Skip to main content

alhamdulillah

ni cerita mase Dani demam panas minggu lepas. aku pun tak tau la kenape dani demam je sekarang ni. habis susut badan dia. tu la pasal ade orang tak sayang mulut cakap anak aku kecik. sedih mama tau dani..

ade member aku cakap, maybe dia demam sebab kena cucuk 6 bulan hari tu. kadang-kadang budak ni, tak semestinya lepas cucuk hari tu dia terus demam. maybe seminggu or dua tiga hari baru demam coz ubat tu dah jalan dalam badan dia. sape ade pendapat pasal ni? sebab mase lpas cucuk ari tu, nurse dah mention awal-awal yang cucuk 6 bulan ni tak demam ubatnya.. pls komen ya pada siapa2 ade pndapat pasal ni..

tgk bacaan suhu tu. 40.5! mane tak aku ngan enady gelabah.. terus mandikan dia n bawak g emergency memandangkan pada hari itu adalah hari ahad. sian kat Cikpuanmiera nak datang beraya umah aku tu. aku dah masak siap dah tau mee goreng. sekali terpaksa bagitau dorang yg aku kene pegi hospital. sorry sangat-sangat beb... nanti lenkali datang eyh..tak raya pun leh datang what.. kan..last2 mee tu enady je yang makan sebab aku mmg takde selera dah nak makan sebab tgk anak lembik je..memang 24/7 masa aku ngan dani je. sorry papa.. seb baik dia memahami..

lpas masuk emergency, for sure dia akan masukkan ubat vontot kat dani. sementara nak jupa doktor tu, dani asyik merengek-rengek je. macam aku dukung n pegang dia kuat-kuat.. pegang je nangis.. tension acik tau. bagi susu senyap dia. dah tak heran dah ngan pandangan orang-orang yg ade kat emergency mase tu..

dah petang demam dia dah makin kebah..aku rase maybe ubat dah jalan. sampai 7 jam pun demam tak ada lagi. memang lega hati ini. demam tu dah pegi jauh-jauh. tapi nak bagi dani ceria kembali tu..hadoii..susah tau... rindu betul nak dengar suara gelak-gelak dia..suara membebel vavavavva dia..kadang-kadang tersasul jadik papapappapapa.. mamamammama pun ade jugak. bila suh buat lagi. dia macam blur pandang aku.. hahaha.. maksudnya dia tershashul la tu.. teruja nak dengar dia panggil aku mama.. bilalah waktu itu?

now, dani dah senakin aktif. badan je dah susut. kalau ikut hati nak je beli vitamin appeton yang untuk 0 hingga 12 bulan tu. ok tak ek vitamin tu kalau aku bagi kat dani? untuk naikkan selera makan dia. eh, tapi.. sekarang ni mmg dia berselera makan. sumbatlah apa saja, mesti dia ngap n habih.. tapi badan tak naik-naik...camne tu? help me..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…