Skip to main content

Al-Fatihah Buat Arwah Ucu Ali Julai 1966 - Ogos 2016


17hb Ogos 2016, hari Rabu, mlm tu aku scroll timeline FB, terbaca status adik sepupu belah ibu, Along tecik. Dia update, "Abah kuat! semoga abah cepat sembuh" lebih kurang mcm tu la. Check in kat Hospital Tunku Ampuan Rahimah, Klang.

Terus aku whatsapp Along Tecik tanya kenapa?

Tak reply, aku call terus.



Ucu Ali kena heart attack hari Rabu 17hb Ogos tu. tengah repair kete tukar tayar kul 12 lebih macam tu. Pastu Ucu Ali macam penat, so masuk umah terbaring jap kat hall. Cuaca masa tu mmg tgh musim panas kan.  Ni yang macam diceritakan oleh anak2 arwah n isteri arwah, Ucu.

Pukul 12 tengahari tu Ucu Ali leh tahan lagi sakitnya, tak g hospital. Pastu dalam kul 3 petang, Ucu Ali tak tahan lagi sakit then Ucu call ambulans suh datang amik kat rumah. Kereta takleh bawak sebab tukar tayar tadi kan... so tersadaila kereta tu kat porch.

Kul 3 lebih bawak g hospital n terus masuk ke Red Zone. Ucu cakap, malam baru dapat masuk ICU. 



- Hari Khamis. 18 Ogos 2016 -

Aku ada kursus. Hari Khamis tu last. Ingat kursus habis tengahari, rupanya petang. Enady pun keje luar masa tu xleh nak g melawat. Banyak la hal yang aku takleh nak pegi ke hospital Klang masa tu. Tapi dalam hati, doa banyak2 dipermudahkan aku dapat g melawat Ucu Ali sebab hati xsedap. Lagipun kami antara saudara terdekat ngan family Ucu Ali. Kalau selalu follow aku dari bujang, aku selalu check in kat Port Klang, aku lepak umah dorang la tu.

Hari Khamis berlalu tai ada satu whatsapp dari Along yang buat aku rasa macam nak pergi jugak. 

"Along, kalau ada masa free tu datangla jenguk abah"

Ya Allah terus berderau darah... hati ni memang nak datang sangat2 long. Tapi sedapkan hati, esok petang Jumaat tu mintak time off nak g melawat Ucu Ali. Dah set dah ngan Enady. Petang kita mintak time off. 



- Hari Jumaat. 19 Ogos 2016 -

Pagi sebelum g keje, aku whatsapp along tanya keadaan Ucu Ali.




Still sama keadaannya...

 Jam 8.05 pagi, aku dapat whatsapp bagitau jantung Ucu Ali stop n buat cpr. Aku dah xsedap hati. sampai ofis, letak anak-anak kat taska, breakfast jap. Setelkan keje-keje tertangguh sebab aku kursus 4 hari kan. Hari Isnin tu aku ade kursus kena handle. so siap2kan semua. Call Enady standby kul 10 kita gerak g hospital. Plan awal, lepas solat Jumaat, baru kitorang gerak ke Klang. Tapi tak jadi sebab hati dah tak keruan. Before this, dah jadi 2 3 kali aku tangguh2 g melawat, akhirnya aku tak sempat jumpa pun. Then kali ni aku taknak terkilan seumur hidup.

Kul 12 tengahari.

Sampai kat HTAR, Klang. Terus naik ke wad 4C. ngam-ngam dah sampai waktu melawat. Aku tinggalkan anak-anak jap kat Ucu sebab nak masuk tengok Ucu Ali. Aku ngan Enady masuk. Allah... rasa nak menangissss tengok penuh wayar tiub... Along tecik tengah baca Yassin. So, kami tak kacau Ucu Ali, biarkan dia rehat. Tapi Ucu Ali tau kami datang, dia bukak mata sikit n tangan dia sempat thumbs up. Allahuuu... Cepatla Ucu Ali sembuh. Aku pandang keliling, macam tu rupanya wad ICU. Mesin yang bunyi tet tet tet tu sentiasa terpasang. Tak reti aku nak baca nombor2 tu tapi aku tau la sikit, yang mana nombor atas tu untuk degup jantung, yang second tu oksigen, yang third taktau...

Keadaan Ucu Ali memang lemah sangat masa tu. Aku tak sampai hati nak tengok lama so aku kuar, tinggalkan Enady... Aku sembang-sembang ngan Ucu citer la macam boleh jadi lagi. Dulu 4 tahun lepas Ucu Ali ada gak masuk hospital sebab kaki bernanah. 

Kul 1 lebih.

Enady n sepupu2 aku yang lelaki pegi solat Jumaat kat masjid berdekatan.

Dalam kul 2 petang, Ucu Ali kena heart attack lagi sekali. Masa ni aku tak tau mana dapat kekuatan, minta tolong Dira pegangkan Iman n tengok kan anak2, aku amik surah Yaasin baca kan...Air mata tak berhenti2 keluar. Dah la baru je kursus pasal kematian2 ni, menghadap pulak Ucu Ali yang tenat masa tu, 


Jam 4.30 petang.

Arwah Ucu Ali menghembuskan nafasnya yang terakhir di sisi isteri dan anak2 nya... Allah, rasa macam tak percaya. Aku jadi kelu sekejap. 

Baru 2 minggu sebelum tu, kami lepak umah Ucu bawak ikan gerut, member aku si Zaza bagi. Ucu  Ali masakkan. Siapa sangka tu makanan terakhir arwah masakkan untuk kami. Pergi dah Ucu Ali yang sangat baik, sangat supportive, ada masalah tak kira personal, tempat kerja, share ngan dia. Sentiasa bagi kata-kata semangat. Terlalu banyak sangat kebaikannya pada kami. Suka layan Dani Zara yang kadang2 buat perangai kalau datang umah dia... 

masakan arwah, ikan gerut masak tomyam


sedih. Pergi dengan tiba2. 

Bayangkan kalau aku datang lepas solat Jumaat tadi, paling2 pun kul 3 la baru gerak kuar opis, amik Enady anak-anak lagi, gedebak gedebuk sampai HTAR kul 5 petang. Tak sempat!

Dalam kul 6.30 petang.

Jenazah tiba di rumah. Aku dah balik umah ucu mase tu. Ucu kat hospital lagi ngan anak-anak untuk setelkan apa2 yang patut. Aku dira n farah, balik umah Ucu untuk kemas rumah. Kul 9 lebih malam, Ibu n ayah n adik2 sampai dari kampung. Dalam kul 12 tengah malam, kitorang mintak diri untuk balik umah aku kat putrajaya jap, ayah dah ngantuk, tido n mandi semua2 lah. Esok paginya kami datang lagi.


- Hari Sabtu. 20 Ogos 2016 -


Sampai Port Klang dah kul 9 pagi. Terus g masjid, arwah dimandi, dikafan dan disembahyangkan. Arwah Ucu Ali dikebumikan kat Tanah Perkuburan Kg. Pendamar, Klang jam 10.30 pagi.

Al-Fatihah. Semoga roh arwah Ucu Ali dicucuri rahmat oleh Allah SWT.

Semoga Ucu dan anak2 kuat hadapi dugaan ini. Hidup perlu diteruskan. InshaAllah kitorang akan datang umah ucu macam selalu-selalu...




Gambar-gambar arwah kat atas tu semua masa 7 tahun lepas carik-carik dalam blog ni... 




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…