Monday, October 15, 2012

Emergency di hari Ahad

Alkisahnya, semalam aku aku bawak Zara pegi emergency Hosp. Putrajaya. Tiba-tiba Zara sakit telinga. Tak boleh disentuh langsung. Sentuh je meraung menangis-nangis. Apa kena ntah.

Aku call papa dia suh balik n bawak pegi klinik. Sebab aku tak apa benda yg ada kat dalam tu yang buatkan dia sakit.

Memang 3-4 hari dulu telinga dia ada discaj kesan daripada dia selsema n batuk. Zara dah on antibiotik. Dan dah clear semua-semua tu, batuk, selsema dan demam. memang takde dah.

Hasil review daripada doctor kat emergency semalam, dia kata maybe taik telinga dah keras. dan dah tutup gegendang telinga dia. Tu yang dia rasa sakit. Tapi aku rasa bukan taik telinga.

Aku cakap kat doctor, "maybe discaj yg keluar hari tu dah keras kat dalam lah doctor.. "

"Takpe, saya bagi ubat titik untuk cairkan benda yg keras tu dan paracetemol utk tahan sakit"

"Eh, anak saya ada demam ye doctor?"

"Ada, 37.8 ni."

Alahai, demam ke sayang.. tak perasan sebab kat kaunter triage tu busy sangat, lepas je daftar, terus tunggu turn untuk jumpa doctor pulak. Tak dengar dia cakap temperature Zara berapa.

Syukur alhamdulillah, tak lama pun masa tunggu utk jumpa doctor tu. Aku syak sebab Zara baby kot..:) tak sempat panas vontot pun tunggu. Kat triage yg lama tunggu utk daftar. Sejam. Standardlah.

Sekarang aku tengah pantau je telinga Zara. Keluarlah jugak yg keras tu, sebab aku sentuh n bau, bau discaj yang lama ari tu. Cuma aku nak sentuh dia tak bagi lagi. Dia pukul2 nya aku.. Hahaha, comel! lagi la aku nak sakat dia..:)

Zara, cepat2 baik ye sayang..



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

8 comments:

atty's said...

sian zara,semoga cepat sembuh

Ann Ilias said...

Same case dgn Alia
demam dh almost 2 weeks psl sakit telinga
dpt apptmnt next month
gila lama nk tunggu
so now demam on off je
bila aku tanya smpai bila
dia kata smpai telinga tu baik
bila nak baik, takde pulak dia bgtau psl dia cuma bg antibiotic plus ubat titis je
so ubatnya kena sabar banyak2
:(

get well soon zara!

antalya said...

cian nya kt zara..iskandar aritu mcm nanah meleleh kuar dr telinga.rupanya kata doctor bkn nanah tp hingus dia.heran camne hingus leh kuar ikut telinga wakaka

Ana Lyana said...

@atty's

tq kak ty..:)

Ana Lyana said...

@Ann Ilias

Ann, now sakit lagi la.. klu baring mesti kepala tu tknak meniarap belah kanan.. demam dh takde..

hurmm, kena follow up lagi lah nampaknya ni..

Ana Lyana said...

@antalya

mmg hingus. hingus yg pekat likat tu.. dia dh blocked kat hidung, dia kuar iku telinga.. anak2 ana dua2 dah kena, so dah pro bab2 ni.. klu demam, batuk selsema mmg ana risau..

JIVEBUMZ said...

alahai risaunya teringat esya dia tak bagi korek telinga dia huhuhu

Cik Dee said...

nampak happy je dia insyaAllah ok ;)