Tuesday, June 3, 2014

Resepi Nasi Goreng Simple

Haii... saje nak share resepi nasi goreng simple je ni tapi sedap.. bertambah2 anak2 n papanya makan.. :) Tu tandanya dorang dah boring dengan rasa nasi goreng sebelum ni.. haha.. sebelum ni, nasi goreng telur kicap je la... Aku baru perasan yang si Zara tak berapa gemar kicap.. so nasi goreng kicap dia makan sikit je... kalau kitorang makan sama2 satu family kan, aku mmg suka makan nasi ngan kicap, papa dia tak suka kicap... zara akan mintak papa dia yang suapkan.. haha.. sebab nasi papa dia takde kicap...=p geng papa ni..

So, conclusionnya, aku masak nasi goreng tak payah kicap.. bila nak makan tu, yang dani punya aku buhla kicap. Zara kosong je... baru laju minah tu makan..:)

Nasi goreng ni simple2 je.. orang lain banyak lagi version yg lagi sedap kot.. hehe..



ok, ni bahan-bahannya :

cili api akar sket... sebab apa cili akar? sebab dia tak berapa pedas sangat.. taruk banyak2 pon tak pedas...
serai sebatang
bawang ikut suka la nak byk mane. tapi jangan banyak sangat.. aku suka buh 2 biji sebab aku suka bawang
bawang putih 1-2 biji
udang kering. Yang ni ganti ikan bilis pon xpe.., taknak buh pun takpe.. ikut suka.. hehe
telur sebiji
garam secukup rasa



Cara2nya : Hirisla semua bahan2 tadi... serai, bawang, bawang putih, cili..


Pastu tumis.. fuhhh sedap betul bau tumis ni...maaf yer jiran2.. hehe..


Dah garing sket, masuk udang kering...pastu masukkan nasi... dah masuk nasi... gaul rata... dah rata tu, buat bulat tengah2 tu untuk pecahkan telur... masak telur tu sket, pastu baru gaul rata balik...

satu petua dari kak timah opismate aku dulu ialah, goreng lama sket bagi garing... mesti sedap..:)


Tadaaa, dah siappp... hahaha, mane datang mangga tu plak kan.. aku bukak peti ais, eh taruk mangga ni sedap gak ni.. mangga ni rangup lagi.. hehe, hiris2 pastu gaul rata...

Not bad.. haha,

ok korang, selama mencuba..:)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