Skip to main content

Petua Tambah Susu Badan

How to actually increase your milk production? I've gathered several tips from a few sources which could be helpful to most of us who are looking for ways to increase milk production. If some of you got more tips/ petua, share la ye. Hope you would get some benefit from this entry. :)

Direct Feeding and Pumping

  • Kerapkan direct feeding when you are with your baby
  • Pump at least 15 to 30 minutes consistently every 2/3 hours (pumping session per day would be 6 to 8 sessions), tak kisahlah kalau dapat 0.5oz pun, sbb by theory, more demand, more supply
  • Power pumping (PP) - If your milk production drop, try do PP sampai milk production increase. For faster result, try to do around 1am-5am (this time the prolactin hormone sgt tinggi) everyday sampai you could see ade perubahan, susu increase up to your normal production. Caranya, pump 15-20 minutes, rest 15-20 minutes (repeat the session sampai 1 hour). Selalunya dlm 1 week you could see good result, stop PP & maintain direct feeding and normal pumping (every 2/3hours).
  • Use double pump (pump yg ade 2 corong utk both breast) for good result. I heart my Medela FS. Tp ade je yg berjaya express milk guna tgn (not using any breast pump). I really(zillions x) RESPECT la diorg nih and one of them is my office colleague.

Supplements

Rohani

  • Baca surah al Baqarah ayat 60, sambil baca letakkan tangan pada breast tu.
  • Baca surah surah al-Hujurat
  • Selalu berzikir sebanyak mungkin (eg. Ya Matin, Ya Latif)
  • Selalu buat Solat Sunat Taubat & Solat Hajat
  • Tawakkal kepada Allah SWT dan berharap susu keluar dan cukup untuk baby

Food

  • Lobak Putih dan Merah
  • Sawi
  • Pegaga
  • Daun pucuk betik
  • Jantung pisang
  • Cekur Manis
  • Kacang Hijau - bubur kacang hijau
  • Kacang Tanah
  • Daun Kucai
  • Petola
  • Bayam
  • Daun turi - masak lemak manis
  • Kurma
  • Rolled Oat
  • Menurut Kak N, enjoy to eat food that you like, bila happy, sure increase milk production

Drinks

  • Susu - Susu Anmum Breastfeeding.
  • Air masak (suam) – before and after menyusu atau pump drink a glass/mug of warm water
  • Longan Kering - samada dibuat jus (rebus dgn air & gula batu) atau dimakan begitu sahaja
  • Halba - rendam dan minum airnya, buleh juga telan sesudu kecil ngan air suam, buleh juga ditambah dlm apa2 masakan (eg curry)
  • Oat
  • Milo
  • Nestum
  • Horlicks
  • Air rebusan buah pala
  • Carrot susu
  • Jus pegaga
  • Soya
  • Jus Kurma
  • Madu

Urutan or Massage

  • Gentel n*pple dlm 1-2 minutes every 1 hour every day. Before pump or breastfeed gentel 15 seconds. This is practised and advised by Dr Ju, Alam Hamil.
  • Sikat n*pple setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas ke n*pple, right and left
  • Cuci n*pple dengan berus gigi so that liang2 puting susu tersumbat
  • Before pumping, amik kedua belah tangan urut dari atas breast, terus lurutkan ke bawah (baca selawat dulu ye :) )
  • Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Then, layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada breast (buleh buat everyday)
  • Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling breast waktu pagi before mandi
  • Kobis bulat - ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast, atau lenyek2 pastu tampal pada breast, cara nih buleh juga kurangkan bengkak susu masa dlm pantang

Pills (drug pills to increase prolactin hormone) - not advisable unless dah terdesak sgt2)

  • Domperidone
  • Maxolon
  • Metoclopramide
  • Motilium
  • Raglan
  • Note: Please get advice and correct prescription from doctor or pharmacist before consuming or even purchasing the pills (they might give you negative side effects with improper consumption) I’ve consumed all of the above except Raglan (before jumpa n fall in love with Shaklee). Not suitable with me since I was under depression and emotional imbalance for a few days. So I stopped.

Psychology

  • Selalulah think positive untuk menyusukan baby. Kalau rasa susu semakin kurang tetapi baby baru je berumur beberapa minggu, jangan cepat panic. Breastfeed mcm biasa.
  • Masa kat office dan masa pumping, imagine or bayangkan wajah our baby. This could stimulate pengeluaran susu.
  • Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu dihasilkan lagi.
  • Jangan stress dan sentiasa jaga kesihatan badan - don't forget to get sufficient supplements ye :)
Happy trying and best of luck! :)


kredit to : http://missniz4.blogspot.com/
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…