Skip to main content

Juadah 8 Ramadhan

8 Ramadhan dah nak melabuhkan tirainya... Welcome 9 Ramadhan... pejam celik pejam celik je kan...

ok hari ni, masak simple jugak... Enady ternampak 2 tong sardin ikan macarel ayam brand kat atas almari. "Masak sardin jelah mama"... Well, masak sardin version aku memang favourite dia... takde rahsia ape pun.. haha, masak je macam biasa, Cuma tambah serai atau halia, untuk hilangkan bau hanyir dia... 

Menu : ikan sardin ngan puding roti je. Cukupla untuk berbuka.. Nape ntah, takleh nak makan banyak time bulan pose ni.. kalau makan banyak siapla... overload. mengantukkkk satu ape tak prepare untuk esok kang... umah bersepah, solat isya' sahur baru solat... so, bersederhana sajelah... lagipun berbuka dua orang je, tak rasa sangat feel berbuka tu... Hari ni pun sorang je. Enady tapau makan kat opis dia. 

Masa berbuka tadi, makan puding roti sepotong pun dah rasa kenyang. Maghrib jap pastu baru kemas2 beg dani n zara esok nak g school. perut dah kenyang ni, tapi sian plak nasik ngan lauk tu kan...makan jugakla sikit... sekali dani ngan zara nak tumpang sekaki... habis licin. nasik dalam periuk pun habis... 

Hahaha, aku dah kate dah, kalau lauk sardin je konfem nasik habis licin. Dani & Zara pun suka...sardin je pun kan... sahur kang nasik xmasak la, sebab sahur sensorang gak... makan cicah ngan roti pon sedap kan sardin tu...


puding roti bersos kastard... nanti aku tempek resepi..


Perut dah kenyang tapi kesian kat nasi ngan lauk tu. Makan la sikit buat syarat...Tapi at last bukan aku yg habiskan... Hahaha, bagus anak2...

Dah telan macam2 tadi, nak masuk tido tadi telan Herblax 4 biji. Untuk kasik clear esok harinya... Seminggu bos takde g seminar kat London, so, rasanya tak berapa nak busy. Lehla memerut... hahaha...

Herblax disarankan makan waktu malam dan esoknya takde plan kerja yang crowded ok... kalu tak, haru jadinya... kot2 ada meeting, haaaa, asyik ngulang toilet ajele...=p





korang makan apa tadi? Selamat bersahur...

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…