Skip to main content

Dah jahit tapi jahit semula

Sambung dari cerita bersalin semalam..

Bab jahit menjahit pulak..

pukul 4.19 pagi bersalin, lpas tu dalam kul 4.35 pagi nurse start jahit luka.. Aku dgr nurse2 tu sembang, luka aku ni tak banyak. but still koyaklah.. koyak sendiri tanpa perlu digunting macam masa bersalinkan Dani dulu. Dani dulu kena gunti sebab anak pertama kan.. Yang kali ni koyak sendiri sebab maybe bekas luka dulu yang termeretas sendiri.

Kul 5 pagi dah siap jahit. Aku tau jam sekian sekian berapa sebab jam betul2 kat depan mata aku..:)

Dah siap jahit tu, nurse suh g toilet. cuci-cuci apa yang patut.. Then nurse check balik jahitan.. Kali ni nurse yang paling otai kot yang check. Then dia cakap ada satu lubang tak terjahit.. Kena bukak balik n jahit semula.. Uwaa, aku dah seram dengo nye kome weyy. Dah elok2 jahit tetiba nak bukak balik kan.. Takpelah, aku redha je. Nasib baik nurse otai tu cakap, takpe, saya bius semula..

Baru aku teringat, masa nurse mula-mula yang jahit tu, agaknya dia kelam kabut sebab adik baby menangis kuat sangat nak susu.. Yang nurse tukang dukung adik baby plak, asyik tanya, dah ke belum Sya? Maybe nama nurse tu Sya kot..

Nurse otai tu jahit semula sekejap je.. Dia kata dia cuma bukak lapisan jahitan yang kat lubang tu je.. Patutlah sekejap je.. Dia kata, lebih baik jahit sekarang sebab masih ada darah lagi kat situ.. means daging kat situ masih lembut la.. daripada nanti dah baik luka tu, tiba2 kena jahit balik kan.. tu yang sakit...

Dalam 5.30 pagi setel jahit.. Bagi adik baby susu jap.. Then kul 6.45 pagi naik wad...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
4 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…