Skip to main content

Resepi Nasi Goreng Simple

Haii... saje nak share resepi nasi goreng simple je ni tapi sedap.. bertambah2 anak2 n papanya makan.. :) Tu tandanya dorang dah boring dengan rasa nasi goreng sebelum ni.. haha.. sebelum ni, nasi goreng telur kicap je la... Aku baru perasan yang si Zara tak berapa gemar kicap.. so nasi goreng kicap dia makan sikit je... kalau kitorang makan sama2 satu family kan, aku mmg suka makan nasi ngan kicap, papa dia tak suka kicap... zara akan mintak papa dia yang suapkan.. haha.. sebab nasi papa dia takde kicap...=p geng papa ni..

So, conclusionnya, aku masak nasi goreng tak payah kicap.. bila nak makan tu, yang dani punya aku buhla kicap. Zara kosong je... baru laju minah tu makan..:)

Nasi goreng ni simple2 je.. orang lain banyak lagi version yg lagi sedap kot.. hehe..



ok, ni bahan-bahannya :

cili api akar sket... sebab apa cili akar? sebab dia tak berapa pedas sangat.. taruk banyak2 pon tak pedas...
serai sebatang
bawang ikut suka la nak byk mane. tapi jangan banyak sangat.. aku suka buh 2 biji sebab aku suka bawang
bawang putih 1-2 biji
udang kering. Yang ni ganti ikan bilis pon xpe.., taknak buh pun takpe.. ikut suka.. hehe
telur sebiji
garam secukup rasa



Cara2nya : Hirisla semua bahan2 tadi... serai, bawang, bawang putih, cili..


Pastu tumis.. fuhhh sedap betul bau tumis ni...maaf yer jiran2.. hehe..


Dah garing sket, masuk udang kering...pastu masukkan nasi... dah masuk nasi... gaul rata... dah rata tu, buat bulat tengah2 tu untuk pecahkan telur... masak telur tu sket, pastu baru gaul rata balik...

satu petua dari kak timah opismate aku dulu ialah, goreng lama sket bagi garing... mesti sedap..:)


Tadaaa, dah siappp... hahaha, mane datang mangga tu plak kan.. aku bukak peti ais, eh taruk mangga ni sedap gak ni.. mangga ni rangup lagi.. hehe, hiris2 pastu gaul rata...

Not bad.. haha,

ok korang, selama mencuba..:)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…