasut 1, ayah, stokin kebun =p, dah suh pilih dah apa2, xpe anep bayo..haha, ayah takmo. Then dinner kat Oldtown depan Sogo tu. 



Esoknya hari Konvo. Ibu ayah n Kakyang awal2 dah gerak ke Shah Alam. kul 7 pagi kot. Aku n Enady lambat sikit. Setelkan anak2 dulu. Hantar ke sekolah n Taska pastu jommm ke Shah Alam kita!
Enady ajak g carik Nasi Lemak Anak Dara tu. tapi frusttt, tutup rupanya hari Selasa tu... Rabu …

Breakdown.

Kereta. Semalam petang balik kul 5.45 ptg. Start kete mcm biasa la...
Sekali..Ek ek ek ekkk...(bunyi enjin)Alamak! Tiba2 button panik menyala. Start lagi.. hek hek hek hek... sekali alarm bunyi... adudududu.. konfem dah bateri kete ni problem. Huhu...Call enady bgtau. Dlm masa yg sama nampak kolig, kakcom kat kete dia. Terus tanya, nak pinjam jumper. Ok ada... lega.Alamak sape lak nak jumper kan. Aku tak reti. Kakcom pun xreti. Alahai... kena belajar ni. Nampak pak guard di kejauhan. Encikkkkk, tolong saya boleh tak? Sambil lambai2 tangan. Pak Guard tu pun jumperkan. Tapi kete dia Alza. Alza ngan waja bateri Alza kecik sikit... tp xpe.. try jumper. Ok boleh hidup. Caj lama sikit. But still mati kalau cabut jumper. Call taska, bgtau amik lewat sikit anak2. Dah agak2 mcm stabil sket, aku drive slow2 g amik anak2. Dah kul 6.15 ptg. Kenala bayo overtime ticer2. Takpe... sokay. Dah amik anak2, xsampai hati tak on aircond. On la aircond. Ok lega enjin xmati... jom balik anak2...Sampai je sel…