Skip to main content

baby Cyrus

ni baby Cyrus Dzulqarnain. sebutan betul adalah Si Rus. hehe..try to explain.

ni mase last 2 weeks kot aku g beraya kat Shah Alam nun.. sori aaa gambar baru nak aplod. ni kes aku selak-selak dalam kamera canon aku tu la. tup tup terjumpa la gambar-gambar ni.. pastu terus pikir. ting! gambar ni belum publish lagi kat blog rasanye. yelah, sibuk ngan anak demam ari tu kan.. sori ye ibu kepada baby cyrus ni..cikpuanmiera.. hehe..lambat sket publishnye..

dah besar dah dia. mase aku pegi ni baby cyrus 3 bulan dah.. dulu mase first time aku pegi, ibu dia lum habis pantang lagi. baby cyrus pun kecik lagi mase tu. nak pegang pun takut.eceh, macamla tak penah dukung baby baru lahir kan..haha.. but now, he is different... semangat dah dia.. berkat susu ibu tu.. sedihnya aku tak dapat nak breastfeed dani lagi. rindunya saat itu..

dani yang makin lasak. habis satu rumah dia pusing. cuma belum nak mengesot lagi. jadiknye dia pusing jelah 360 darjah..haha.. dengan mulut bising nye.. ntah ape2 yang ko cakap kan dik kan..hurm..:)

hehehe..sedap betul dia landing kat ibu dia.. baru lepas nenen ye.. muka puas lah tu dapat minum susu.. hehe.. geram tau ngan cyrus ni.. behave jek dia.. bilalah dapat jumpa lagi ni kan..

lama lepak umah cikpuanmiera ni. sampai dani dah berlengas-lengas dok pusing satu rumah..haha.. terus aku mandikan dia. sempat gak rembat seluar ketat kaler hijau Ben10 kat Cyrusbabyshop.. cutter yang dani pakai tu pun from Cyrusbabyshop gak. dah lama la beli. sebelum raya ari tu..

dalam kul 7.30 malam, aku mintak izin untuk pulang sebab nak tengok game Man U vs ape ntah aku tak ingat...babai.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…