Wednesday, February 17, 2016

Set Berpantang Yang Aku Amalkan



Semestinya Set Berpantang Shaklee... :)

Dari awal ngandung lagi memang dah set dah, nak guna set pantang Shaklee kali ni... Masa lahirkan Dani n Zara dulu, aku guna set pantang Cap Menara je... Beli kat bidan urut.. Hasilnya, seminggu je aku berupaya menelannya... sebab risau baby cirit birit n baby tak baik kuning lagi sepenuhnya.. so jamu-jamu letak tepi dulu lah...

Sebenarnya, masa aku habis beurut ari tu, Bidan Opah Leha ade gak promot beli set pantang Cap Menara tu, tapi aku bgtau la, dah beli dah.. hihi...

Aku memang ikut time nak makan set pantang Shaklee ni...Sebab nak rasa dia punya effect betul2... Wow sangat ke kan? Dah beli mahal2 tu, kenalah habiskan. Eh, mahal ke? Apelah sangat nilai harga vitamin tu kan, dengan harga diri sendiri ni... Kalau rasa tak mampu nak beli sekali segedebuk, beli la sikit2, dari awal pregnant lagi aku dah kumpul, sebulan beli satu2... 

Bangun pagi2 telan zinc complex dulu masa perut tgh kosong lagi. Kenapa kena makan zinc time perut kosong, klik sini... sejam atau setengah jam kemudian baru aku breakfast. Lepas breakfast, makan Vitalea, B complex ngan Vitamin C sebijik- sebijik... setel.. kul 12 tengahri lunch pulak, lepas lunch amik lecithin ngan alfafa... Alfafa tu tak berani lagi aku nak makan 2-3 bijik. sebabnya... Si Iman ni tak kuat menyusu sangat, everytime dia menyusu mesti tersedak2... Pastu susu badan banyak, dia plak asyikla tido je... sudahnya nens aku membengkak... Alamat kalau nens bengkak, seram sejuk satu badan nak demam. Hampir2 nak demam dah hari tu. cepat2 telan panadol. Nutriferon ku belum sampai... T_T Cenggitu haaa kesan makan Alfafa... so, aku makan sebijik jelah cukup untuk buang toksin2 dalam badan ni, di samping nak ngangkut lemak2 yang dah dilupuskan oleh Cik Lecithin itu tadi.. hehe...

Dinner plak, tak makan nasi pun, cukupla kopi secawan atau bercawan2 cicah ngan biskut. Sebab kenyang lagi dengan makan siang tu dan makan vitamin2 tu... Serius la, makan vitamin2 tu perut jadik kenyang... Tak caya? cuba try.. :) kul 7 malam cam tu la... selang 2 jam baru aku makan Ostematrix 4 biji sebelum tido. 

Dah hari ke-22 dah hari ni. Hasilnyaaaaa...

Memang wow lah!

Terlalu banyak effectnya kat badan sendiri ni.

1. Luka cepat baik. 10 hari luka dah bercantum. Benang je lom tanggal2 ni... Tq Zinc Complex.

2. Badan xpenat. Seriously, aku xstress langsung berpantang kali ni.. stress sebab anak2 bergaduh ada... haahaha.. tp bukan sebab badan penat. Fungsinya Vitalea n B Complex. :) 


3. Baby alhamdulillah, malam2 xmeragam...lena betul dia tido.. malam2 sekali 2 je bangun untuk menyusu dan baby poopoo... Ibu aku pun cakap, xdengar langsung dia menangis malam2... compare ngan sebelum2 ni.. mak aihhh... letih bdn asyik bangun tgh malam... bila badan penat, mulala rasa nak emo satu badan kan... means, baby kenyang menyusu... aku makan vitamin n khasiat dia dapat kat baby jugak melalui susu ibu yang baby minum. 

4. Tiada langsung sembelit... fuhhhh.. tu adalah salah satu perkara yg agak ngeri jugak tu... dh 19 hari berpantang hari ni, hari2 aku membuang dgn senang hati. Tq ostematrix!

5. Tiada bengkak susu. Susu badan alhamdulillah... agak meriah juga. Sampai baby Iman tersedak2 la... flow susu tu laju... tq Lecithin n Alfafa ♡♡ 


6. 3 4 orang yang datang visit baby dok tanya, ni orang pantang ke tak pantang ni...hahaha... pantang laa... xkan xpantang, badan nak pakai lama kot...:) badan rasa sihat kuat dan cergas n kulit muka xkusam... Vit C punya penangan... 


7. Perut tak rasa nak makan sangat. Kawan2 pun x percaya yg aku makan nasi sekali je sehari... hehehe... betul la... so ini akan jadikkan asbab berat badan aku maybe akan berkurang... sebab apa aku kata maybe, sebab aku xtimbang lagi..hehehe..tapi badan ringan la... :) 


7 effect ni aku dapat bila aku makan set berpantang Shaklee... best betul ..:)


Nak dapatkan set berpantang n breastfeeding ni? Atau nak order produk Shaklee, jangan segan2 whatsapp...:) walaupun kaktang ni cuti berpantang, kedai shaklee still bukak ya...


 Ana 018-2244135


Ni ada video untuk tips2 breastfeeding. Selamat menonton,,:)





♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

No comments: