Skip to main content

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2016

Selamat Hari Raya Aidiladha... :)

Tahun ni turn raya kat umah Pil (Parents In Law) kat Jengka 17 nun. Cuti sampai Selasa. Rabu Khamis dah start koje. Aku cuti banyak lagi, Enady la yang tak banyak cuti... nak menyampai ke hujung tahun takut ada emergency nak guna cuti...

Gerak kul 9 pagi hari Sabtu. Agak jem jugak nak masuk ke Tol gombak nun... Kul 1 tengahari baru sampai.

Gambar raya nan hado sebab masing2 macam malas nak bersiap... haha, aku siap iron baju dah sebenarnya, tp malas lak nak pakai. baju raya budak2 pun tak bawak, keterlupaan. Enady je la pakai baju melayu sebab nak g solat raya kan...

Sepanjang kat kampung, gambar anak2 je yang banyak aku amik...







Rendang 2 kali masak ye. raya pertama n raya kedua. First time ni selama 7 tahun kawen aku masak rendang kat umah mertua... hikhikhik... sebab dah rasa konfiden sket masak macam ibu masak, so hentam sajalah labu, mujurla lebih kurang je ngan rendang ibu... tahniah ana! hahaha


Budak ni kul 12 tengah malam tak tido lagi.. actually dah tido masa lpas maghrib tu, pastu bangun nak main... nasib la ada movie best malam tu. sambil layan dia main ketuk2, sambil mama tgk movie.



Ikan talapia bela by abah. abah suh amik sebab asyik mati je... siang2 pastu tabur kunyit garam, masuk lam peti beku.


And last gambar dak kecik yang suka sangat la meniti2... risau salah step je benornya.. hehe...

Tu je cerita Aidiladha tahu ni. Balik tengahari Hari Selasa tu. Alhamdulillah tak jem. Kul 3 dah sampai Putrajaya... :)

Jumpa Aidiladha tahun depan, InshaAllah kalau panjang umur...

1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…