Skip to main content

Nurse datang rumah


Untuk pengetahuan korang, kalau kat kampung, kalau ada kelahiran..
Memang kena report kat klinik kesihatan atau Klinik Desa berdekatan lah..
kalau kat bandar aku tak tau..
Then hari pertama sampai hari kesepuluh, Nurse akan datang rumah..
Buat check up baby dan mama baby..
Lepas hari kesepuluh, hari kedua puluh pulak..
Then sebulan, kena pegi klinik sendiri lah..
Haishh, banyak lemak nak nurse datang umah je kan..
Haha..

Now, hari ke-14.
Eh! dah 2 minggu lah..
Cepatnya masa berlalu..
Aku menghitung hari nak habis pantang..
Makin banyak angka tu, makin risau Ibu..
Hehe..
Ibu risaukan adik aku Ijai tu nak kawen..
Bukan lama lagi dah..
Hujung bulan 4 ni nikah..
Aku di hari ke-42 berpantang, Ijai ngan tunangnya akan disatukan..
Minggu depannya majlis kat sini pulak..
Ibu cakap, aku ni kena pantang 40 hari jelah jawabnya..
Aku tak kisah, as long as badan aku sihat dan luka bawah nun dah baiklah masa tu..
But, pantang ngan suami, wajib sambung ye...hahaha
=p


Ok, berbalik pada cerita nurse datang umah ni..
Nurse ni junior aku masa sekolah dulu..
Sangat baik dan peramah.. sangat lembut juga..
Eh, majoriti nurse ni sopan sopan lembut lembut orangnya kan..
Kalau cantik tu lagi bonus..
Dahla sopan, lemah lembut, cantik pulak tu..
Untung la sapa dapat buat isteri..:)
Upss, Nurse ni nak kawen dah hujung bulan 5 ni..

Syada namanya..
Rajin Syada ni..
Masa dia datang melawat, kerap jugak dia check kan luka bawah tu..
sampai naik segan aku.. 
Yelah, aku kenal nursenya kan, lainla kalau aku tak kenal..
nasib dia kata, takpe kak, Syada dah biasa.. jgn malu2..Hehe
Dia pantau.. bagitau aku yang benang ni dah nak tertanggal, luka tu begini begitu..
bagus kan..
masa nurse dtg melawat time aku bersalinkan Dani dulu,
hari pertama je check luka..
Pastu, lantak ko lah..
haha, aku pun dah tak ingat dah sape nursenya..



That's whylah, Dani cukup suka ngan Nurse Syada ni..
Habis dikacaunya..
Dok atas riba lah, main cak cak lah..
Syada nak balik pun dia tak bagi...
Haha..
Habislah..

Jumpa lagi Syada di hari ke- dua puluh..



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
4 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…