Skip to main content

Al-Fatihah Untuk Arwah NekYam


Al Fatihah untuk arwah Nek Yam yang telah kembali ke rahmatullah pada 4 Ogos 2015 yg lalu. Dalam gambar kat atas ni, arwah yang duduk di sebalik kerusi nun... tahun 2009 time raya ni. Arwah atuk pun ada lagi. Last la aku jumpa Nek Yam. Lepas tu rasa mcm xde peluang utk jumpa lagi.

Arwah meninggal sebab sakit urat. Arwah ialah mak sedara kepada ibu aku. Adik beradik nenek aku la.. nenek sedara. Yang tinggal skrg nenek ucu je. 

Ibu yang inform nekyam meninggal. Kul 5 pagi ibu call. Aku sebenarnya cuak dan berdebar2 kalau ibu call seawal pagi2 jam 5 pagi cam tu.. atuk meninggal pun ibu call awal pagi jam 4 pagi... so bila ibu call.. hati aku dh berdebar2..  rupanya betul la.. ada perkhabaran tak baik... Ibu naik bas datang KL jam 8 pagi. Aku mintak time off nak amik Ibu kat Puduraya n g melawat arwah NekYam kat Keramat Au4 sana. 



Lepas g kubur, singgah balik umah arwah, tuan rumah sediakan makan tengahari untuk sapa2 yang datang melawat.

Anep + Ibu + Kak Ina + Kak Rashidah

Dah selesai semua, pegi rumah Arwah Nekyam n jumpa la sepupu2 ibu yang lama dah tak jumpa. Kak Ina, Kak Rashidah, Abg Jep, Abg Hisam, Abg Halim, Cik odah dari Jengka 25 pun ada datang. Ucu xdpt datang awal sebab Ucu Ali n Along Kecik keje. So Ucu datang petang lepas balik keje. 




Dalam kul 1.30 tengahari, kitorang mintak diri untuk gerak la... nak g umah besan Ibu pulak kat Setiawangsa... Umah mak mertua Ijai. Adik ipar aku memang ada kat sana, tengah cuti. Ijai kena balik Slim sebab tiba2 pagi tu oncall kena g Ipoh...


Kira beraya la kejap umah mak Fyqa ni.. Lupa plak amik gambar makanan.. Spagheti ada, lauk2 makan tengahari sedap2...

Dalam kul 3 gerak balik masuk opis... Ajak Ibu jap lepak opis.. sementara tunggu kul 5 nak balik kan... Ibu nak g butik Siti Khadijah tu... Dah lama ibu teringin nak beli telekung kat SK ni.. SEkali dah tengok2, telekung yang Ibu berkenan tu xde saiz plak... Tak pelah ye Ibu, nanti kita g lagi...



Ibu tido umah aku satu malam, pastu esoknya tengahari Ibu gerak balik kampung.

Al-Fatihah untuk arwah Nek Yam. Semoga roh arwah tenang di sana...






♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…