Iman Warded.

2 minggu lepas, 13 Nov 2016. Aku nekad bawak gak Iman ke Emergency lepas Maghrib tu sebab bunyi nafas dia mcm lain. Tak macam selalu. Kalau dia batuk2 tapi nafas xde bunyi wheezing tu, aku leh ikhtiar lagi sapukan apa untuk kurangkan batuk. Tapi ni dah bunyi, segeralah ke emergency. 

Sampai kat Emergency Hospital Putrajaya, syukur alhamdulillah tak ramai orang sangat tapi still menunggu. Tapi tak lama. Sampai2 je check kat triage tu, Iman terus dibawak ke dalam untuk amik neb. MA kat situ check dulu Iman punya dada, dorang tak bape dengar sangat craps. So, Iman kena refer Doctor. Tak lama pun tunggu, dalam 10 minit camtu. Doctor checked. Kahak banyak. Doctor suh Iman amik neb untuk cairkan kahak. Second time Iman amik neb ni. Masa dia 6 bulan dulu pernah gak amik.



Amik neb cairkan kahak. Lepas tu doctor check semula. Still bunyi lagi. Amik neb untuk kali kedua.. pastu rehat. Doctor check again. still ada bunyi. Neb kali ketiga. dah habis neb, rehat. Then doctor checked. Doctor cakap, craps dia makin teruk. so decide warded kan Iman. Amik darah n buat Xray. 

Result:

Xray - memang nampak ada kabus2 putih kat belah kanan paru2.
Darah - darah putih dia tinggi. 20 ape ntah.. Means ada infection dalam darah. Terus on antibiotic.

Nak tunggu katil pun, amik neb lagi. 5 kali neb satu malam. huhu, sian sangat kat dak kecik tu.

Amik darah lagi la dia menangis2. Trauma dah nampak nurse n doctor. Asal deme lalu atau datang je, Ima terus peluk aku. 

Dapat katil dalam pukul 1 pagi. Mujurla ada Makyang dok sekali, diala tolong tgk2kan budak berdua tu. Dani n Zara. Thank you so much Makyang. 


Iman aktif je sebenarnya, walaupun demam, batuk n selsema. Tak mau dok diam. Doctor cakap, tu adalah sign yang bagus.



Kat wad. Setiap 4 jam kena amik neb. Cairkan kahak.


Di pagi Isnin, Iman dah ceria sikit. Baru lepas mandi. Salur ubat kat tangan tu selalu je dia tarik2.. adoi, Mama yang seriau nak oi. Rupanya wayar je. Ingatkan ada jarum.


Tengok, dia gigit2 benda tu. Nak tido tak bape lena sangat sebab ibu jari dia takleh hisap. Habit dia kalau nak tido.. hehe.. sian baby.


Petang Isnin, Makyang datang melawat. Jantung hati Makyang ni. Suka la dia makyang datang. Tengahari tu pun, koligs datang melawat. Thanks Bos, Puan Haslila, Kak Ijah, Kak Nik, CC Kim. Tq banyak2 mendoakan Iman cepat sembuh.


Haih sayu pulak tengok gambar Iman kena neb ni. Bab neb ni aku bersyukur banyak sebab dia tak meronta2. Cuma dia merintih2 nangis je. Redha dalam tangisan ye Iman. 


Kul 2 pagi hari Selasa tu rupanya, geng Ukhuwah Blogger (UB) aku check in kat katil sebelah. Evyn. Dah pagi tu baru perasan. Aku tak perasan lagi, Yang si Evyn dah perasan tapi dia takut salah orang. Haha, maklumla jarang dapat jumpa. Last jumpa si Ariq baby lagi. Jumpa kat D'Pulze. Ni Ariq dah 2 tahun. Lepas mandikan Iman, ehhhh Evynnn! Hahaha, aku baru perasan. Laaa, dah katil sebelah2 haa.. Anak dia allergic. Ekzema ek org kata. Adela geng aku nyembang kat wad.




Pagi Selasa tu, doctor pakar round n check Iman. Dia terangkanla ape bende virus yang ada dalam badan Iman ni... nama virus tu RSV. Respiratory Syncytial Virus. Korang boleh baca kat sini.. http://drzubaidi.com/blog/jangkitan-respiratory-syncytial-virus-rsv/

Doctor kata lagi,Virus RSV ni common la dihujung2 tahun ni. Disebabkan musim cuaca panas sejuk. Persekitaran pun ye... Tambah-tambah Iman dok kat taska kan. Lagila cepat virus merebak. Doctor bgitau la cara2 pencegahan. Elakkan pegi tempat yang crowded. Mall bagai tu lupakan kejap ye. Pastu Doctor tanya, Ibu mau pulang? Hahaha, ofkos la nak balik doctorr, sakit satu badan tido kat hospital, Iman pun tak selesa baring sebab tak boleh nak berguling2. Tambah dia stress tgk nurse n doctor. Hihi, takut kena cucuk lagi kot.

