Skip to main content

Happy One Year Old, puteriku..

17 Mac 2012 - 17 Mac 2013

Sekejap sangat rasanya kali ni. Dah setahun dah my baby.. Rasa macam baru je dok kelek2 kaki tangan dia yang kecik tu..

Alhamdulillah melahirkan Zara dipermudahkan olehNya.. Syukur sangat-sangat.. Pengalaman bersalin Zara klik link kat bawah ni ye..:)



Dan yang paling seronok sekali, setahun juga aku still breastfeeding her.. Dah dapat degree dah orang kata.. Haha.. Another 1 year to go untuk complete kan penyusuan sepenuhnya. Doakan aku yer kawan-kawan!








Milestone Zara di usia setahun ni :

- paling aku teruja, dia dah pandai jalan. Officiall la 1 week b4 dia setahun ni dia jalan-jalan dah keliling rumah ni.. kat kampung hari tu yang dia start berjalan lama.. Pastu, abang dia lalu sebelah, mcm angin kuat, terus terduduk jatuh. haha, siap muka2 tak tahan tu..

- Tau dah beza makanan ngan benda takleh makan. Kalau dia nampak makanan, mulut dia mesti terchupchap chupchap.. hikhik

- Menyusu macam-macam gaya dah..

- Cepat tul dia mengikut atau erti kata lain, cepat belajar sesuatu. Apa abang dia buat, dia pun try buat. Aduhaii, abang kena jadi contoh yang baik yer abang..

- Rancangan tv favourite dia : Mumuhug, Geng Bas Sekolah (lagu dia je), Upin Ipin (ni semua budak suka kan..:)

Apa lagi ek.. Tak sempat nak catch up balik2 yg lama2 sebab dah lama sangat aku tak update milestone zara kat sini.

Ok Zara, mama, papa, abang semua sayang Zara.. Jangan nakal-nakal yer. Muahhh..



#note :  tq to aunty Cyrus Amiera, sebab bagi dress yang gojes ni. Umur Zara setahun baru leh pakai Na, hikhik.. Tq very much tau.

#Dani pun lom lagi aku update entry 3 tahun dia. alahaii anak, sorry yer.

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…