Taufan Sandy: Kota New York Jadi Mangsa Bencana Banjir

Kita kini gempar dengan taufan sandy yang melanda kota utama di dunia iaitu New York. Taufan ini adalah taufan yang terburuk sepanjang zaman. Bencana ini juga melumpuhkan kegiatan ekonomi di US dan juga dunia akibat menutupan Bursa Saham.




-Sandy membunuh sekurang-kurangnya 17 orang di Amerika Syarikat dan Kanada – termasuk lima kematian di New York

-Presiden Barack Obama telah mengisytiharkan ‘darurat’ di New York dan Long Island

-Sekurang-kurangnya 7.4m hartanah di seluruh US East telah terputus bekalan.

-NYC Datuk Bandar Michael Bloomberg: ‘Kami tahu ini akan menjadi sangat berbahaya. Ini adalah ribut sekali dalam jangka masa yang lama’

-20,000 panggilan sejam diterima dan kawasan tanpa bekalan kuasa di selatan 34 St

-Sistem transit utama, sekolah, bursa saham dan Broadway ditutup

-Lebih 10,000 penerbangan di seluruh Timur Laut dan dunia dihentikan kerana Superstorm Sandy

-NYU Hospital kehilangan bekalan kuasa. 19 pekerja terperangkap di Consolidated Edison

-Paras air di Manhattan tertinggi sejak 1821 / / Tetambak telah dipecahkan di utara New Jersey, banjir di tiga buah bandar

-Perdagangan saham akan ditutup di Amerika Syarikat sekali lagi untuk hari kedua

-kali terakhir ia telah ditutup selama dua hari adalah 1888

-Anggota bomba menyelamatkan 70 orang yang terperangkap di Queens


sandy+storm+new+york02sandy+storm+new+york03

 kredit to : Amazing Nara



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Aidiladha 2012

Salam Aidiladha 2012..

Huhu.. berhabuk dah blog.. Entry banyak simpan dalam draft. Tapi nak publish tu takde masa.. Anak dah dua. Semua nak berkepit je sekarang ni. Yang sorang nak natik nak natik (nak nasi nak nasi), yang sorang merengek2 nak susu, kadang bukan nak susu pun, nak aku dok sebelah dia je.. Merasa lah sekarang ni dinner kul 9-10 malam yer.. Tunggu enady balik, baru aku leh start bersilat kat dapur.. Masak simple2 je sekarang ni.. takleh nak masak 3-4 lauk dah.. weeekend je lehla masak lebih sket..

Dah lama sangat tak balik Pahang. Raya Haji tadi baru balik. Sian Pak Mak mertua. Kerinduan dah ngan cucu2nya. 4 bulan lebih kot tak balik. Takpelah, dah balik pun kan.. Next time ada rezeki kami balik lagi ye mak abah..

Raya Haji kat Pahang, macam biasa je. Taklah semeriah Raya Puasa. Eh, kat mana-mana pun sama je kan.. Raya Puasa lagi meriah kan.. Sepatutnya, klu dalam Islam, Raya Haji lah sepatutnya yang meriah..:)

Masa cuti mmg habis2 untuk cuti je rehat-rehat kat rumah.. Takde berjalan mana pun. Petang raya tu je g umah kawan Enady, Angah. Kawan aku jugak sebenarnya. Wife dia bersalin 17hb hari tu. Gambar baby takde amik pun sebab masa tu ramai sangat kat umah Angah..

Selain dri itu, apa aku buat? Melayan anak-anak jelah.. Zara takleh langsung berenggang ngan aku. Dah nak balik baru dia berani nak explore umah atuk ngan nenek. Habis dia merangkak satu rumah. Dani pun sama dulu. Dah nak baliik Putrajaya balik, baru ngam ngan atuk n nenek.

Dani pun dah ngam ngan nenek. Siap cakap kat nenek lagi yang dia nk makan.

Tapi Dani sekarang dah besar. Dah pandai main sendiri2.. So, dia bebas main2 keluar masuk rumah turun naik tangga umah atuk. Silap sepupu2 dia tak balik je. Yang ada Aina sorang je. Kalau ada anak-anak akak bali, konfem riuh rendah umah mak abah..:)

Budak yang suka memanjat dan berdiri.

Zara makan rambut abang.




Dah berani2 lepas sebelah tangan.


Bersama kakak sepupu. Anak adik ipar aku. Aina Batrisya 6 tahun.


Ayah Aina, Awie.

Dani tak dapat main lama ngan Aina sebab family adik ipar tu kena rushing g hospital. Tak sempat nak pegi hospital, Aki Awie dah meninggal kat ICU, hospital Temerloh. Takziah buat keluarga Awie. Kena langgar lari pulak tu.. 

Itulah cerita di Aidiladha tahun 2012 ni. Yang pasti, seminggu ni kejenya makan daging jelah kami. Haha.. Kari daging. Daging masak pedas. Tinggal seketul besar lagi daging. Esok2 lah pulak makan daging lagi. Hari ni makan ikan pulak. Aku dah kuarkan ikan td bawak naik atas untuk dinyahfrozen..

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Memanjat





Hai aunties..:)

Saya suka panjat2.. paling suka, saya suka panjat badan mama. Wahhh, badan mama best... best peluk2..=p

Kartrij printer HP untuk RM37 je? Betul ke ni ..


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Beliau di bulan yang ke 7 bulan

Gambar-gambar beliau setelah beberapa minit diisytihar sudah berumur 7 bulan.
Pukul 12 tengah malam tadi yer semua ni.
Mata tu segar bugar je lagi takmo tido ajak mama main.
Sudahnya mama bangun kul 6pagi mama bangun.
Tu dah kira lewatlah tu tau!















Harharhar. Banyak sangat. At last aku compile je semua.. Hehehe..

# 9 bulan nanti baru checkup timbang berat dan tinggi..

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...