Tapi sebelum tu, aku tanya doctor. apa pendapat doctor pasal keadaan anak saya ni? Doctor kata, bagi saya, paru2 dia dah ok. Cuma yang ada adalah radang. radang ni kita akan bagi antibiotik untuk baikkan dia. Ibu boleh pantau kat rumah, tapi saya nasihatkan, jangan hantar lagi ke taska untuk sementara ni. Rehatkan dulu kat rumah. 

Baik doctor!

Hihi, happy la dapat balik rumah. Yuhuuu..



Seronok Iman ibu jari dia dah boleh hisap.. yeay! sebab dah bukak tempat masuk ubat tu. Happy juga sebab dapat balik n golek2 kat atas tilam dia. 

Aku amik cuti seminggu untuk jaga Iman. Mujurla cuti banyak lagi di hujung2 tahun ni.

Tq semua yang mendoakan Iman cepat sembuh. 

Sekarang batuk selsema still ada lagi. Aku tambah vaksin pneumococcal tu. Paling murah aku survey kat Poliklinik UKM kat sebelah Bangi Gateway tu. Satu dos RM180. Iman kena tiga kali dos. hujung bulan Dec dan bulan Februari nanti last cucuk. Moga-moga dengan ikhtiar ni, Iman takkan masuk wad dah. Mama tak sanggup lagi tgk Iman kena cucuk bagai tu.

tata.


Happy Graduation Day Kakyang!

Kakyang grad 25 Oktober 2016 kat UiTM Shah Alam nun. Ibu ngan ayah 24hb dah sampai. Semangat lah kan anak pompuan dorang nak konvo. Last kitorang semua g konvo tahun 2011 kot. Anep punya konvo kat UIA. hah, 5 tahun baru nak merasa konvo2 lagi... Lepas ni yang si bngsu la pulak kot. Taktau berapa tahun lagi, sebab dia baru nak amik SPM haa... ke sempat kakak dia ni selit satu konvo kejap sebelum si bongsu konvo? hikhik...

Petang Isnin tu, xde buat apa, maka jomla kita jalan ke Sogo. Tempat faveret Ibu kalau nak shopping n datang KL/Putrajaya. Dapatla rembat handbag 1, aku rembat kasut 1, ayah, stokin kebun =p, dah suh pilih dah apa2, xpe anep bayo..haha, ayah takmo. Then dinner kat Oldtown depan Sogo tu. 




Esoknya hari Konvo. Ibu ayah n Kakyang awal2 dah gerak ke Shah Alam. kul 7 pagi kot. Aku n Enady lambat sikit. Setelkan anak2 dulu. Hantar ke sekolah n Taska pastu jommm ke Shah Alam kita!

Enady ajak g carik Nasi Lemak Anak Dara tu. tapi frusttt, tutup rupanya hari Selasa tu... Rabu baru ada. padan muka! =p






Hahaha, gambar frust sebab ayah ibu tak sempat nak snap gambar dia kat screen tu sebab cepat sangat. Dah terlepas. kahkahkah.



Sementara Kakyang kat dalam dewan tu, moh la kita bergambar jap...





10 tahun yang lepas. hahahahha, gelak tengok gambar sendiri ni wey... tulus suci je muka...

http://honeysour00.blogspot.my/2008/11/sweet-memory-konvoku.html






Kuar dah budak bertuah ni... Conrats Kokyang!!! Alhamdulillah, belum grad dapat keje yang ok lah untuk dia. Sekarang dia stay ngan aku, adela budak2 ni kawan gaduh kat umah tu... Keje nun jauh sketkat Subang. Single and available. Sape nak masuk line, sila! Eh!.. hahaha... larikk, matikla...


Ayah. Ibu, Aku, Enady, Keloyang, Kelonep... =p
Dulu ayah kot selalu gelarkan kitorang mase kecik... aku kelolong, Ijai Kelojai, Anep Kelonep, Kakyang, Keloyang, Ika, macam xde rasaya... =p


Busy nau nau ramai kawan datang nak raikan sama. Boyfren?
:D


Anep cuti gak rasenye...ke keje ntah...


Balik dari Konvo, terus bawak Ibu n Ayah jalan-jalan kat IOI City Mall. sambil carik tempat nak lunch.


hehehe, kalau dah hobinya suka kumpul kapal terobang, singgah jap usha.... Ibu kata, selagi takde rak kaca nak simpan, xyah la beli, yang ada tu pun mane nak letak... hihi..

Ok last, shopping jap barang dapur sket kat Tesco, pastu balik... Lepas maghrib camtu, Ibu n ayah gerak balik ke Kampung Gajah, Perak.

Thanks Ibu dan Ayah sudi datang sini... Jumpa lagi nanti kenduri Pami ngan Nasiha hujung bulan ni... :)





♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥

Breakdown.

Kereta. 

Semalam petang balik kul 5.45 ptg. Start kete mcm biasa la...

Sekali..

