Skip to main content

tragedi di hari raya kedua

mmm...kisah yang bakal aku citer ni layak ke panggil tragedi ek...
ape2 jelah pun...
tapi mmg jadik kenangan la...

semuanya bermula lpas balik dari rumah andak ptg raya pertama tu...
dimulakan dgn ibu...
pastu on the way nak ke rumah Makwe tu..
ayah n ijai...
pastu kak yang n ika...

balik rumah bersambung2 pulak lagi...
ayah ijai ibu kak yang ika...
ika ibu ayah ijai kak yang...
macam tu lah lebih kurang...

haaa..korang tau tak citer ape ni...
di hari Raya pertama
semua ahli keluarga ku SAKIT PERUT YANG TERAMAT...

sampai la habis tgk bola...
baru anep pulak yg sakit perut...
dah tengah malam pulak...
dalam kul 1 pagi..
baru aku pulak yg kena..
gile lah dia punye sakit...
yg tak tahannye sakit perut tu berulang2 setiap sejam...
betul beb..aku kira tau...
aku stat kene kul 1 pagi...
lpas kemas2 n clearkan semua pinggan mangkuk,
nak masuk tdo tulah baru kena...
ayah aku siap perli...
baru dapat ke..? hahahaha...
rupanya ayah pun baru lpas membuang...
nasib baikla toilet kat umah tu ade 3...
kalau satu, tak ke haru jadiknye...
bila dah selesai buang hajat...
aku sambung tdo...
elok2 sejam..kul 2 pagi..
perut ni buat hal lagi..
sakit ya amat sampai aku berguling2...
enady mmg tak dapat nk tdo la kan bila nengok mininye sakit terguling2 n tertonggeng tu..
masuk toilet sambil menahan sakit lagi, nak push bende tu kuar lagi...
aku risau gile..takut2 menjejaskan baby...
aku takut keguguran sebab mase tgk bola tu aku terjerit2 sambil terlompat2 nengok Man U score...
aku ade bace, tanda2 keguguran...
sakit perut...
nasib baik baby tak ade ape2...

kul 3 pagi pun sakit lagi...
enady nak bawak g klinik dah...
aku kater takyah sebab mane ade klink bukak pagi2 n raya2 ni...
lastnye berguling2 la aku sampai pagi...
elok je subuh..terus tak sakit perut dah...

ibu ayah ijai anep n kak yang
still lagi sakit perut..
sampai terkena cirit birit la...

pagi2 tu, terus ibu suh kak yang g kedai beli ubat Pil Chi kit teck aun tu...
semua makan ubat tu kecuali aku...
aku takut sket nak makan ubat2 ni...
takut effect ape2 pd baby...

dah la nak balik umah atuk aku kat sabak Bernam tu...
mmg tiap2 tahun, raya kedua kami sekeluarga akan berada di Sabak Bernam
utk beraya dgn atuk...
nak tau sape yang tak sakit perut langsung...??

enady la....
ntah perut apela dia tu..
tapi bagus jugak dia tak sakit perut...
bolehla drive nanti...
muka tuan tanah yang lega bila sakit perut dah mula hilang...
mula2 aku pakai baju tdo yng satu set tu kan..
last2 mase sakit perut tu aku tukar kain batik terus...
sebab dah basah asyik pakai bukak pakai bukak je...
hahaha..tu pun nak bagitau kah ana...?
mmg nak bagitau sebab tu menceritakan yg aku mmg sakit perut tahap kritikal dah mase tu..
hiks=p

sekian...

note : oh ye, lupe nak kasik tau...
punca kitorang semua sakit perut tu adalah berkemungkinan
makan rendang kerbau..
kat rumah sape? tu adelah rahsia demi menjaga hubungan sedara mara..

3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…