Skip to main content

beraya ke rumah makcik enady

: kolam ikan kecik kat sudut rumah cik anak :

citer raya aku tak habis2 lagi..
banyak nau gambarnye...
ok ni citer raya kedua...
lpas g kubur arwah nenek tu,
aku, enady n family ucu memulakan perjalanan utk beraya ke rumah sedara mara
kat belah2 sungai besar nun..
sedara mara belah ibu aku ramai dok kat sana...
ayah ibu ijai anep n kakyang tak ikut sebab dorang semua balik Perak balik..
bila perut sakit, rase malas nak berjalan..
tu ayat ayah ye..

gambar2 aku beraya kat parit 8 timur ( dipanggil bendang sebab kawasan sawah padi...)
takdela pulak aku amik sebab macam dah takde mood...
satu lorong parit 8 Timur tu ade 3 buah rumah sedara mara..
nasib baik jiran2 je tapi kena pegi semua rumah..
nasib aku baik
sebab raya tahun ni tgh musim buah pelam..
semua jnis pelam la..pelam epal, pelam telur, pelam padi...
bermacam2 la..
setiap rumah yg aku pegi, mesti dorang kasik pelam..
waahhh suke suke..aku mmg hantu pelam..
bukan sebab aku pregnen ye..
kalau tak pegnen pun, aku mmg kaki makan buah pelam...
sedap woo..masam2 tu cicah ngan gula kicap n cili api..
nyum nyum..aku dah terliur dah ni..
sape2 rumah dia ade buah pelam..
meh kasik kat aku sket..=p

dah habis beraya rumah sedara mara belah ibu aku...
enady ajak pulak beraya ke rumah sedara mara belah abah n mak dia pulak..
nasib baik dekat2 je,..
area yg sama cuma parit je lain..
: rumah pakcik ramli...keliling tu adalah sawah padi :

memula g umah pakcik Ramli..
adik abah..
rumahnye sebuah je n di tengah2 sawah...
sempat snap gambar rumah je..
hehehe...
dan kat rumah pakcik Ramli tu jugak rumah yang paling banyak kuih raya yg pernah aku jumpa..
atas meja penuh, bawah meja lagi berbalang2..
lupala nak amik gambar..

dah nak dekat maghrib baru kami bertolak ke Rumah makcik enady (cik anak)..
adik mak pulak..kat Taman Penggawa, Sunga Besar...
jalan nak masuk kat rumah cik anak ade banyak pokok pelam..
buah nye sangat lebat..
dalam hati aku berkata, kalaulah ni rumah cik anak..bolehla aku mintak sket nanti..
sekali mmg betul tu rumah cik anak..
waahhh..pelam lagi..suke suke...
kami mandi, solat maghrib n makan kat rumah cik anak...
rumahnye sangat cantik..
siap ade kolam kat depan rumah..
aku tak pnah pegi lagi kat umah cik anak ni..
rupa2nya rumah ni tempat kaum keluarga enady bertanggak mase time aku bertunang n kawen dulu..

:pelam bergayut2 kat umah cik anak..:

: aku n ika :

: area depan umah cik anak :






posing jap kat kolam cik anak..
mase kitorang sampai cik anak takde ngan anak2 dia..
g kedai utk standby rumah terbuka pada keesokan harinye...
gate tak kunci, tu yg kitorang masuk je..
lagipun bukan rumah sedara jauh..sedara rapat jugak kan..

cik anak ni kira loaded jugakla..
ade stokis sendiri..
ape ke name product tu..
DXN...
korang pnah dengar?
aku tak amik port sangat bab product2 kesihatan ni..

lama lepak umah cik anak..
dalam kul 10 baru gerak balik perak..
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…