Skip to main content

dani demam campak

ingat balik entry ni.. sehari lpas demam panas..

ahad pagi lepak-lepak lagi kat rumah ucu. tengahari baru plan nak balik Putrajaya. mase tengah siap-siapkan dani nak balik umah tu la, aku terperasan kan bintik-bintik merah halus satu badan dia.. terus teringat kan classmate aku hamzah komen kat fb aku ari tu.

betul la.. lpas demam 3 hari akan keluar bintik-bintik merah halus. sah campak. aku takde la pegi check doctor pun. sebab hamzah ni dulu student medic-medic ni. mase pregnent ari tu pun dia banyak bagi advice. demam dah takde. badan dia tak panas dah. cuma bintik-bintik merah tu je keluar..

balik umah tu bagi dia minum air kelapa yang original. lagi banyak bintik-bintik merah tu keluar. tu yang terpaksa cuti jugak hari isnin lepas. hah.kan dah berderet aku cuti sampai merdeka. ibu aku cakap, cuti lama-lama tu kalau balik kampung lagi baik.. hehe.. manelah along tau ibu dani nak demam ni berape lama..:)

hari isnin tu memang keluar semua la campak tu. hari selasa aku tengok dah kurang dah. selain bagi minum air kelapa, aku sapu calamine lotion jugak. takde la dia gatal-gatal kan. tapi beware jugak takut dani terkena lotion tu. dia dah la suke hisap jari sekarang ni. sapu time dia tido baru ok dan aku pakaikan dia mitten..hahaha..tak muat dah..hikhik.. dani suke gosok-gosok kat muka. habis merah muka dia.

fes time anak kena demam panas n demam campak. panik la kan. selama ni kita yang kena ibu ade tolong uruskan. hehe.. nanti risau pasal demam chicken pop plak..huhu.. payah tu. mintak dijauhkan dulu sekarang ni. sian kat dani.








♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…