Skip to main content

congrats tu Hamzah n Fiza

"yana, anak aku dilahirkan pada 30092009. jam 2.10 pagi waktu australia (melbourne,victoria). thanks."

itulah msg yg diterima via facebook pagi tadi oleh sahabatku, Hamzah...
beliau sedang belajar dalam bidang medic kat Australia..
merupakan classmateku dan juga jiranku dan juga sekampungku dan kuku..hikhik

Muhammad Ali Al-Hakim nama baby ni..
sweeetttttt...
tahniah buat Hamzah dan isteri, Fiza (awak ade add kite kat facebook td kan? thanks..)

sesungguhnya aku tak sabar nak lalui saat begini..
tapi takut juga ade..
huuuu..

jom layan gambo...
sori Hamzah, gambo2 ni aku curik di fesbukmu...
teruja sangat2..

: berisi sket dah ko ek :
: ape perasaan ko mase ni ye? :


: aduhh..terharu aku dibuatnye..:

: ibu BABY HAKIM :

: bila aku tgk gambar ni rase macam nangis...terharu
owh nooo..aku dah menitis air mata ni :






NOTE : terima kasih di atas petua2 ko yang ko postkan kat fesbuk itu...

Hamzah Nasir
Hamzah Nasir
yana...nie ada hujah saintifik sikit. ko cuba makan benda2 yang banyak iron. contoh daging ikan bewarna merah macam salmon. jgn makan makanan laut yg suka hidup kat dasar seperti kerang, ketam dan ikan pari sebab banyak logam berat yg berbahaya dan juga microb listeria. untuk naikkan semula haemoglobin, banyakkan sumber protein perlu dan iron. susu... Read More kalau boleh minum susu segar...yang tak perlu dipanaskan sebab kena ada banyak calcium dan vitamin D. juga kena banyakkan sayur yg dimasak sederhana utk mendapat sumber folate @ folic acid semulajadi. folate penting untuk mencegah spina bifida (kecacatan saraf). juga tidak lupa, DHA @ omega3 untuk perkembangan neuron otak bayi dan sendiri.

p/s: amalkan amalan-amalan ibu mengandung dari Al-Qur'an. InsyaALLAH semuanya akan selamat.

opps: panjang sgt komen. sorry!
Yesterday at 4:17pm · Delete

Nurliyana Ahmad Zaidi
Nurliyana Ahmad Zaidi
hamzah..sungguh panjang lebar komen mu...tapi cuba bagi contoh protein perlu n iron tu, dan juga DHA @ Omega3..makanan2 yg ade semua2 tu la..aku malas nk google hehehe...anyway..thanks a lot..
Yesterday at 5:17pm · Delete

Hamzah Nasir
Hamzah Nasir
Ala...ko kan dulu aliran sains sekelas ngan aku. yang banyak iron: daging merah (lembu/kambing/ikan salmon). Protein perlu: dari haiwan (soya boleh gak...tapi ada certain amino acids yg dia tak ada). DHA @ omega 3: dari ikan laut dalam biasanya (ikan kod, salmon). utk penyterapan kalsium yg tinggi...banyakkan makan vitamin D.

12 hours ago · Delete
Nurliyana Ahmad Zaidi
Nurliyana Ahmad Zaidi
hehe..ko kna ingat, mmgla same aliran sains tapi aku kan amik RC tak amik Bio..huhu..ok beb..aku cuba pratikkan petua2 yg ko kasik tu...seb baik aku ade sahabat yang terer giler sain ni..tq beb..
9 hours ago · Delete

semoga petua2 ini dapat memberi manfaat kpd blogger2 lain juge..
tata
♥ honey ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…