Skip to main content

Aidilfitri 2015 di Perak


Konghajo tau. Aku suh datang raya ke3 "SIANG" sebab aku dah ada kat kg tapi sepupu sepapat ni saje je datang malam raya kedua tu which is aku atas jalan lagi otw balik Perak... Pastu whatsapp gambar ni dengan tagline "Kami dah raya dulu Nana!!"   Grrrr...=p

Aku sampai Perak dalam kul 1.15 pagi. Anep kata, baru je 10 minit Abang Nuar, kak Putri n Pami balik haa, dorang lepak tgk citer Dendam Orang Mati Lisa Surihani berlakon tu...

Sampai kampung... lepak2 dulu.. pastu kul 2 pagi baru semua sambung tido balik... Ibu pesan bangun awal esoknya sebab bakal tidak memasak yerp.. hahaha.. Pagi petang penuh jadual g beraya. Well Perak kan... sedara sepupu sepapat semua keliling rumah je.. Ibaratnya la.. hehe..


Kenduri Anak Cikgu Am Bertunang


Pagi tu ada makan2 kat umah Cikgu Am sempena anak dia bertunang. Bila pegi sini wajiblah aku merayap masuk umah carik si Yah ni... hahaha... Bape lama tak jumpa ko wey.. selalu keep in touch kat FB je kan... dan Yah still maintain... Maintain comey... :)

Jubah aku tu sambung beraya lagi ke raya ketiga... hahaha... Sebab kain dia sedap sangat... Tak panas langsung... Kredit to CyrusAmiera


Beraya Ke Rumah Mak Uda

Selesai kenduri kat umah Cikgu Am, kitorang singgah jap umah makcik aku, Mak Uda kat sebelah je umah Cikgu Am ni...


Dani Zara punyala semangat pakai baju raya pertama ari tu. Aku suh bangun awal sebab nak g beraya.. Laju je g bilik air mandi... Pastu aku mandi, tgk2 deme dah sarung baju2 ni.. Hahaha... Belasahla nak oi.. Mujurla mama dah basuh siap2 kat umah atok Pahang.


Sampai umah Mak Uda, kazen2 aku rajin haa melayan nak pakaikan inai kat tangan... Si Dani ngamuk2 nak bunga macam adik jugak.. Akhirnya berjaya gak pujuk...


hihihi.. cantekkk gambar ni ika... lawa gigi..=p




Open House Umah Pakcik Wahab


Okay lepas dah beraya umah Mak Uda... kitorang teruskan lagi ke umah ketiga... selang 2-3 buah rumah gak daripada umah Mak Uda.. Hahaha.. kan dah ckp tadi... keliling rumah je sedara maranye...

Umah Pakcik Wahab ni every year buat Open House raya ketiga. But rasanya ni lah kali pertama aku pegi... kuikuikui... Dah umur 31 baru jejak kaki yer...

Pegi pun sebab lalu jalan nak balik umah.. so singgah la.. sambil mengisi ruang2 kosong di dalam perut.





Budak-budak ni suka la dapat makan aiskrim free.. itu je dok ulang2... Aku masa tak berapa selera sangat nak bersantap.. cuit2 je pinggan ibu ika kakyang... Enady g beratur amikkan kambing golek.



Tak tau anak sape.. =p Ngamuk..


Jadikla dapat makan sikit kambing... Ada jugakla food masuk dalam perut kan..


Kazen, Nisa, Mak Uda n Ibu...


Adik2 aku : Ika, Anep n Kakyang. Port baikk punya kat belakang booth aiskrim.. haha..


Me n Kakyang.. meratah kambing lagi...



Ika, Ibu n me..


ok jalan kaki sikit dah sampai dah depan rumah... hehehe.. setel 3 buah rumah... kenyang perut tali kecapi... lain kali jemput lagi... terima kasih.. :)

Rehat dulu sambung balik lepas Zohor..


Beraya Ke Umah Wancik


Tadi umah Mak Uda tu kakak ayah aku. Ni g umah Wancik pulak. Satu-satunya adik ayah. Yang ni takleh jalan kaki.. Hahaha.. semput kang.. kenala naik kete.. But still dalam satu kampung lagi. Betul2 area pekan Kg. Gajah nun.



Wancik tunggu lama dari tengahari.. Maaf Wancik.. take nap jap lepas beraya pagi tu... So, umah Wancik makan tengahari lauk2 kampung.. Kari ikan, ikan masin, sambal belacan, sayur kuah lemak putih.. Perghhhh memang terangkat la... anak bujang aku sampai 4 kali tambah makan nasik lauk kari.. 



Zara bukan penggemar nasik sangat.. Tapi dia hantu Mee! Tengok tu dia makan... 3 kali tambah jugak tu... ish ish... 


Dani Zara suka sangat la effect ni kalau suh amikkan gambar... beria senyummm sekali tak nampak gambar betul.. Effect hantu dorang cakap...


Ok, ni version no effect.. =p


Kazen kazen yang pandai masak... pilih-pilih... lom kawen lagi tu.. muda2 belia lagi.. hehehe.. Kak Mas, Nisa n Eli.



Nilah tuan rumah... Wancik.. kiri sekali.. pastu Mak Uda n orang jauhhh.. Kuantan mari.. Kak Ida Mail...


Family kecik Ijai...


Konon-konon berangan anak tiga.. hehehe.. soonnn.. :)


Kitorang memang kaki posing... Aku dari dulu cenggitu... Paling senior la kiranya... Aku dah start suka bergambor.. deme2 ni berhingus lagi.. kuikuikui... Adik Ipar den, Fyqa, me n kazen-kazen : Nisa n Nasiha aka Tasyott. Apasal Kak Nana nampak lagi kurus dari korang ni??? =p


Beraya Rumah Andak

Lepas umah Wancik, ke Bota Kanan pulak moh kome... Umah Andak. Andak ni satu-satunya abang ayah. Kat umah Andak, makan laksa... Adududududuu... sedappp bangat laksa Mak Andak buattt... Teringat-ingat ni tau...Sekejap je licin sebab sepupu sepapat aku semua hantu laksa... =p



The girlsss... MIA Fyqa.. mane ntah dia mase ni...



Kazens...

Selesai beraya untuk Raya Ketiga...


Sesi Photoshoot Raya 2015

Disebabkan adik aku si Anep tu nak balik dah malam tu, so paksa gak semorang pakai balik baju elok2 sikit nak bergambar... kain pelekat pun bantai ajelah..



Macam first time complete gambar raya sejak 4-5 tahun lepas je ni... Hahaha... Lengkap semuanya...


Belasah jelah pakai kamera yang ada n lighting yang tak sendu.. Asal ado... :)



Again gambar family version raya di Perak 2015. and again aku main sarung jubah dari CyrusAmiera ni... hahaha... sembur la perfume sket kan.. kahkahkah..



Huru Hara Icah taknak bergambar...



Adik bujang ai... Single lagi.. kahkahkah..

Zara! mak aihh sabo jele kamu ngikut PakLang buat muka cenggitu...

FIESTA AIDILFITRI 2015

Malam tu lepas sesi photoshoot apa lagiiii....  Kita bako lahhhh! :) Serius best raya kali ni... Tq Aidilfitri 2015...




video





♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…