Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2009

pelam oh pelam..muda...

pelam padi atau pelam telur ni ade kat depan umah atuk aku je...
ape lagi..amikla...
lagipun mmg atuk suh amik..
sebab takde sape nk makan...
ape lagi..aku derala enady suh panjat kan...
hikhik..demi isteri tercinta..ku turutkan..kate enady..=p


banyakkan..
tapi seksa sket nak makan sebab buah nye kecik2..
mmg buahnye gtu..
tak besar2 dah..

beraya ke rumah makcik enady

: kolam ikan kecik kat sudut rumah cik anak :

citer raya aku tak habis2 lagi..
banyak nau gambarnye...
ok ni citer raya kedua...
lpas g kubur arwah nenek tu,
aku, enady n family ucu memulakan perjalanan utk beraya ke rumah sedara mara
kat belah2 sungai besar nun..
sedara mara belah ibu aku ramai dok kat sana...
ayah ibu ijai anep n kakyang tak ikut sebab dorang semua balik Perak balik..
bila perut sakit, rase malas nak berjalan..
tu ayat ayah ye..

gambar2 aku beraya kat parit 8 timur ( dipanggil bendang sebab kawasan sawah padi...)
takdela pulak aku amik sebab macam dah takde mood...
satu lorong parit 8 Timur tu ade 3 buah rumah sedara mara..
nasib baik jiran2 je tapi kena pegi semua rumah..
nasib aku baik
sebab raya tahun ni tgh musim buah pelam..
semua jnis pelam la..pelam epal, pelam telur, pelam padi...
bermacam2 la..
setiap rumah yg aku pegi, mesti dorang kasik pelam..
waahhh suke suke..aku mmg hantu pelam..
bukan sebab aku pregnen ye..
kalau tak pegnen pun, aku mmg kaki makan buah pelam...
sedap woo..…

tragedi di hari raya kedua

mmm...kisah yang bakal aku citer ni layak ke panggil tragedi ek...
ape2 jelah pun...
tapi mmg jadik kenangan la...

semuanya bermula lpas balik dari rumah andak ptg raya pertama tu...
dimulakan dgn ibu...
pastu on the way nak ke rumah Makwe tu..
ayah n ijai...
pastu kak yang n ika...

balik rumah bersambung2 pulak lagi...
ayah ijai ibu kak yang ika...
ika ibu ayah ijai kak yang...
macam tu lah lebih kurang...

haaa..korang tau tak citer ape ni...
di hari Raya pertama
semua ahli keluarga ku SAKIT PERUT YANG TERAMAT...

sampai la habis tgk bola...
baru anep pulak yg sakit perut...
dah tengah malam pulak...
dalam kul 1 pagi..
baru aku pulak yg kena..
gile lah dia punye sakit...
yg tak tahannye sakit perut tu berulang2 setiap sejam...
betul beb..aku kira tau...
aku stat kene kul 1 pagi...
lpas kemas2 n clearkan semua pinggan mangkuk,
nak masuk tdo tulah baru kena...
ayah aku siap perli...
baru dapat ke..? hahahaha...
rupanya ayah pun baru lpas membuang...
nasib baikla toilet kat umah tu ade 3...
kalau satu, tak ke haru ja…

contest raya!!! RM50 tu...sape nak bagi kan..

STICKY MODE GENG...

aku nak try la masuk contest ni..
RM 50 tu adiahnye...
lepaslan baby dlm perut ni nak makan pizza kan..
huhu..ngidam pizza lagi...

ok..aku terjah masuk kat sini..
setelah ain aka adikmanis tinggalkan jejak kat chatbox aku..

http://adikmanis.com
korang boleh klik kat link atas ni...
korang nak join lagi pun boleh sebab tarikh tutupnya sampai 30 syawal ni...

ok caranya macam ni...

