Skip to main content

Ariana's Birthday Party + Open House Raya

Firstly, terima kasih to cousin, Abg Peroz dan Kak Ida di atas jemputan. Tetamu yang unexpected kan.. Terkojuit kome..hahaha...

Hari Ahad lepas xde plan pun nak ke mana.. tunggu Enady balik dari out station malam katenye baru sampai umah... Tanya bebudak ni.. nak makan McD ke nak g bebedaytuyu?

Dani nak Mcd. Zara nak bebedaytuyu... Aku rasa aku macam rajin je nak ke Sg. Buloh nun. So pujuk la Dani kita g bebedaytuyu la ek abang... Mengamuk2 la dia... Tapi kuasa seorang mak kan, akhirnya mengalah la dia... Tak pernah pegi sana tu yang lagi cam rajin nak survey jalan. Waze kata ikut Bukit Jelutong n Jalan Puncak Alam. First time sampai sana memang la kiri kanan aku tgk.. ada UiTM bagai.. tasik cantik... banyak perumahan baru... Akhirnya sampai ke destinasi... tanpa sebarang masalah.. Oh ade gak masalah.. GPS bengong. Nape ntah tiba2 lost connection. Mujurla jalannya lurus je dari Exit Bukit Jelutong nun. 


Terkejut Kak Ida aku datang... kehkehkeh... sampai bergegar2 gambar aku gelak sebab aku terjah dia kat dapur... tgh baking lagi haaa...



Kambing golek ni sedap gilosss.. aku rasa ada 4 kali aku repeat... Oppss... bukan aku sorang je bedal yer... ngan anak2 sekali la.. Tak sangka plak deme pun minat kambing... Tapi dalam pada makan2 tu aku risau gak makan banyak kang pening kepala..Memangla takde darah tinggi n so on tu tapi yela, hormon preggy ni tak tau lan... Buku pun lom bukak. So taktau Hb aku low ke normal ke...



Happy Birthday Ariana... Besar dah awak. 9 tahun.. Dulu2 kecik cenonet je... Yelah jumpa pun kadang2 setahun sekali time raya je kan... Semoga awak jadi anak yang solehah yang menyenangkan ibu dan ayah...









Desert cake semua tu Kak Ida buat sendiri... Kak Ida memang tokey baking... Sesape kat area Sg. Buloh tu kalau nak tempah cake n desert2 ni boleh la contact Kak Ida thru FB.. rasanya FB dia Sweetfood Oven. G lah terjah. Macaroon atas ni super sedappppp...!




Lama gak aku dok umah Kak Ida ni.. hahaha, dok ulang2 makan... Nak makan sekali banyak mcm dulu, aku bukan macam dulu dah boleh mentekedarah sekali banyak... Pasal tu berat lepas raya maintain.. hehe... Siki2 makan, pastu kenyang dah...



Ni yang last sekali aku makan kambing... Budak2 dah lapar nasik, so mari makan kat luar... SEtel perut deme kenyang, marilah pulang... Nak tolong basuh apa2, Kak Ida amik katering... So, tolong buang pinggan polestrin je lepas makan... :)

Tq so much Abg Feroz n Kak Ida! Sangat-sangat kenyang. Sampai Dani lupala nak g McD... Hahaha, tambah2 dapat goodies bag Frozen tu kan, lagila budak berdua tu berbunga2 hati riang tak terkata... 

Perjalanan sangat smooth sebab pegi balik dorang tido dalam kete... Muahahahaha... Tenang mama korang nak drive.


1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…