Skip to main content

Beraya-raya di hari raya ke-4

Raya keempat aku tak balik Putrajaya lagi. Still kat my hometown, Perak.

Takde plan. Plan memang nak duduk rumah je pagi n tengahari sebab semalamnya dah penat satu hari beraya. So, petang-petang sikitlah baru nak keluar beraya kalau rajin. Ibu n Ijai&family dah berjalan ke Teluk Intan, shopping sikit. Kakyang g Gunung Semanggol, bff dia bertunang. yang ade cuma family kecik aku n ayah je... Ayah dah start keje sebab MRSM dah nak bukak raya ke 6 tu. Puas tido dalam lepas asar tu aku kejut Enady n anak2... Dah dah dah la tido tu.. jom lah beraya... Aku pm kawan2, dan 2-3 orang yang respon. Takpela, kita raya mane yg ada je... 

Pit paling pantas respon. Maka jomla kita ke umah Pit kat Kg.Gajah je... Kebetulan wife dia baru bersalin second baby... So, melawat baby sekali lah kita... Sepasang dah Pit.. Tahniah Pit n wife... Hai baby R.. Eh, Pit, ko dah reveal ke belum nama baby ek? hehe...



Lepas rumah Pit, aku main terjah je umah Diana ni.. hahaha, mujur dia ada... Dah lama giler tak jumpa dia...

Sembang punya sembang sampai Maghrib la kat umah dia.. Lepas Maghrib mintak diri untuk beransur pulang... Thanks Diana, mee kari mak ko masak sedappp, bertambah2 anak2 aku makan.. Anak2 aku hantu mee...


Lepas balik umah, malam tu ibu ajak beraya pulak umah cousin aku kat Kg.Gajah gak.... Abang Murad n Kak Lah. Makan bihun goreng... sedappp jugakkk.. hehehe... Dari takleh telan apa2, nampak bihun goreng menepati citarasa pulak kan, memang bertambah la makan.. hehee, terima kasih abg Murad n Kak Lah.. :)



Baju tak tukor.. hahaha...

Habis dah cerita beraya2 di Perak. Banyak umah gak tak pegi. Umah Zura n Zeri pun cdg nak singgah lepas balik dari umah abang murad tu, tapi tak tersinggah sebab budak2 ni dah tantrum rimas agaknya.. ngantuk pun ye... Maaf dipinta yer Zura n Zeri... Akibatnya, aku terlepas kambing golek... hahahaha, ana ana.. tak habis kambing golek ko...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…