Caranya? Buat satu entry dalam blog korang tentang contest ni dan letakkan link nye sekali.
Dalam entry tu letakkan SATU GAMBAR RAYA KORANG YANG PALING RIANG, CERIA,HAPPENING, GILA-GILA or anything la. X kisah la, gambar ngan family ke,gambar korang bakar lemang, kacau dodol, main bunga api ke..ape2 la yang korang buat masa raya nih. Finally, daftarkan penyertaan. Leh letak kat komen or emailaku copy paste je cara2 nye dari blog tuannye...

dan aku secara rasminye memilih gambar ini..
harap2 boleh menanglah ye...

gambar ni aku mmg suka sangat...
menunjukkan family aku ceria di pagi raya...
ayah ngan ibu..ak…

mula beraya

raya tahun ni agak kureng sket meriahnye...
sebabnye...ramai sepupu2 yg dah bekeluarga tu balik umah mertua masing2...
jadiknye, kalau dulu konvoi ramai2 g umah sedara mara mesti lebih 10 bijik kete...
tapi tahun ni...4 biji kereta saje...

tahun ni juga tetamu datang lambat ke rumah aku...
dekat kul 12.00 baru sampai..
dulu, lpas semayang raya...ade yg dah terpacak depan umah aku...
selalunye family makuda la tetamu pertama yg dtg umah aku..
tapi tahun ni...disebabkan ayahuda sudah meninggal pada tahun lepas..
jadiknye, makuda n anak2 dorang haruslah pergi ke kubur arwah dulu kan...
jauhla sket kuburnya..Teluk Intan nun..
tu yg lambat sampai umah aku...

sampai umah aku dalm kul 12.00...
makan makan makan...
sembang sembang sembang...
gosip gosip gosip..
gambo lupa aku nak snap, akibat asyik sungguh berborak
sampai pulak tetamu kedua...
kawan lama ayah yg sangat lama tak jumpa..
aku tak ingat nama pakcik tu...
tapi geng2 ayah mase muda la...
datang satu family..
macam biasa...
sembang sembang sembang
makan ma…

bermaaf-maafan di pagi raya

Pagi raya…
Selepas sembahyang raya…
Maka bermulalah sesi bersalam salaman dan bermaaf maafan…
Dimulakan dengan menantu..enady…
Terharu aku tgk enady salam ngan ibu n ayah buat pertama kalinye pada pagi raya…
Aku tau, enady pun tgh bersedih tu..sebab teringat kat mak n abah…
Aku..tunggu turn tahun depan…uwaaaa….tak mo tak mo…
Kemudian aku…anak sulung…
Tahun ni bercucuran airmata aku…
Sebab…ntahla…
Sebab aku dah kawen kot….
Tanggungjawab aku pd family dah turun pada ijai…
Aku haruslah dgr kater suami kan…

Giliran ijai pulak…
Anak kedua..dan lelaki pertama…
Ijai dah dok jauh ngan family..
Dah bekerja yang bolehla menjamin masa depannye walaupun sedang menunggu tawaran yg lebih baik…
Ijai keje kat proton Shah Alam
Giliran anep..
Anak ketiga. Lelaki kedua dan lelaki bongsu…
Buat mase sekarang ni dalam family, diala yang cerdik sket…
Sedang menuntut di UIA, Gombak dalam jurusan Sains Kemanusiaan major in English Language…


Giliran kak yang pulak…
Nuremilia binti uzir
Anak kempat dan perempuan kedua…
Sedang menuntut …

PAGI RAYA SEBELUM SEMBAHYANG RAYA

pagi raya…semua bangun awal…semua takut takde air macam dulu tahun lpas…tengah sibuk2 nak mandi…takde air pulak…dahla aku yng last dapat mandi, mandi koboi ajela…tu cerita tahun lpas…tahun ni..air dah kembali normal..tapi tetap jugak bangun awal…dah terasa2 semangat raya ni…Makan dulu pagi tu sebelum yg lain pegi sembahyang raya…Aku tak dapat pegi tahun ni…macam tahun lpas2 jugak…Gerenti masjid penuh..malas aku nak bersesak2 kat ctu…Amatlah tak selesa..Hidangan pagi raya…Nasi impir, rending ayam, rending daging, lemang dan juga laksa..Sama macam menu tahun lpas…Syoknye raya sampai aku terlupa nak snap close up gambo2 makanan…Ni semua ika yg tangkap..tu sebab jauh2.hehe
Pose dulu ek sebelum g sembahyang raya..