Skip to main content

Cuti Hari Thaipusam

Happy belated Thaipusam Day... :)

Cuti hari Thaipusam buat apa?

Seperti yang diceritakan di entry ini.... http://honeysour00.blogspot.com/2015/02/cuti-hari-wilayah.html



Tempat nya kat Desa Pinggiran Putra la.. mane lagi... Datang pagi2 tu dalam kul 9 pagi, ramai sangat orang. Port best dah takde... kongsila duduk kat gazebo ni ngan satu family lain...

Dan benar jangkaan ku... 2 jam pertama je behave.... selanjutnya.... dah mula menangis2 panas, berebut toys, kesana kemari...

So, aku decide jomla balik... kul 1 kang aku dtg la balik amik....


Tengah drive tu, macam malas pulak nak balik rumah kan... so, pusing2 jap semenatra kul 1..., singgah kat area orang main motor scrambler ni.. kekaguman si Dani n Zara.. Mama, motor tu lompat2 la mama, huyooo mama, tinggi la mama... dan macam-macam la... =p ok dah, dlm 1/2 jam je lepak tepi tgk tu...



Pusing2 lagi ternampak balloon ni, zaaasss, ke tempat balloon tu....







Betul2 tepi tasik... kat area monumen alaf baru tu... untuk Festival Hot Air Balloon nanti kot, bulan 3.





Dah pusing2 tu, alaa, lom lagi kul 1... jomla balik umah amik seluar mandi, g berendam jap kat dataran Gemilang...



Panas2 berdenting tu deme ni relax je mandi... air pun sejukkk, lagi syoklah... menyesal pulak aku tak bawak suar baju.. hahaha, teringin gak...

Next Next la mandi pulak...



Dalam kul 1.30 balik amik papa deme kat kolam mancing.  Hurmmm, asyik x dapat ikan je papa ni... dia cakap, ikan dah nak dapat, tapi terlepas... yolah tu papa oi... =p


Ok, sekian cerita di Hari Cuti Thaipusam saya... :) Korang?



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…