Skip to main content

Set Berpantang Yang Aku Amalkan



Semestinya Set Berpantang Shaklee... :)

Dari awal ngandung lagi memang dah set dah, nak guna set pantang Shaklee kali ni... Masa lahirkan Dani n Zara dulu, aku guna set pantang Cap Menara je... Beli kat bidan urut.. Hasilnya, seminggu je aku berupaya menelannya... sebab risau baby cirit birit n baby tak baik kuning lagi sepenuhnya.. so jamu-jamu letak tepi dulu lah...

Sebenarnya, masa aku habis beurut ari tu, Bidan Opah Leha ade gak promot beli set pantang Cap Menara tu, tapi aku bgtau la, dah beli dah.. hihi...

Aku memang ikut time nak makan set pantang Shaklee ni...Sebab nak rasa dia punya effect betul2... Wow sangat ke kan? Dah beli mahal2 tu, kenalah habiskan. Eh, mahal ke? Apelah sangat nilai harga vitamin tu kan, dengan harga diri sendiri ni... Kalau rasa tak mampu nak beli sekali segedebuk, beli la sikit2, dari awal pregnant lagi aku dah kumpul, sebulan beli satu2... 

Bangun pagi2 telan zinc complex dulu masa perut tgh kosong lagi. Kenapa kena makan zinc time perut kosong, klik sini... sejam atau setengah jam kemudian baru aku breakfast. Lepas breakfast, makan Vitalea, B complex ngan Vitamin C sebijik- sebijik... setel.. kul 12 tengahri lunch pulak, lepas lunch amik lecithin ngan alfafa... Alfafa tu tak berani lagi aku nak makan 2-3 bijik. sebabnya... Si Iman ni tak kuat menyusu sangat, everytime dia menyusu mesti tersedak2... Pastu susu badan banyak, dia plak asyikla tido je... sudahnya nens aku membengkak... Alamat kalau nens bengkak, seram sejuk satu badan nak demam. Hampir2 nak demam dah hari tu. cepat2 telan panadol. Nutriferon ku belum sampai... T_T Cenggitu haaa kesan makan Alfafa... so, aku makan sebijik jelah cukup untuk buang toksin2 dalam badan ni, di samping nak ngangkut lemak2 yang dah dilupuskan oleh Cik Lecithin itu tadi.. hehe...

Dinner plak, tak makan nasi pun, cukupla kopi secawan atau bercawan2 cicah ngan biskut. Sebab kenyang lagi dengan makan siang tu dan makan vitamin2 tu... Serius la, makan vitamin2 tu perut jadik kenyang... Tak caya? cuba try.. :) kul 7 malam cam tu la... selang 2 jam baru aku makan Ostematrix 4 biji sebelum tido. 

Dah hari ke-22 dah hari ni. Hasilnyaaaaa...

Memang wow lah!

Terlalu banyak effectnya kat badan sendiri ni.

1. Luka cepat baik. 10 hari luka dah bercantum. Benang je lom tanggal2 ni... Tq Zinc Complex.

2. Badan xpenat. Seriously, aku xstress langsung berpantang kali ni.. stress sebab anak2 bergaduh ada... haahaha.. tp bukan sebab badan penat. Fungsinya Vitalea n B Complex. :) 


3. Baby alhamdulillah, malam2 xmeragam...lena betul dia tido.. malam2 sekali 2 je bangun untuk menyusu dan baby poopoo... Ibu aku pun cakap, xdengar langsung dia menangis malam2... compare ngan sebelum2 ni.. mak aihhh... letih bdn asyik bangun tgh malam... bila badan penat, mulala rasa nak emo satu badan kan... means, baby kenyang menyusu... aku makan vitamin n khasiat dia dapat kat baby jugak melalui susu ibu yang baby minum. 

4. Tiada langsung sembelit... fuhhhh.. tu adalah salah satu perkara yg agak ngeri jugak tu... dh 19 hari berpantang hari ni, hari2 aku membuang dgn senang hati. Tq ostematrix!

5. Tiada bengkak susu. Susu badan alhamdulillah... agak meriah juga. Sampai baby Iman tersedak2 la... flow susu tu laju... tq Lecithin n Alfafa ♡♡ 


6. 3 4 orang yang datang visit baby dok tanya, ni orang pantang ke tak pantang ni...hahaha... pantang laa... xkan xpantang, badan nak pakai lama kot...:) badan rasa sihat kuat dan cergas n kulit muka xkusam... Vit C punya penangan... 


7. Perut tak rasa nak makan sangat. Kawan2 pun x percaya yg aku makan nasi sekali je sehari... hehehe... betul la... so ini akan jadikkan asbab berat badan aku maybe akan berkurang... sebab apa aku kata maybe, sebab aku xtimbang lagi..hehehe..tapi badan ringan la... :) 


7 effect ni aku dapat bila aku makan set berpantang Shaklee... best betul ..:)


Nak dapatkan set berpantang n breastfeeding ni? Atau nak order produk Shaklee, jangan segan2 whatsapp...:) walaupun kaktang ni cuti berpantang, kedai shaklee still bukak ya...


 Ana 018-2244135


Ni ada video untuk tips2 breastfeeding. Selamat menonton,,:)





♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…