Ek ek ek ekkk...(bunyi enjin)

Alamak! Tiba2 button panik menyala.

Start lagi.. hek hek hek hek... sekali alarm bunyi... adudududu.. konfem dah bateri kete ni problem. Huhu...

Call enady bgtau. Dlm masa yg sama nampak kolig, kakcom kat kete dia. Terus tanya, nak pinjam jumper. Ok ada... lega.

Alamak sape lak nak jumper kan. Aku tak reti. Kakcom pun xreti. Alahai... kena belajar ni.

Nampak pak guard di kejauhan. Encikkkkk, tolong saya boleh tak? Sambil lambai2 tangan.

Pak Guard tu pun jumperkan. Tapi kete dia Alza. Alza ngan waja bateri Alza kecik sikit... tp xpe.. try jumper. Ok boleh hidup. Caj lama sikit. But still mati kalau cabut jumper.

Call taska, bgtau amik lewat sikit anak2.

Dah agak2 mcm stabil sket, aku drive slow2 g amik anak2. Dah kul 6.15 ptg. Kenala bayo overtime ticer2. Takpe... sokay.

Dah amik anak2, xsampai hati tak on aircond. On la aircond. Ok lega enjin xmati... jom balik anak2...

Sampai je selekoh dlm kawasan opis tu, ade bumper, sekali dah mati enjinnya... huwaaa... button panik ter On balik. Call enady bgtau suh datang jugak opis. Tadi aku dah call xyah datang sebab mcm konfiden je kete ni xmati enjin.

Sambil2 tunggu Enady dtg, aku try call sana sini no pomen kete. Ade satu ni, iwan namanya... aku call..

"Hello, ni Iwan bengkel ek?"
"Ya saya..."
"Mcm ni, kete saya rosak. Tak boleh start. Saya ada kat INSPEN".
"Ooo kete puan rosak ye.. Puan g kedai, pastu repair, pastu puan bakar."

Terkedu.

"Encik, encik boleh main2 ye. Saya tanya elok2. Saya ni dengan anak2 merengek2 lagi, encik boleh main2 mcm ni!"

Pap! Aku letak telefon. Dan dan airmata berjurai2. Terasa mcm aduhaiii.. dugaan betul. Zara dh tgk mama dia berjurai airmata, dia pun dh start sebak. Sambil ckp, kenapa xde org tolong kita. Sobs sobs sobss... Aku tak layan sebab sibuk nak carik no hp pomen kete. Tp dengar gakla dia cakap itu ini. Ade org lalu, dia g jerit, heyyyyy, tolong mama kite...

Adoi sebak lak. Dlm masa sama, kelakar. Terus aku peluk Zara, dah dah kakak. Mama call papa ni...

Enady sampai tak lama tu. Dia cek2 memang bateri habis. Huhu, x ingat lak last beli bateri kete bila.

Ada gak 2 3 orang staff dtg tgkkan n carik no hp pomen. Call bateri.com kul 10 baru leh dtg. Pastu ade org bagi no hp pomen kat fb. Call org tu. Ok dia leh datang. Dia dr sg. Merab luar. 

Tunggu punya tunggu sampai Isya' xsetel2 lagi. Budak2 dah merengek2 lapar. Haus. Iman siap tido bangun balik. Aku tak teringat nak call Uber. Bila teringat, alamak, tak install lagi. Bateri hp pulak dh nk habis. Kang kalau install, habisla bateri. Powerbank ada. Wayar dia lak takde... huwaaa...

Last choice. Call la jugak kolig aku, Faz. Nk mintk tlg dia hntrkan. Sebelum Faz sampai tu, ade anak staff dtg tgkkan. Dia jumper kete. Then biar lama sikit. Bila faz sampai, kete dh ok. Bolehla bawak sampai umah. So Faz takyah hantar aku n anak2.

Pomen tu xdtg2 lagi kul 9mlm. Aku call balik bgtau, xyh dtg. Lambat sangat. Haha.. marah dah ni. Xlah marah, ckp bebaik je...:)

Then, alhamdulillah selamat sampai umah kul 9 lebih. Memang sampai2 umah mandikan anak2, pastu nk masak dh xde mood. Budak2 makan kopok goreng, roti. Pastu masing2 terbongkang tido kepenatan. Haha.. sian anak2.. aku pun join sekali la. Letih menunggu.

Then pagi ni, mintak tolong Kakyang hntrkan ke opis. Nanti kete enady setelkan. Now tgh tgu dia g beli bateri n repair.

Huhu.. sekain.. eh sekian...:D tapi part suh bakar kete tu terngiang2 lagi sampai skrg... kongasam punya orang... 


Iman tengah minum susu pastu dia tido. 

*****

Penyelamat sampai. 
MR. PERFECT TEN!



Alhamdulillah... kete dah ok. Mr.Perfectten belikan bateri kat Bangi, pastu ganti je bateri, hidup dah kete...yeayyy!

Alhamdulillah..
 Tq tq tq semua yang membantu semalam. 
:)


Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...